reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí chléb z kvásku

Upečte si doma poctivý kváskový chléb podle osvědčeného receptu.


  • 5,0

    5 1
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 796 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 013 hodnocení

Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!

9. 8. 2020

Bábovka

4,7 1 741 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 829 hodnocení

Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

9. 8. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 209 hodnocení

Grilování na všechny způsoby: Naučte se grilovat kukuřici i brambory

8. 8. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 609 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 784 hodnocení

Papriky na každý den: Vyzkoušejte netradičně plněné papriky, paprikovou hořčici i paprikový krém

8. 8. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 292 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 677 hodnocení

Domácí a poctivá: Pistáciová zmrzlina krok za krokem

7. 8. 2020

Postup přípravy

Nejprve si připravíme rozkvas. Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí. Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin. Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně postupujeme naopak. 

Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora. Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice. 

Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín. Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečkou, nebo si ulehčíme práci a použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto. Těsto je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme. Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme. Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo. 

Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - podle ošatky buď vytvarujeme kulatý či oválný tvar. Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky (můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme). Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout buď dvě hodiny při pokojové teplotě nebo v lednici 12 - 24 hodin. 

Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně dospod, zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C.  Připravíme si poblíž hrnek s vodou. Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180 °, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se. Můžeme těsto lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání. 

Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu. Domácí kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.  

Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil. Poté krájíme na plátky a podáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí chléb z kvásku

    Celkový počet komentářů: 2

    • Jana Ř
      Jana Ř

      Domácí chléb z kvásku

      Všimla jsem si, že tento samý chléb, ale krásně krok za krokem je na tomto webu ve fotoreceptech.

      30.04.2020 10:12:16

    • Petr R
      Petr R

      domácí chléb

      Pro naředění rozkvasu a přidání hladké pšeničné mouky není uvedeno množství vody, ve které se těsto vyhněte. Pro začátečníky je to trochu problém.

      29.03.2020 11:03:20


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb z kvásku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.