reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí chléb z kvásku

Upečte si doma poctivý kváskový chléb podle osvědčeného receptu.


  • 0

    0 0
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme rozkvas. Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí. Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin. Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně postupujeme naopak. 

Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora. Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice. 

Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín. Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečkou, nebo si ulehčíme práci a použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto. Těsto je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme. Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme. Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo. 

Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - podle ošatky buď vytvarujeme kulatý či oválný tvar. Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky (můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme). Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout buď dvě hodiny při pokojové teplotě nebo v lednici 12 - 24 hodin. 

Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně dospod, zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C.  Připravíme si poblíž hrnek s vodou. Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180 °, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se. Můžeme těsto lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání. 

Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu. Domácí kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.  

Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil. Poté krájíme na plátky a podáváme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb z kvásku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.