Nejprve si připravíme kvásek. Asi polovinu z klasické kostky droždí rozdrobíme do malé misky, přidáme lžičku cukru moučka a tři lžíce vlažné vody. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.
Do mísy si dáme půl kila celozrnné mouky a přidáme lžičku soli. Do této směsi můžeme přidat podle chuti kmín, slunečnicová či dýňová semínka, lněné semínko apod. Poté přimícháme kvásek a vlažnou vodu. Vodu přidáváme postupně podle struktury těsta, mělo by být vláčné a trochu se lepit na ruce. Voda tedy nemusí být použita všechna! Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím si vyhřejeme troubu asi na 200 - 220 °C.
Připravíme si plech, na který rozprostřeme pečící papír. Těsto vyndáme z nádoby, ve které jsme ho nechali kynout a vytvarujeme chléb. Chléb z celozrnné mouky dáme na plech a ještě necháme chvilku odležet - těsto ještě trochu nabude. Po chvilce plech s chlebem vložíme do trouby a necháme trošku zatáhnout. Asi po deseti minutách chléb potřeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby. Chléb je hotov, jakmile má typickou hnědou barvu.
Domácí chléb z celozrnné mouky podáváme podle chuti jako přílohu k různým pokrmům a příležitostem.