reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

na potření

podle potřeby

Energetická hodnota

8000 kJ / 1910,8 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Asi polovinu z klasické kostky droždí rozdrobíme do malé misky, přidáme lžičku cukru moučka a tři lžíce vlažné vody. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.

Do mísy si dáme půl kila celozrnné mouky a přidáme lžičku soli. Do této směsi můžeme přidat podle chuti kmín, slunečnicová či dýňová semínka, lněné semínko apod. Poté přimícháme kvásek a vlažnou vodu. Vodu přidáváme postupně podle struktury těsta, mělo by být vláčné a trochu se lepit na ruce. Voda tedy nemusí být použita všechna! Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si vyhřejeme troubu asi na 200 - 220 °C.

Připravíme si plech, na který rozprostřeme pečící papír. Těsto vyndáme z nádoby, ve které jsme ho nechali kynout a vytvarujeme chléb. Chléb z celozrnné mouky dáme na plech a ještě necháme chvilku odležet - těsto ještě trochu nabude. Po chvilce plech s chlebem vložíme do trouby a necháme trošku zatáhnout. Asi po deseti minutách chléb potřeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby. Chléb je hotov, jakmile má typickou hnědou barvu.

Domácí chléb z celozrnné mouky podáváme podle chuti jako přílohu k různým pokrmům a příležitostem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Domácí chléb z celozrnné mouky

Celkový počet komentářů: 11
Nalezeno receptů: 11
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb z celozrnné mouky