reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Domácí chléb s otrubami

Domácí chléb s otrubami a slunečnicí. Vhodný pro všechny, kteří mají potíže se zažíváním. Jestli máte silikonovou pečící fólii, bude pro vás zpracování těsta hračka.


  • 3,0

    415×

    3 415
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu

29. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 705 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Postup přípravy

Brambory nastrouháme najemno a zalijeme vařící vodou - tak, aby byly ponořeny. Necháme chvíli odstát.



Hladkou mouku smícháme s otrubami a celozrnnou moukou, přidáme sušené droždí. Do sypké směsi přidáme kmín, sůl, slunečnici a kakao (pouze chceme-li mít chléb tmavší, na chuť nemá vliv, v potravinářském průmyslu se používá spíš kávovina, ale kakao je lepší). Do směsi přilijeme brambory i s vodou - pozor, neměla by být příliš horká, ale sušenému droždí to zase tak moc nevadí. Směs nesmí být příliš tuhá.



Promícháme a vyklopíme na posypanou pracovní desku, zpracováváme tak dlouho, až je těsto tuhé, pružné a nelepí se - asi 8 až 10 minut pro zručné, můžeme a celkem určitě budeme muset přidávat mouku, dávka droždí to snese. V průběhu hnětení těstem párkrát (asi dvacetkrát) z výšky praštíme o desku, těsto se tak lépe "vyhladí", pak utvoříme bochník, vložíme do misky vysypané moukou, střídmě posypeme a dáme na teplé místo. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout.



Až těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme jej, znovu propracujeme a utvoříme šišku (nebo pecen). Na plechu necháme těsto ještě chvíli kynout - asi 10-15 minut. Pak plech zasuneme do středu trouby. POZOR: trouba už musí být vyhřátá na 220 stupňů (to je důležité, je-li trouba málo vyhřátá, chléb se rozjede). Do trouby také musíme pod rošt vsunout kastrůlek s horkou vodou.



Zprudka zapečeme. Po deseti minutách zmírníme teplotu na 190 stupňů a dopékáme asi 40 až 50 minut. Jednou - dvakrát potřeme bochník vodou s octem (2/3 vody, 1/3 octa).



Upečený chléb zní při poklepu na spodní kůrku dutě, potřeme spodní část vodou a na mřížce necháme dokonale vychladnout.
Těsto se dá se udělat i klasickým kváskem, jedna kostka droždí (asi 42 g), ale máte pak víc nádobí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí chléb s otrubami

    Celkový počet komentářů: 1

    • Lucie
      Lucie

      Chlebíček jsem zkoušela včera a docela se povedl,jen měl trochu víc tvrdčí kůrku navrchu a vypadá uvnitř jako by měl těžkou konzistenci,ale je měkký a dobrý..asi to chce ještě trošku vychytat a bude to lepší..

      22.03.2006 08:24:09


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb s otrubami

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.