reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí chléb s krajícem chleba

Výborný domácí chléb, do jehož těsta pro chuť přidáte i krajíc chleba.


  • 4,4

    29×

    4,4 29
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

těstíčko

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 581 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek: do vlažné vody přidáme nastrouhaný suchý chléb a rozdrobíme kvasnice, zamícháme do něj špetku cukru a necháme pracovat cca 5-10 minut, dokud kvasnice nevyplavou nahoru.

Mezitím si přichystáme na dva plechy pečicí papír, který důkladně posypeme moukou. Do hnětací mísy připravíme prosátou mouku, sůl, kmín a fenykl a promícháme. Po vzejití přilijeme do suché směsi kvásek spolu s trochou vlažné vody a důkladně hněteme. Postupně přidáváme další vodu, až je těsto hladké, hutné, ale neteče.

Z hotového těsta vytvoříme 2 bochníky a položíme je na pomoučené plechy. Nahoře bochníky ještě můžeme posypat kmínem a necháme přibližně hodinu vykynout. Alternativně můžeme těsto tvarovat jako dalamánky - pečící doba se tak zkrátí.

Rozehřejeme troubu do horka, vykynuté bochníky chleba před pečením potřeme osolenou vodou a vložíme do trouby. Po prvních deseti minutách troubu ztlumíme a chléb necháme zvolna dopékat, během čehož ještě chléb potřeme vodou několikrát.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí chléb s krajícem chleba

    Celkový počet komentářů: 9
    • Mirek Matoušek
      Mirek Matoušek

      Recept se mi nelíbí

      Pokud se použijí kvasnice tak nechápu ty dva krajíce chleba,k čemu tam jsou ? Také je zbtečné v průběhu pečení potírat vodou - stačí po upečení zakrýt utěrkou a nechat chleba dojít, vnitřní vlhkost se dostane i do kůrky.

      27.02.2019 11:03:52

      • cheva
        cheva

        Re: Recept se mi nelíbí

        Zdravím, díky za komentář, ale jsem jen amatér nikoli pekařský technolog, tedy jen podávám, jak recept znám a používal se v rodině. Mně velmi vyhovuje ta slanost kůrky po potření.

        27.02.2019 15:12:49

    • dobroty
      dobroty

      Komentář k receptu Domácí chléb s krajícem chleba

      pečeme na 200°C po20 min. snížíme teplotu na170 a pečeme 30 min

      10.06.2013 15:12:32


    • dobroty
      dobroty

      domácí chléb

      4 krajice staršího chleba bez kůrky se zaleje 1/2 l vody smícháme 30dkg žitné mouky a 1 kg hl mouky přidáme 2 lžičky kmínu ,2 lžičky soli 1 vařenou bramboru nastrouháme mouku vysypeme na vál uděláme důlek a do něho vlejeme rozmixovaný chléb s vodou přidáme sůl,kmín a sušené kvasnice nastrouhanou bramboru a lžíci octa zpracujeme v těsto po té uděláme bochánek potřeme ho vodou a necháme kynout

      10.06.2013 15:05:59

    • Moje bašta
      Moje bašta

      Byl jsem za hvězdu.

      Recept je výborný, jak na práci tak chuťově. Vytvořil jsem i pár dalamánků posypané hrubou solí a kmínem. Ušetřil jsem 1 kg masa.

      27.02.2013 20:48:58

      • cheva
        cheva

        Re: Byl jsem za hvězdu.

        @Moje bašta
        Přesně tak, dalamánky, housky nebo rohlíky jsou dalším druhem/tvarem pečiva, na který je těsto možné použít. Výhoda je, že pečení trvá o něco kratší dobu :-)

        10.06.2013 15:35:04

    • Honzina
      Honzina

      Vynikající to chlebík

      20.02.2013 11:17:34

    • Sám si vařím sám si...
      Sám si vařím sám si...

      domácí chléb z Dobšic

      kvásek 300g zitné mouky,20-40 g kvasnic,asi 1-1,5 ltr vody
      nechá se uležet 6 až 8 hod,kvásek by měl být asi jako lívancové těsto.
      potom přidáme pšeničnou mouku nejlépe chlebovou asi tolik aby se chleba moc nelepil poměr je asi 7 ku 3 na 300g žitné asi 700gpšeničné.Koření kmín česnek súl pepř vše přiměřeně vytvoříme bochníky necháme asi 3h kynout v
      ošatce pečení ze začátku 5 až 7 min naplno 250°c pak pozvolna asi 120 -150°c
      40 min .při pečení možno potřít vodou se solí a česnekem.

      21.12.2012 00:23:55

    • cheva
      cheva

      Kvásek je v ingrediencích uveden jako "těstíčko", protože na kvásek ve formuláři nebyla kolonka.

      17.08.2012 06:18:56


    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb s krajícem chleba

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.