
Domácí chléb bez hnětení
Jednoduchý recept na přípravu chutného chleba bez hnětení.
-
4,0
4×
-
1 hod
-
0×
Jednoduchý recept na přípravu chutného chleba bez hnětení.
4×
1 hod
0×
1,5 lžičky
1 lžička
1 lžička
3 hrnky
Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, sůl, drcený kmín a zamícháme. Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody. Přidáme přiměřeně vodu. Těsto na chléb by mělo být raději hustší, lépe se pak s ním pracuje.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou. Necháme 8 - 12 hodin kynout, ale můžeme už po 6 hodinách zpracovat. Všechno je to o teple pro těsto a jak moc se případně smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba. Na dochucení těsta můžeme použít nakrájenou cibuli, česnek nebo škvarky. Chléb můžeme ozdobit různými druhy semínek.
Po vykynutí přendáme těsto do horkého pekáče, který předehřejeme v troubě asi 20 minut i s víkem. Budeme potřebovat jen skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby. Prostě cokoliv zavíratelné o objemu asi 2 l.
Chléb pečeme 30 minut při 230 °C. Po půl hodině sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 minut.
Domácí chléb bez hnětení podáváme jako výbornou přílohu podle chuti.