Domácí celozrnné žemle

2 hod | příloha | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 3616x
Vyzkoušejte snadný recept na domácí žemle z celozrnné mouky.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, vmícháme cukr a necháme vyběhnout kvásek. Z prosáté mouky, soli, vajec, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na 8 kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté žemle. Žemle zakryjeme utěrkou a necháme opět asi 20 minut kynout.

Vykynuté žemle přendáme na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.

Celozrnné žemle pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 - 25 minut dorůžova.

Domácí celozrnné žemle podáváme jako přílohu například k polévkám či gulášům. Žemle výborně chutnají plněné hamburgerem, salátem a dipem.

Jarka-P autor receptu:

Domácí celozrnné žemle

Počet přidaných receptů: 1725

Ingredience

na porcí
3,5
dobrý recept
17 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí celozrnné žemle

Přidat příspěvek k receptu Domácí celozrnné žemle
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept