Recept na domácí bylinkovou sůl krok za krokem. Úžasně dochutí například zapečenou zeleninu či brambory, především pak v měsících, kdy nejsou k dispozici čerstvé bylinky.
Nejprve si omyjeme a osušíme vybrané bylinky. Otrháme jen lístky, stonky zde potřebovat nebudeme. Listy vkládáme do odměrky. Jakmile máme všechny použitelné lístky obrány, sledujeme objem naplněné odměrky. Zde použitá nádoba má objem 800 ml a je celá naplněná, podle toho odměříme sůl, které má být čtvrtina objemu bylinek. Bylinky si vysypeme z odměrky na připravené velké prkénko a odměříme si hrubozrnnou sůl. Poměr má být 4:1, tedy čtvrtina z 800 ml objemu bylinek je 200 ml. Do odměrky nasypeme hrubozrnnou sůl po rysku 200 ml. Velkým nožem postupně kolébkovým pohybem sekáme bylinky společně se solí najemno. Pokud máme mixér – food processor, můžeme si jím usnadnit práci. Do mixéru vkládáme vrstvy soli a bylinek a rozmixujeme najemno. Najemno nasekané nebo rozmixované bylinky se solí rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme úplně vyschnout cca 2 dny. Po úplném vyschnutí, cca po dvou dnech, naplníme směsí uzavíratelné sklenice, ve kterých bylinkovou směs uchováváme. Domácí bylinkovou sůl skladujeme v uzavřených nádobách, používáme například na pečenou zeleninu či brambory.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena