Klasický recept na sladký hlavní chod.
1 špetka | sůl |
50 g | máslo |
2 ks | žloutek |
2 dl | mléko |
100 g | cukr krupice |
0.5 kg | polohrubá mouka |
30 g | čerstvé droždí |
podle potřeby | |
---|---|
máslo | |
krém | |
1 l | mléko |
cukr krupice | |
2 balíčky | vanilkový pudinkový prášek |
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Tři lžíce vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy si prosejeme mouku a smícháme ji s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané se zbylým mlékem a špetkou soli. Nakonec přijde kvásek. Těsto na kynuté buchtičky propracujeme a necháme kynout cca 50 minut na teplém místě. Těsto na buchty nezapomeneme poprášit moukou a přikrýt utěrkou. Vykynuté těsto rozválíme na vále, vytvoříme rolku a nakrájíme ji na kousky. Nakrájené buchtičky klademe na máslem vymazaný plech či pekáček a mašlovačkou je potíráme po stranách a vždy připlácneme k sobě. Na plechu necháme buchtičky ještě cca 10 minut kynout. Buchtičky pečeme v předehřáté troubě cca na 160 - 180 °C dozlatova. Ještě horké je od sebe oddělíme a dáme do mísy. Omáčku (šodó) připravíme tak, že ve studeném mléce rozmícháme pudink a metličkou prošleháme, nezapomeneme přidat cukr. Prohřejeme a metličkou mícháme do zhoustnutí. Buchtičky rozdělíme na nahřáté talíře, polijeme podle libosti šodó a ihned podáváme jako sladký hlavní chod, který dobře zasytí.
Klasické české pečení: Babiččiny buchty na 5 způsobů
Pravé české buchty - voňavé, jemné, vláčné a nadýchané jako peříčko. Jejich pečení je pro většinu z nás velkou výzvou, ale s našimi prověřenými recepty se do nich můžete pustit třeba hned. Zaručeně se podaří.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena