Nejprve si připravíme (24 hodin před pečením chleba) předtěsto. V míse smícháme hladkou mouku se solí, rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, přidáme olej a v robotu vymísíme těsto, které vložíme do mísy z umělé hmoty vytřené olejem, přikryjeme pokličkou a odložíme do chladničky. Po 12 hodinách předtěsto propracujeme rukama a vrátíme na 12 hodin zase do chladničky.
Ráno v den pečení chleba uvaříme oloupané brambory s celým kmínem doměkka, scedíme, vodu z brambor zachytíme a necháme zchladnout na vlažno. Ještě teplé brambory rozmačkáme mačkadlem.
Předtěsto vybereme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu - asi 1 hodinu, potom ho vybereme z mísy na desku a pokrájíme na malé kousky. Vybereme aktivní kvásek z chladničky, necháme ho asi 1 hodinu aklimatizovat a potom přikrmíme 50 g chlebové žitné mouky a 50 ml vody a pořádně rozšleháme vidličkou, abychom do kvásku nahnali co nejvíce vzduchu.
Do mísy robota dáme vlažnou vodu z brambor, domácí hustý bílý jogurt, lžíci kvásku, přidáme cukr, rozdrobíme čerstvé droždí, přisypeme odvážené mouky a mísíme asi 10 minut na rychlosti č. 1, potom 5 minut na stupni číslo 2 a robot vypneme.
Přidáme sůl, pokrájené předtěsto a roztlačené brambory s kmínem, domácí vepřové sádlo, přisypeme pšeničné otruby a znovu mísíme všechno spolu v robotě a sice 10 minut na stupni č. 1 a 5 minut na stupni č. 2, dokud nedostaneme hladké lesklé těsto, které posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple 2 hodiny.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, roztlačíme rukama do obdélníku o tloušťce asi 2 cm, od rohů směrem do středu těsto přeložíme jako obálku, srolujeme a vytvarujeme oválný bochník velikosti ošatky. Ošatku vysypeme moukou, vložíme do ní náš bochník spojem nahoru, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout zase 2 hodiny.
Před pečením chleba vložíme do trouby na spodek starší pekáč a na střední rošt položíme plech na pečení. Troubu předehřejeme na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, což trvá asi 30 minut. Z ošatky vyklopíme náš bochník na teflonovou fólii, potřeme studenou vodou, přeložíme na předehřátý plech a vložíme do trouby na střední rošt. Do pekáče na spodku trouby vlijeme 150 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára.
Chléb pečeme při této teplotě 15 minut, potom teplotu trouby snížíme na 190 °C a pečeme ještě 30 až 35 minut, dokud se kůrka na povrchu nezbarví pěkně do hněda a bude krásně křupavá.
Upečený chléb vybereme, ihned potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlý chléb krájíme nejdříve 4 hodiny po vychladnutí na krajíce a můžeme konzumovat, je však lepší počkat 10 až 12 hodin.
Bílý domácí bramborový chléb s kváskem a droždím s předtěstem má úžasnou chuť a vyznačuje se tím, že je i více dní měkký a vláčný. Chléb vydrží čerstvý jako po upečení a neobsahuje žádná aditiva a éčka. Díky droždí, kvásku a předtěstu je úžasně nadýchaný a lehký, chuť je zvýrazněná pšeničnými otrubami, žitným kváskem, kmínem a brambory. V obchodě tento výborný domácí chléb určitě neseženete, pokud ho ochutnáte, v obchodě už žádný jiný chléb nekoupíte.
Předtěsto s úspěchem používali už naše prababičky. V domácích soukromých pekárnách se používá předtěsto s úspěchem i dnes, právě předtěsto má na svědomí prodlouženou čerstvost a trvanlivost domácího chleba, přitom stačí použit výrazně méně droždí.
Předtěsto vydrží v chladničce až týden, vyplatí se ho připravit v předstihu a vždy odebrat potřebné množství v den pečení chleba - recept
zde a recept na žitný kvásek
zde.