reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí bramborový chléb s kváskem a droždím s předtěstem

Recept na vynikající domácí chléb s křupavou kůrkou a měkkou lehoučkou nadýchanou střídkou. Chléb je krásně vykynutý díky kvásku a droždí, ochucený pšeničnými otrubami a více dní vláčný a čerstvý.


  • 2,4

    17×

    2,4 17
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto 1



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme (24 hodin před pečením chleba) předtěsto. V míse smícháme hladkou mouku se solí, rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, přidáme olej a v robotu vymísíme těsto, které vložíme do mísy z umělé hmoty vytřené olejem, přikryjeme pokličkou a odložíme do chladničky. Po 12 hodinách předtěsto propracujeme rukama a vrátíme na 12 hodin zase do chladničky.

Ráno v den pečení chleba uvaříme oloupané brambory s celým kmínem doměkka, scedíme, vodu z brambor zachytíme a necháme zchladnout na vlažno. Ještě teplé brambory rozmačkáme mačkadlem.

Předtěsto vybereme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu - asi 1 hodinu, potom ho vybereme z mísy na desku a pokrájíme na malé kousky. Vybereme aktivní kvásek z chladničky, necháme ho asi 1 hodinu aklimatizovat a potom přikrmíme 50 g chlebové žitné mouky a 50 ml vody a pořádně rozšleháme vidličkou, abychom do kvásku nahnali co nejvíce vzduchu.

Do mísy robota dáme vlažnou vodu z brambor, domácí hustý bílý jogurt, lžíci kvásku, přidáme cukr, rozdrobíme čerstvé droždí, přisypeme odvážené mouky a mísíme asi 10 minut na rychlosti č. 1, potom 5 minut na stupni číslo 2 a robot vypneme.

Přidáme sůl, pokrájené předtěsto a roztlačené brambory s kmínem, domácí vepřové sádlo, přisypeme pšeničné otruby a znovu mísíme všechno spolu v robotě a sice 10 minut na stupni č. 1 a 5 minut na stupni č. 2, dokud nedostaneme hladké lesklé těsto, které posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple 2 hodiny.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, roztlačíme rukama do obdélníku o tloušťce asi 2 cm, od rohů směrem do středu těsto přeložíme jako obálku, srolujeme a vytvarujeme oválný bochník velikosti ošatky. Ošatku vysypeme moukou, vložíme do ní náš bochník spojem nahoru, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout zase 2 hodiny.

Před pečením chleba vložíme do trouby na spodek starší pekáč a na střední rošt položíme plech na pečení. Troubu předehřejeme na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, což trvá asi 30 minut. Z ošatky vyklopíme náš bochník na teflonovou fólii, potřeme studenou vodou, přeložíme na předehřátý plech a vložíme do trouby na střední rošt. Do pekáče na spodku trouby vlijeme 150 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára.

Chléb pečeme při této teplotě 15 minut, potom teplotu trouby snížíme na 190 °C a pečeme ještě 30 až 35 minut, dokud se kůrka na povrchu nezbarví pěkně do hněda a bude krásně křupavá.

Upečený chléb vybereme, ihned potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlý chléb krájíme nejdříve 4 hodiny po vychladnutí na krajíce a můžeme konzumovat, je však lepší počkat 10 až 12 hodin.

Bílý domácí bramborový chléb s kváskem a droždím s předtěstem má úžasnou chuť a vyznačuje se tím, že je i více dní měkký a vláčný. Chléb vydrží čerstvý jako po upečení a neobsahuje žádná aditiva a éčka. Díky droždí, kvásku a předtěstu je úžasně nadýchaný a lehký, chuť je zvýrazněná pšeničnými otrubami, žitným kváskem, kmínem a brambory. V obchodě tento výborný domácí chléb určitě neseženete, pokud ho ochutnáte, v obchodě už žádný jiný chléb nekoupíte.

Předtěsto s úspěchem používali už naše prababičky. V domácích soukromých pekárnách se používá předtěsto s úspěchem i dnes, právě předtěsto má na svědomí prodlouženou čerstvost a trvanlivost domácího chleba, přitom stačí použit výrazně méně droždí.

Předtěsto vydrží v chladničce až týden, vyplatí se ho připravit v předstihu a vždy odebrat potřebné množství v den pečení chleba - recept zde a recept na žitný kvásek zde.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí bramborový chléb s kváskem a droždím s předtěstem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.