Vyzkoušejte recept na výborné domácí pečivo z kynutého bramborového těsta.
1 lžíce | cukr |
1 ks | vejce |
200-250 ml | mléko |
100 ml | slunečnicový olej |
350 g | hladká mouka |
350 g | polohrubá mouka |
1-2 lžičky | sušený tymián |
350 g | brambory vařené ve slupce |
42 g | čerstvé droždí |
1 ks | červená cibule |
na potření | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
0.5 lžičky | sůl |
podle potřeby | |
kmín | |
sezamová semínka |
Obě mouky prosejeme do velké mísy. Ve slupce uvařené a vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Připravíme si kvásek: Droždí posypeme cukrem a za stálého míchání kvasnice rozpustíme. Přidáme asi 2 lžíce vlahého mléka, vše zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. K prosáté mouce přidáme nastrouhané brambory, vejce, olej, sůl, vlažné mléko a kvásek. Vše propracujeme v hladké lesklé těsto, které necháme asi hodinu kynout. Pak do těsta zapracujeme cibuli a tymián, rozdělíme ho na 3 díly a z každého vyválíme plát silný asi 1 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou vyběhnout. Pak je potřeme olejem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme při 180 °C asi 25 minut dorůžova. Ještě horké žemličky opět potřeme olejem a necháme vychladnout. Domácí bramborové žemličky podáváme jako přílohu k předkrmům a polévkám, můžeme je i plnit nejrůznějšími pomazánkami.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena