Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, dáme do mísy a ještě za tepla rozmačkáme mačkadlem. Brambory můžeme i nastrouhat na jemno na struhadle, nebo protlačit přes lis na brambory. Než brambory vychladnou, cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Na pánvi na rozehřátém domácím vepřovém sádle opražíme téměř do hněda nakrájenou cibuli a necháme ji zkaramelizovat.
K vychladlým bramborám přidáme sůl, jednu vrchovatou polévkovou lžíci dětské krupice, jedno vejce a postupným přidáváním polohrubé mouky zpracujeme na vláčné hladké polotuhé těsto. Nepřidáváme zbytečně mnoho mouky, aby potom nudle nebyly tvrdé. Možná postačí i měně mouky, což závisí na moučnatosti brambor a jejich obsahu vody, nejvhodnější jsou na nudle brambory typ C - moučnaté.
Z hotového těsta na pomoučněné desce vytvoříme válec, z kterého nožem odkrojíme asi 3 mm silný plátek, který dlaněmi rozválíme na dlouhý váleček o tloušťce asi půl prstu, z kterého nožem odkrajujeme asi 2 cm dlouhé kousky. Každý kousek jednotlivě rozválíme ještě dlaněmi do délky asi 3 - 4 cm a poprášíme moukou, aby se neslepily. Když pracujeme s těstem, přivedeme do prudkého varu osolenou vodu ve velkém hrnci. Do vroucí vody po částech vložíme nudle a podebereme vařečkou, aby se nudle nepřilepily na dno hrnce.
Když nudle vyplavou na povrch vody, vaříme je ještě 3 - 4 minuty za občasného promíchání. Uvařené nudle vybereme cedníkem z vroucí vody, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře odkapat od vody. Až uvaříme další várku nudlí, vložíme je do jenské mísy, aby se nudle zachovaly teplé a promícháme s lžící rozpuštěného vepřového sádla, aby se neslepily.
Horké domácí bramborové nudle nabereme na talíř, posypeme zkaramelizovanou cibulí a podáváme. Nudle servírujeme s domácí čalamádou anebo s jemným zeleným salátem. Bramborové nudle podáváme jako samostatné jídlo, které můžeme ještě polít zakysanou hustou smetanou anebo posypat tvarohem, brynzou, nebo sýrem a posypat rozškvařenou domácí uzenou slaninou. Samotně uvařené nudle jsou samy o sobě výbornou přílohou k masům na šťávě, gulášům, špenátu nebo různým zeleninovým omáčkám.
Tento recept jsem se naučila od mojí drahé mámy a staré mámy, které vařily tyto nudle vždy, když bylo potřeba rychle a levně nasytit rodinu. Dělali jsme je na slano, jak jsem výše popsala, ale často i na sladko, posypané cukrem krystal, opraženou strouhankou, mletými vlašskými ořechy, mletým mákem, kakaem, mletou skořicí či promíchané s různými sladkými omáčkami. Domácí bramborové nudle chutnají výborně na jakýkoliv způsob.