reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí bramborové nudle se zkaramelizovanou cibulí

Domácí bramborové nudle se zkaramelizovanou cibulí

Jde o můj velmi jednoduchý recept na chutné bramborové nudle s opraženou cibulí. Je to levné, syté a rychlé domácí jídlo. Nejlepší jsou vždy domácí těstoviny.


  • 2,6

    37×

    2,6 37
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, dáme do mísy a ještě za tepla rozmačkáme mačkadlem. Brambory můžeme i nastrouhat na jemno na struhadle, nebo protlačit přes lis na brambory. Než brambory vychladnou, cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Na pánvi na rozehřátém domácím vepřovém sádle opražíme téměř do hněda nakrájenou cibuli a necháme ji zkaramelizovat.

K vychladlým bramborám přidáme sůl, jednu vrchovatou polévkovou lžíci dětské krupice, jedno vejce a postupným přidáváním polohrubé mouky zpracujeme na vláčné hladké polotuhé těsto. Nepřidáváme zbytečně mnoho mouky, aby potom nudle nebyly tvrdé. Možná postačí i měně mouky, což závisí na moučnatosti brambor a jejich obsahu vody, nejvhodnější jsou na nudle brambory typ C - moučnaté.

Z hotového těsta na pomoučněné desce vytvoříme válec, z kterého nožem odkrojíme asi 3 mm silný plátek, který dlaněmi rozválíme na dlouhý váleček o tloušťce asi půl prstu, z kterého nožem odkrajujeme asi 2 cm dlouhé kousky. Každý kousek jednotlivě rozválíme ještě dlaněmi do délky asi 3 - 4 cm a poprášíme moukou, aby se neslepily. Když pracujeme s těstem, přivedeme do prudkého varu osolenou vodu ve velkém hrnci. Do vroucí vody po částech vložíme nudle a podebereme vařečkou, aby se nudle nepřilepily na dno hrnce.

Když nudle vyplavou na povrch vody, vaříme je ještě 3 - 4 minuty za občasného promíchání. Uvařené nudle vybereme cedníkem z vroucí vody, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře odkapat od vody. Až uvaříme další várku nudlí, vložíme je do jenské mísy, aby se nudle zachovaly teplé a promícháme s lžící rozpuštěného vepřového sádla, aby se neslepily.

Horké domácí bramborové nudle nabereme na talíř, posypeme zkaramelizovanou cibulí a podáváme. Nudle servírujeme s domácí čalamádou anebo s jemným zeleným salátem. Bramborové nudle podáváme jako samostatné jídlo, které můžeme ještě polít zakysanou hustou smetanou anebo posypat tvarohem, brynzou, nebo sýrem a posypat rozškvařenou domácí uzenou slaninou. Samotně uvařené nudle jsou samy o sobě výbornou přílohou k masům na šťávě, gulášům, špenátu nebo různým zeleninovým omáčkám.

Tento recept jsem se naučila od mojí drahé mámy a staré mámy, které vařily tyto nudle vždy, když bylo potřeba rychle a levně nasytit rodinu. Dělali jsme je na slano, jak jsem výše popsala, ale často i na sladko, posypané cukrem krystal, opraženou strouhankou, mletými vlašskými ořechy, mletým mákem, kakaem, mletou skořicí či promíchané s různými sladkými omáčkami. Domácí bramborové nudle chutnají výborně na jakýkoliv způsob.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí bramborové nudle se zkaramelizovanou cibulí

    Celkový počet komentářů: 5
    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Domácí bramborové nudle se zkaramelizovanou cibulí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.