reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí barbecue omáčka

K domácímu grilovanému masu jen domácí BBQ omáčku! Prověřený recept na delikátní omáčku k masu, zelenině nebo hranolkům.


  • 4,7

    49×

    4,6 49
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Když už se člověk piplá s masem a frity, udělá si jahodový shake, tak vyrobit si k tomu dobré namáčedlo, tedy dip, už není takové martirium. Tentokrát to bude oblíbená barbecue, tedy BBQ.

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpálenou pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme i česnek a obojí osmažíme dozlatova. Pozor, ať nepřepálíme - raději méně, než z toho vytvořit černou kremaci. Tmavé je dobré, ale černé je hořké. Snížíme plamen, přidáme třtinový cukr a lehce promícháváme, až se cukr začne měnit na karamel.

To je ten správný okamžik na deglazování barbecue omáčky. Lehce zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme ocet, který necháme vypařit minimálně na polovinu původního obsahu. V té chvíli přidáme worchesterovou omáčku a rajčatové sugo (povařené rajčatové pyré s trochou česneku). Použijeme ideálně balené rajčatové pyré, nebo konzervovaná loupaná rajčata. Pokud by se vám zdálo, že barva pyré není dost tmavě červená, bylo tedy děláno z málo dozrálých rajčat, přidáme rajský protlak. Pokud je omáčka už teď příliš hustá, přidáme deci horké vody.

Omáčku necháme na mírném plameni probublávat, vmícháme brusinkovou zavařeninu nebo sladší rybízovou, osolíme a trochu opepříme, přidáme bobkový list a stále kontrolujeme, aby se omáčka nezačala připalovat. Pozor, při redukování omáčka ráda prská a zašvihá půlku kuchyně.

Správný čas pro odstavení nastává ve chvíli, kdy konzistence připomíná horký právě uvařený pudink. V této chvíli musí pánev z plamene pryč a pokud má několikavrstvé dno, pak je lepší dát ji na chladnější místo. Důkladně rozmixujeme, necháme dovychladnout, přetáhneme potravinářskou fólií a do druhého dne necháme v chladu. Taktéž se dá barbecue omáčka případně natankovat do lahví a zavařit. Druhý den je omáčka skvělá, ale není problém ji konzumovat hned po vychladnutí.

Domácí barbecue omáčka se jednoznačně hodí ke grilovanému masu a zelenině, skvělá je i jako dip pro frity a hranolky všeho druhu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí barbecue omáčka

    Celkový počet komentářů: 6
    • Petr
      Petr

      BBQ omáčka

      Žjo, právě jsem udělal, bude se to podávat veřer k roštěnci na grilu. Opravdu děkuji, je to vynikající. Nedalo mi to a přidal jsem kapku třtinového rumu a je to opravdu užasné. Děkuji za super nápad a recept.

      19.09.2018 16:17:26

    • Jarda213
      Jarda213

      Doporučuji přidat lžíci švestkových povidel. Chytne to super šmak.

      23.06.2017 09:43:22

    • semir
      semir

      Zatiaľ najlepšia z troch čo som vyskúšal.

      30.03.2016 19:43:20


    • 00
      00

      Komentář k receptu Domácí barbecue omáčka

      Přidal jsem tam panáka Burbonu a dal méně cukru myslím že takhle to je ono,

      18.03.2016 11:18:37

    • BM
      BM

      Výsledek tohoto receptu je velmi dobrý, ale za klasickou BBQ omáčku bych ho neoznačil. Chuťově je to něco mezi rajskou omáčkou a kečupem bez náznaku kouřové chuti. Omáčka je hodně na sladko, takže doporučuji ubrat množství cukru. Jako omáčku ke grilovanému masu nebo do burgru doporučuji, poněvadž má oproti bězným grilovacím omáčkám v obchodech, poctivou plnou chuť bez umělých dochucovadel.

      22.07.2015 01:06:47

    • anonym
      anonym

      Komentář k receptu Domácí barbecue omáčka

      je to skvelý recept, odporúčam

      20.06.2015 17:45:30


    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Domácí barbecue omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.