reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí barbecue omáčka

K domácímu grilovanému masu jen domácí BBQ omáčku! Prověřený recept na delikátní omáčku k masu, zelenině nebo hranolkům.


  • 4,6

    51×

    4,6 51
  • 35 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 800 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 016 hodnocení

Tip na báječnou letní snídani: Cuketová frittata krok za krokem

15. 8. 2020

Bábovka

4,7 1 745 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 830 hodnocení

10+1 otázek: Jak vybrat tu nejlepší zmrzlinu?

14. 8. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 212 hodnocení

Tip na víkend: Perníková bábovka se švestkami krok za krokem

14. 8. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 610 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 790 hodnocení

Recept na švestkové čatní krok za krokem

13. 8. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 292 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 679 hodnocení

Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!

12. 8. 2020

Postup přípravy

Když už se člověk piplá s masem a frity, udělá si jahodový shake, tak vyrobit si k tomu dobré namáčedlo, tedy dip, už není takové martirium. Tentokrát to bude oblíbená barbecue, tedy BBQ.

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpálenou pánev dáme olivový olej a nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme i česnek a obojí osmažíme dozlatova. Pozor, ať nepřepálíme - raději méně, než z toho vytvořit černou kremaci. Tmavé je dobré, ale černé je hořké. Snížíme plamen, přidáme třtinový cukr a lehce promícháváme, až se cukr začne měnit na karamel.

To je ten správný okamžik na deglazování barbecue omáčky. Lehce zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme ocet, který necháme vypařit minimálně na polovinu původního obsahu. V té chvíli přidáme worchesterovou omáčku a rajčatové sugo (povařené rajčatové pyré s trochou česneku). Použijeme ideálně balené rajčatové pyré, nebo konzervovaná loupaná rajčata. Pokud by se vám zdálo, že barva pyré není dost tmavě červená, bylo tedy děláno z málo dozrálých rajčat, přidáme rajský protlak. Pokud je omáčka už teď příliš hustá, přidáme deci horké vody.

Omáčku necháme na mírném plameni probublávat, vmícháme brusinkovou zavařeninu nebo sladší rybízovou, osolíme a trochu opepříme, přidáme bobkový list a stále kontrolujeme, aby se omáčka nezačala připalovat. Pozor, při redukování omáčka ráda prská a zašvihá půlku kuchyně.

Správný čas pro odstavení nastává ve chvíli, kdy konzistence připomíná horký právě uvařený pudink. V této chvíli musí pánev z plamene pryč a pokud má několikavrstvé dno, pak je lepší dát ji na chladnější místo. Důkladně rozmixujeme, necháme dovychladnout, přetáhneme potravinářskou fólií a do druhého dne necháme v chladu. Taktéž se dá barbecue omáčka případně natankovat do lahví a zavařit. Druhý den je omáčka skvělá, ale není problém ji konzumovat hned po vychladnutí.

Domácí barbecue omáčka se jednoznačně hodí ke grilovanému masu a zelenině, skvělá je i jako dip pro frity a hranolky všeho druhu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí barbecue omáčka

    Celkový počet komentářů: 6
    • Petr
      Petr

      BBQ omáčka

      Žjo, právě jsem udělal, bude se to podávat veřer k roštěnci na grilu. Opravdu děkuji, je to vynikající. Nedalo mi to a přidal jsem kapku třtinového rumu a je to opravdu užasné. Děkuji za super nápad a recept.

      19.09.2018 16:17:26

    • Jarda213
      Jarda213

      Doporučuji přidat lžíci švestkových povidel. Chytne to super šmak.

      23.06.2017 09:43:22

    • semir
      semir

      Zatiaľ najlepšia z troch čo som vyskúšal.

      30.03.2016 19:43:20


    • 00
      00

      Komentář k receptu Domácí barbecue omáčka

      Přidal jsem tam panáka Burbonu a dal méně cukru myslím že takhle to je ono,

      18.03.2016 11:18:37

    • BM
      BM

      Výsledek tohoto receptu je velmi dobrý, ale za klasickou BBQ omáčku bych ho neoznačil. Chuťově je to něco mezi rajskou omáčkou a kečupem bez náznaku kouřové chuti. Omáčka je hodně na sladko, takže doporučuji ubrat množství cukru. Jako omáčku ke grilovanému masu nebo do burgru doporučuji, poněvadž má oproti bězným grilovacím omáčkám v obchodech, poctivou plnou chuť bez umělých dochucovadel.

      22.07.2015 01:06:47

    • anonym
      anonym

      Komentář k receptu Domácí barbecue omáčka

      je to skvelý recept, odporúčam

      20.06.2015 17:45:30


    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Domácí barbecue omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.