reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dlouho kynutý bílý kváskový chléb s podmáslím

Recept na velmi chutný kváskový chléb, který může každý upéct přesně tehdy, když ho potřebuje mít čerstvě upečený pro svojí rodinu na stole.


  • 2,7

    14×

    2,7 14
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 813 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 660 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Recept na jablečný mřížkový koláč krok za krokem

17. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Posilte si imunitu díky rakytníku

17. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Postup přípravy

Brzy ráno, než odejdeme do práce, například okolo páté hodiny ráno, připravíme rozkvas. Do mísy robota dáme 2 lžíce aktivního bílého kvásku - recept zde.

K aktivnímu kvásku přidáme 150 g bílé světlé chlebové mouky T 650 a 190 g vlažné vody, všechno spolu rozšleháme dohladka, mísu s rozkvasem zabalíme do igelitové tašky, necháme volně na pultě při pokojové teplotě asi 12 hodin, aby nám rozkvas dobře vykvasil a odejdeme do práce. Ano, všimli jste si dobře, tentokrát jsem připravila rozkvas řidší, nebojte se toho, klidně vtáhne až 700 g mouky.

Večer, když jsme se vrátili z práce, cca o 18. hodině, přisypeme k vykynutému rozkvasu 600 g světlé pšeničné chlebové mouky T 650, přidáme 1 lžičku soli, přilijeme 250 ml podmáslí a v robotu pomocí mísících háků vypracujeme řidší a lepivé těsto, které rukama potřenými olejem vytvarujeme do tvaru bochníku. Mísu zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na lince 2 hodiny.

Během této doby první hodinu každých 30 minut odspodu podebereme naolejovanými rukama, vytáhneme nahoru, přeložíme do středu, toto uděláme kolem dokola po celém obvodě, potom zopakujeme už jen jedenkrát na konci druhé hodiny.

Po uplynutí dvou hodin těsto z mísy vyklopíme na jemně naolejovanou desku, natahujeme rovnoměrně nejprve rukama do stran a začneme skládat od okraje směrem do středu, ve středu vždy stlačíme dolů, pokračujeme vždy pootočením těsta o 45 stupňů stále kolem dokola po celém obvodě. Tímto způsobem těsto překládáme a zároveň utahujeme.

Těsto položíme spojem dolů a otáčivým pohybem a podsouváním těsta dlaněmi obou rukou dokola vytvarujeme kulatý bochník, který vložíme do moukou vysypané ošatky spojem nahoru. Ošatku zabalíme do igelitové tašky a odložíme na noc do chladničky, kde bude chléb pomalu kynout dále, teplotu chladničky nastavíme na 5 °C.

Nyní záleží na nás, kdy chceme chléb péct, můžeme hned ráno, anebo až když se vrátíme z práce domů, délka pobytu v chladničce těstu vůbec neuškodí a neubere na kvalitě chleba. Když potřebujeme chléb upéct, rozehřejeme předtím troubu na 250 °C asi 30 minut i s plechem na pečení a na spodku máme také plech, do kterého později dáme vroucí vodu.

Vybereme ošatku s těstem z chladničky (až nyní). Kdyby chléb v ošatce vypadal jakkoliv nevábně, nenecháváme ho ohřát na pokojovou teplotu, neboť těsto by se postupně přehřálo nerovnoměrně. Chléb z ošatky ihned vyklopíme na teflonovou fólii, přeložíme na vyhřátý plech, vložíme péct na střední rošt a na spodní plech nalijeme asi 150 ml vroucí vody, ne studené, potřebujeme chléb zapařit horkou parou, nestačí vlhké prostředí.

Dvířka rychle zavřeme a pečeme prvních 15 minut při 250 °C, tehdy se chléb stáhne a nerozlije se do stran, ale krásně se nadzvedne nahoru. Po prvních patnácti minutách vybereme plech s vodou, zavřeme rychle dvířka trouby, snížíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme ještě 30 minut.

Dlouho kynutý bílý kváskový chléb s podmáslím vybereme, necháme vychladnout na mřížce a krájíme na krajíce nejdříve 4 hodiny po upečení. Takto připravený chléb je výborně hydratovaný s velkými početnými oky. Chléb je velmi lehký a mimořádně chutný, jeho pečení můžeme přesně načasovat podle toho, když potřebujeme mít čerstvě upečený chléb pro rodinu na stole.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Dlouho kynutý bílý kváskový chléb s podmáslím

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.