Dědečkův bezinkový likér

nápoj | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 292792x
Recept na vynikající bezinkový likér mého dědečka. Mlsné jazýčky mají zelenou.
Komentáře receptu 32
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou - utopené. Dáme vařit.

Připravíme si citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor, pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.

Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme.

Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě.

Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.

Šťávu dáme vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty.

Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.

Petr Král autor receptu:

Dědečkův bezinkový likér

Počet přidaných receptů: 566

Ingredience

4
skvělý recept
271 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dědečkův bezinkový likér

Celkový počet komentářů: 32
  • Komentar k receptu marcela 06.09.2017 09:50:45

    Bezinkovy liker je vytecny. Nasi predkove si dokazali vazit daru prirody. Nechapu vsak vsak vsude uvadeny vyrobnic postup pro dnesni dobu. Ve vsech receptech se stale uvarene bezinky pasiruji pres platno. proc? Udesna prace jako opravdu za doby nasich babicek. Hlavne, kdyz ho delate vetsi mnozstvi. Existuji odstavnovace! Za studena vylisujete pohodlne stavu behem chvile, s minimalni namahou. Netroufam si diskutovat o tom, zda staci stavu ohrivat na 80 stupnu, raci ji prevarim.Je to pro mne inspirace, zjistim si to.Chce to informaci od chemika. Nerada bych se jima priotravila, ale privitala bych, ze to staci. Dotaz na pouzity cukr je komicky. Rafinovany cukt je jen dalsi nezdrava ingredience.
    Zasadne pouzivam hnedy, mene nezdravy, nerafinovany.Pomery cukru vubec neni nutne dodrzovat. Na me by byl nesnesitelne sladky. Citron neni vubec potreba, v chuti likeru mi vadi a bez jeho pouziti liker nezkvasi.
    Mletou kavu nepridavam, mozna pasirovanim pres platno se logr odstrani, ale tomu moc neverim a logr pit nehodlam. Zaludku to moc nesvedci. Pridavam cistou uvarenou kavu.Vsem vam preji uzasny chutovy zazitek pri popijeni tohoto bajecneho likeru. Stejnym postupem si vyrabim i liker z aronie a je take bajecna mnmka.

    • Re: Komentar k receptu Jiřina 21.09.2017 18:07:34

      Taky vyrábím bezinkový likér se stejným postupem. Jen trochu méně cukru. Na koření a mletou kávu používám sáčky na porcovaný čaj. Po uvaření a vychladnutí pak lehce vymačkám a vyhodím. Zůstává čistá štáva a není třeba cedit.

  • bezinky - vaření MK 23.08.2016 00:57:12

    Vařit bezinky je nesmysl, co myslíe, že v nich zůstane za účinné látky?
    Za studena vylisovat šťávu, ohřívat max na 80°C, Pak svařit vodu s cukrem - nasycený roztok - stejné množství, kolik máte šťávy. Slít dohromady, přidat koření, přísady dle chuti. Do vypařených lahví na dno rum, alespoň deci na litr a dolít horkým likérem. Víčka vypláchnout rumem a zašroubovat. Uchovat v chladu a temnu. Otevřenou láhev už v lednici. Zdar vaší práci!

    • Re: bezinky - vaření Tefrelka 23.08.2017 11:01:25

      To MK: Nevařit plody bezinek? Pokud jste to už dělala a rodina vaše výrobky přežila bez úhony, tak gratuluji. Bezinky se musí vařit minimálně 20 minut, bo plody jsou za syrova jedovaté. Příspěvků na téma těžkých žaludečních a střevních obtíží po požití super zdravé nepovařené štávy je na netu jak hub po dešti.

    • Re: bezinky - vaření Bejbís 22.08.2017 22:37:07

      To MK.
      Vařením zničíte jen vitamíny, ty se dají nahradit ovocem. Ale ostatní látky a hlavně barviva v bezinkách nezničíte a ničím je nanahradíte.
      Té šťávy už mám lahví na celou zimu.
      Tak proto vařit likér.
      A zapomněl jste na kyselinu citronopvou nebo citron. Takhle Vám to zkvasí.

  • Komentář k receptu Dědečkův bezinkový likér Blanka 03.01.2017 23:50:49

    Likér je krásně voňavý. Vyráběla jsem ho jako dárek a náš dědeček byl nadšen.
    Z poloviční dávky mi vyšly 4 lahve (od rumu) likéru. Osobně bych příště trošku ubrala cukru, přidala 1 lžičku kávy a více rumu.

  • dotaz lilu 08.09.2014 10:43:28

    Musí se do likéru dávat bílý cukr, nebo lze nahradit třeba hnědým, nebo vůbec nějakým jiným sladidlem?? Má někdo zkušenosti? Díky za info...

Nalezeno receptů: 32
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Dědečkův bezinkový likér
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept