reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dědečkův bezinkový likér

Recept na vynikající bezinkový likér mého dědečka. Mlsné jazýčky mají zelenou.


  • 4,3

    340×

    4,2 340
  • 16×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou - utopené. Dáme vařit.

Připravíme si citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor, pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.

Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme.

Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě.

Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.

Šťávu dáme vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty.

Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.

Foto: Pixabay.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dědečkův bezinkový likér

    Celkový počet komentářů: 38
    • marcela
      marcela

      Komentar k receptu

      Bezinkovy liker je vytecny. Nasi predkove si dokazali vazit daru prirody. Nechapu vsak vsak vsude uvadeny vyrobnic postup pro dnesni dobu. Ve vsech receptech se stale uvarene bezinky pasiruji pres platno. proc? Udesna prace jako opravdu za doby nasich babicek. Hlavne, kdyz ho delate vetsi mnozstvi. Existuji odstavnovace! Za studena vylisujete pohodlne stavu behem chvile, s minimalni namahou. Netroufam si diskutovat o tom, zda staci stavu ohrivat na 80 stupnu, raci ji prevarim.Je to pro mne inspirace, zjistim si to.Chce to informaci od chemika. Nerada bych se jima priotravila, ale privitala bych, ze to staci. Dotaz na pouzity cukr je komicky. Rafinovany cukt je jen dalsi nezdrava ingredience.
      Zasadne pouzivam hnedy, mene nezdravy, nerafinovany.Pomery cukru vubec neni nutne dodrzovat. Na me by byl nesnesitelne sladky. Citron neni vubec potreba, v chuti likeru mi vadi a bez jeho pouziti liker nezkvasi.
      Mletou kavu nepridavam, mozna pasirovanim pres platno se logr odstrani, ale tomu moc neverim a logr pit nehodlam. Zaludku to moc nesvedci. Pridavam cistou uvarenou kavu.Vsem vam preji uzasny chutovy zazitek pri popijeni tohoto bajecneho likeru. Stejnym postupem si vyrabim i liker z aronie a je take bajecna mnmka.

      06.09.2017 09:50:45

      • Jiřina
        Jiřina

        Re: Komentar k receptu

        Taky vyrábím bezinkový likér se stejným postupem. Jen trochu méně cukru. Na koření a mletou kávu používám sáčky na porcovaný čaj. Po uvaření a vychladnutí pak lehce vymačkám a vyhodím. Zůstává čistá štáva a není třeba cedit.

        21.09.2017 18:07:34

      • František
        František

        Re: Komentar k receptu

        Nečetl jsem všechny příspěvky ale připomínku Marcele.Nevím kolik Vám je let ale moje babička *1912 se dožila 92 let. Polárku jak se říkalo manukovému dortu když jsem byl malý si sypala mletou zrnkovou kávou a dochutíla vaječným koňakem, Vše bylo z býlého cukru. Můj děda si zrnkovou kávou vylepšoval meltu.To že použiváte méně škodliví cukr hnědý je jen obchodní tah.Tělo jako chemická továrna se dokáže přispůsobit,oba škodí stejně proto máte pravdu v tom používat ho jen s mírou.Šťáva z bezinek za syrova je nestravitelná.Vlastní zkušenost.Spoustu lidí lpí na zbytečných malichernostech. Třeba rum do cukroví nahrazují trestí která je škodlivější než rum jelikož tresť je ředěná alkoholem. Syrová vajíčka ohání se Salmonelézou přitom jen 17% je možnost ji získat. Zato u brokolice je tato možnost až 36%. Tento recept je tak dobrý že jde vylepšit jen ubráním cukru a přidáním alkoholu :-D

        26.08.2018 18:11:54


    • MK
      MK

      bezinky - vaření

      Vařit bezinky je nesmysl, co myslíe, že v nich zůstane za účinné látky?
      Za studena vylisovat šťávu, ohřívat max na 80°C, Pak svařit vodu s cukrem - nasycený roztok - stejné množství, kolik máte šťávy. Slít dohromady, přidat koření, přísady dle chuti. Do vypařených lahví na dno rum, alespoň deci na litr a dolít horkým likérem. Víčka vypláchnout rumem a zašroubovat. Uchovat v chladu a temnu. Otevřenou láhev už v lednici. Zdar vaší práci!

      23.08.2016 00:57:12

      • Bejbís
        Bejbís

        Re: bezinky - vaření

        To MK.
        Vařením zničíte jen vitamíny, ty se dají nahradit ovocem. Ale ostatní látky a hlavně barviva v bezinkách nezničíte a ničím je nanahradíte.
        Té šťávy už mám lahví na celou zimu.
        Tak proto vařit likér.
        A zapomněl jste na kyselinu citronopvou nebo citron. Takhle Vám to zkvasí.

        22.08.2017 22:37:07

      • Tefrelka
        Tefrelka

        Re: bezinky - vaření

        To MK: Nevařit plody bezinek? Pokud jste to už dělala a rodina vaše výrobky přežila bez úhony, tak gratuluji. Bezinky se musí vařit minimálně 20 minut, bo plody jsou za syrova jedovaté. Příspěvků na téma těžkých žaludečních a střevních obtíží po požití super zdravé nepovařené štávy je na netu jak hub po dešti.

        23.08.2017 11:01:25

      • Vladislav
        Vladislav

        Re: bezinky - vaření

        Na dno lahve rum, já to dělám obráceně naplním láhev likérem a na vrch dám dvě lžičky rumu a nikdy mě likér nekvasil

        12.09.2018 11:43:48


    Nalezeno receptů: 38
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Dědečkův bezinkový likér

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.