Housku nakrájíme, namočíme, vymačkáme a jemně umeleme. Hovězí a vepřové maso umeleme na hrubo a přidáme sůl, pepř, vejce, kmín, umletou housku, mouku a dobře promícháme. Z masové hmoty tvoříme šišky - čufty o váze asi 7 dkg. Šišky opečeme na rozpáleném tuku a hotové přendáme do jiné nádoby.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Citron omyjeme a nakrájíme na plátky.
Nakrájenou cibuli na tuku po opékání čuft osmažíme dorůžova, přisypeme mouku a krátce osmažíme. Potom vmícháme mletou papriku, jen krátce osmahneme, vmícháme rajský protlak a zalijeme vodou. Přidáme nakrájený citron, divoké koření, sůl a za občasného míchání zvolna vaříme alespoň 30 minut.
Mezitím rajčata a kyselou okurku nakrájíme na plátky, papriku na nudličky a vše krátce podusíme na tuku. Přidáme hrášek a necháme stranou. Do uvařené omáčky přidáme smetanu, podle potřeby upravíme hustotu, povaříme a scedíme na čufty. Vložíme podušenou zeleninu, krátce povaříme, aby se dobře masové čufty dobře prohřály.
Dalmatské čufty se smetanovou omáčkou jsou výborné s rýží nebo brambory.