Máslo pokojové teploty zpracujeme s cukrem nejlépe v mixeru. Do másla za stálého míchání přidáváme vejce jedno po druhém. Další vejce dáme vždy, až máme zpracováno vejce předešlé. Do vyšlehané směsi přidáme vlažnou kávu.
Mouku s vanilkovým cukrem, špetkou soli a sušeným droždím prosejeme a lehce vmícháme do vaječné směsi. Těsto nalijeme do poloviny formiček a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Připravíme si krém ze smetany, kterou našleháme s 30 g cukru. Mascarpone promícháme s dalšími 30 g cukru a opatrně přidáme do našlehané smetany, ať se nám nesrazí. Misku s krémem uzavřeme a dáme do lednice.
Polevu si připravíme z 250 g moučkového cukru, do kterého přidáme vařicí espresso. Šleháme, dokud nebude směs hustá.
Upečené cupcake ještě teplé potřeme polevou a necháme vychladnout. Vychlazené cupcake ozdobíme krémem z mascarpone, který vložíme do cukrářského sáčku.
Cupcake s kávovou polevou posypeme troškou kakaa nebo kávy a můžeme podávat.