reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo, obzvláště máte-li doma děti (i odrostlejší) nebo vegetariány, kterým jste již veškerý svůj kulinářský um předvedli a chcete se blýsknout něčím zbrusu novým.


  • 4,7

    150×

    4,6 150
  • 1 hod

  • 37×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky.

Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v misce s mlékem a zakápneme rumovou trestí. Do této směsi těsně před přípravou krátce namáčíme plátky rohlíků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a podle chuti osladíme. Zakysanou smetanu vyšleháme vidličkou s cukrem podle chuti, přidáme rozinky a strouhanou citronovou kůru nebo tresť.

Dno vymazané zapékací misky poklademe plátky rohlíků, namočenými v mléce se žloutky, navrstvíme plátky jablek, které posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, pokryjeme ochucenou zakysanou smetanou s rozinkami, opět dáme vrstvu jablek se skořicí a cukrem, zemlbábu zakončíme plátky rohlíků.

Cukrářskou nadýchanou žemlovku zapečeme přibližně 20 minut při 220 °C, poté vyjmeme z trouby, stáhneme teplotu na 130 °C, navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a zapékáme přibližně dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.

Při přípravě žemlovky - zemlbáby nepoužíváme horkovzduch. Alternativní suroviny: Nemáme-li doma vanilkový cukr, lze použít samotný cukr krystal, místo zakysané smetany můžeme použít tvaroh naředěný mlékem, místo rumové tresti pár lžiček rumu.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

    Celkový počet komentářů: 31
    • Luca
      Luca

      Komentář k receptu Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

      Výborný receptik, zařazují do oblibenych, děkuji a doporučuji.

      15.10.2015 14:04:43

    • Monika
      Monika

      Recept výborný, díky.

      02.09.2015 12:08:41

    • Mauricka
      Mauricka

      Komentář k receptu Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

      Nejlepší, co jsem kdy jedla!!! Opravdu lahodná kombinace s tou smetanou!!!

      14.04.2015 05:19:32


    • antoninstkusala
      antoninstkusala

      Komentář k receptu Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

      Tento recept doporučuji,žemlomka je výborná

      05.10.2014 08:45:59

    • Tereza
      Tereza

      "...chcete se blýsknout něčím zbrusu novým" Eh? Normální zemlbába, co každ jedl už v dětství, má být jako něco nového?? A proč by jako mělo být dobré "čas od času do jídelníčku zařadit i sladké jídlo"? Některé průpovídky by si autoři fakt měli nechat radši pro sebe...

      15.04.2013 16:24:56

    • Dagmar
      Dagmar

      Podobně dělala žemlovku už moje babička, snad jen s tím rozdílem,že rohlíky krájela podélně, a namáčela jen rozkrojenou část a do pekáče je skládala nenamočenou stranou dolů. Tím se zabrání nadměrnému promáčení. Ještě jeden postřeh - je dobré před zapékáním poklást žemlovku tenkými lístky másla, udělá se na ní krásná kůrčička a sníh na ní lépe drží. Žemlovku dělám podle mé babičky a od své rodiny a nejen od ní, sklízím nadšené ovace.

      13.04.2013 20:15:22

    • lumik
      lumik

      toto je klasický dobrý recept,teplotu trouby by každý měl nastavit podle své zkušenosti

      09.04.2013 17:35:41

    Nalezeno receptů: 31
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.