Court-bouillon s bílým vínem

45 min | marináda | francouzská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 284x
Jedna z variant receptu na silný aromatický vývar k přípravě nejen korýšů, ryb či šneků.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Court-bouillon je vývar používaný hlavně při pošírování a pro pro rychlé vaření potravin jako jsou ryby, mořské plody, jemné maso, ale i vejce nebo zelenina. Existuje mnoho variant, dnes připravíme court-bouillon s bílým vínem.

Do hrnce dáme lehce osolenou studenou vodu, do ní několik koleček mrkve, rozpůlenou omytou (neoloupanou) cibuli s vetknutým hřebíčkem, bouquet garni, bobkový list, pár kuliček nového koření, kousek řapíkatého celeru a petrželové natě, završíme lžící vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Potom přidáme bílé víno a znovu několik minut povaříme. Nakonec přidáme drcený pepř, ještě podle potřeby sůl a opět povaříme.

Tímto je court-bouillon hotov a můžeme jej použít následně pro vaření, například pošírování ryb, zeleniny nebo vajec. Court-bouillon není vhodný jako polévka, slouží k přípravě pokrmů a po použití se dál neupotřebí.

Vývar je velmi silný a aromatický, poměr udaný u ingrediencí je pro malé množství vývaru, ale je ho možné před dalším použitím naředit vodou. Případně můžeme uvařit větší množství, pokud budeme dejme tomu pošírovat větší rybu v celku, potom dáme třeba dvakrát více zeleniny, octa i vína, ale kořením již trochu šetříme.

Variant Court-bouillonu se dělá nepřeberné množství a přidáním nějaké vhodné ingredience určitě nic nezkazíme, stejně jako když vynecháme nějakou jinou. Tento recept je ovšem vyzkoušený několikrát a pokaždé, když přijde žena do kuchyně, obdivuje, jak to tady krásně voní.

Šmodrcha autor receptu:

Court-bouillon s bílým vínem

Počet přidaných receptů: 16

Ingredience

Vaše cena 4099 běžně 7591 Kč sleva 46 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,6
dobrý recept
3 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Court-bouillon s bílým vínem

Recept se nachází v 11 kuchařkách
Dnes vaří muž
Šmodrcha
Dnes vaří muž 18 receptů
zjirousek
Koření, marinády 123 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Court-bouillon s bílým vínem

Přidat příspěvek k receptu Court-bouillon s bílým vínem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Je možné, aby člověk i přes veškeré dodržování osobní hygieny silně zapáchal jako leklá ryba, nebo zkažená vejce? Bohužel je. A žít s touto vzácnou metabolickou poruchou rozhodně není jednoduché. Syndrom rybího zápachu neboli trimetylaminurie (TMAU) je velmi vzácné onemocnění, které postihuje častěji ženy. Je způsobeno narušením metabolismu glycinu, v těle pak chybí enzym zvaný trimethylaminoxidáza.

  • Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning je způsob, jakým lze u dítěte začít s pevnou stravou. V tomto případě se dětem nekupují příkrmy a přesnídávky z obchodů a ani se nechystají domácí kašičky. Jídlo se nemixuje. Příprava pokrmů není nijak náročná a nezabere skoro žádnou práci.




přidat nový recept