reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

Čorba je kyselá smetanová polévka se zeleninou a masovými knedlíčky, která je typická pro Sedmihradsko. Je velmi chutná, osvěžující a silná, recept má mnoho variant.


  • 3,0

    18×

    3 18
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 596 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 854 hodnocení

Adventní čas, svátky a tradice 2.díl

7. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 693 hodnocení

Videorecept na hříšně dobré Bounty tyčinky - nepečené vánoční cukroví jen ze 3 surovin

6. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 176 hodnocení

Tajemství pletení vánočky

6. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 574 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 692 hodnocení

Recept na jemný vaječný likér krok za krokem

5. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 564 hodnocení

Vánoce diabetika: Jak si při dietě pochutnat?

5. 12. 2019

Postup přípravy

K mletému masu přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř, mletou uzenou papriku, vejce, propláchlou rýži a prolisovaný česnek. Všechno spolu dobře promícháme a necháme odpočívat, než připravíme ostatní.

Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky, kořenovou zeleninu na silnější kolečka (mrkev, petržel) nebo na malé kostky (celer, kedlubna). Petrželovou nať posekáme nadrobno a hrášek necháme rozmrazit ve studené vodě.

V hrnci na rozehřátém másle opražíme cibuli do sklovita, přidáme všechnu kořenovou zeleninu a za stáleho míchání necháme zeleninu zkaramelizovat. Potom přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkový list, zalijeme studenou vodou (asi 2,5 litru), osolíme, přivedeme do varu, stáhneme plamen na střední a vaříme asi 15 minut.

Mezitím z masové hmoty rukama namočenými ve studené vodě vytvarujeme knedlíčky o průměru cca 3 cm, které vložíme do polévky a vaříme asi 30 minut na mírném plameni, přitom okořeníme estragonem. Na závěr přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem, vypneme plamen, přidáme scezený hrášek a už nevaříme, protože hrášek dojde v horké polévce sám.

Hotovou polévku necháme chvilku odstát a ochutíme citronovou šťávou, která dodá polévce správný šmrnc a říz. Poté polévku posypeme petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, sytou, silnou, vydatnou a osvěžující polévku, voňavou po česneku, uzené mleté paprice, estragonu a použitém koření s chutí zkaramelizované zeleniny a citronu, nakonec zjemněnou sladkou smetanou a máslem.

Čorbu - kyselou smetanovou zeleninovou polévku s masovými knedlíčky a uzenou paprikou podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem nebo čerstvě upečeným pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

      ahoj @lumik, děkuji krásně, jsem moc ráda, že chutnalo :-)
      Hezký den přeji :-)

      01.09.2017 08:44:24

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

      výborná polévka

      31.08.2017 17:30:30


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.