reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

Čorba je kyselá smetanová polévka se zeleninou a masovými knedlíčky, která je typická pro Sedmihradsko. Je velmi chutná, osvěžující a silná, recept má mnoho variant.


  • 3,1

    19×

    3,1 19
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 652 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Zažeňte hlad v práci! 6 tipů na rychlé jídlo do krabičky

18. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 650 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 725 hodnocení

Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná

17. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 130 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 184 hodnocení

Recept na kuřecí nudličky v kokosové omáčce krok za krokem

16. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 717 hodnocení

Videorecept: Vyzkoušejte masopustní smažené koblihy ze sladkých brambor

15. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 600 hodnocení

Zamilovaná valentýnská psaníčka krok za krokem

14. 2. 2020

Postup přípravy

K mletému masu přidáme sůl, čerstvě mletý černý pepř, mletou uzenou papriku, vejce, propláchlou rýži a prolisovaný česnek. Všechno spolu dobře promícháme a necháme odpočívat, než připravíme ostatní.

Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky, kořenovou zeleninu na silnější kolečka (mrkev, petržel) nebo na malé kostky (celer, kedlubna). Petrželovou nať posekáme nadrobno a hrášek necháme rozmrazit ve studené vodě.

V hrnci na rozehřátém másle opražíme cibuli do sklovita, přidáme všechnu kořenovou zeleninu a za stáleho míchání necháme zeleninu zkaramelizovat. Potom přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkový list, zalijeme studenou vodou (asi 2,5 litru), osolíme, přivedeme do varu, stáhneme plamen na střední a vaříme asi 15 minut.

Mezitím z masové hmoty rukama namočenými ve studené vodě vytvarujeme knedlíčky o průměru cca 3 cm, které vložíme do polévky a vaříme asi 30 minut na mírném plameni, přitom okořeníme estragonem. Na závěr přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem, vypneme plamen, přidáme scezený hrášek a už nevaříme, protože hrášek dojde v horké polévce sám.

Hotovou polévku necháme chvilku odstát a ochutíme citronovou šťávou, která dodá polévce správný šmrnc a říz. Poté polévku posypeme petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, sytou, silnou, vydatnou a osvěžující polévku, voňavou po česneku, uzené mleté paprice, estragonu a použitém koření s chutí zkaramelizované zeleniny a citronu, nakonec zjemněnou sladkou smetanou a máslem.

Čorbu - kyselou smetanovou zeleninovou polévku s masovými knedlíčky a uzenou paprikou podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem nebo čerstvě upečeným pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

      ahoj @lumik, děkuji krásně, jsem moc ráda, že chutnalo :-)
      Hezký den přeji :-)

      01.09.2017 08:44:24

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

      výborná polévka

      31.08.2017 17:30:30


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Čorba - smetanová zeleninová polévka s masovými knedlíčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.