Nejprve si zapneme troubu na 180 °C. Z cukru (může být i třtinový) a žloutků vypracujeme lehkou pěnu. Přidáme prosátou mouku, kakao, rozpuštěnou čokoládu, máslo a trochu mléka. Pořádně zamícháme a vypracujeme hladké těsto. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do připravené směsi ho pomalu a opatrně přimícháme.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Dobu pečení nelze přesně určit, ale počítejme nejméně s 50 minutami. Kontrolujeme korpus dortu špejlí, je nutné, aby čokoláda byla dobře upečená. Korpus necháme vychladnout, nejlépe přes noc.
Vychladlý korpus rozřízneme podélně na dvě poloviny a potřeme džemem, nejlépe domácí meruňkovou marmeládou. Obě poloviny poté opět spojíme.
Do malého kastrůlku si nalijeme přibližně 2 dl vody a přidáme cukr. Cukr necháme rozpustit a poté tak 20 minut vařit, až získá sirupovou konzistenci. Mezitím si rozpustíme ve větší nádobě čokoládu, nejlépe nad vroucí vodou. Do rozpuštěné čokolády přimícháme dvě až tři lžičky skořice a přilijeme náš sirup.
Až začne čokoláda trochu tuhnout, tak s ní potřeme korpus dortu. Nelekněte se nevzhledné textury, ve finále to vypadá dobře. Připravte se na trochu zamazanou kuchyni od čokolády, ale když dáte příteli nebo manželovi zbytek mísy s čokoládou "ke zpracování", tak vám jistě rád pomůže s úklidem.
Čokoládový narozeninový dort podáváme jako delikátní moučník k různým svátečním příležitostem.