Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme kolečkem, které vystřihneme z pečicího papíru. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Máslo necháme rozpustit a smícháme ho v misce se slunečnicovým olejem, cukrem, vanilkou a kakaem. Elektrickou metličkou promícháme a postupně přidáváme žloutky, smetanu a mléko.
Prosejeme mouku s droždím a přidáme máslovou masu. Nakonec postupně přimícháváme bílkový sníh, dobře promícháme, vlijeme do formy a přikryjeme alobalem.
Čokoládový korpus na dort pečeme 30 minut, sundáme alobal a dopékáme dalších 20 - 30 minut.
Korpus vytáhneme, zmáčkneme bouli, která se nám zajisté vytvořila. Korpus rozřízneme, musí to jít zlehka, neboť je korpus vysoký.
Krém: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Smetanu našleháme a postupně do ní přidáváme moučkový cukr, vanilku a nakonec čokoládu.
Na půlku korpusu naneseme krém, druhou půlkou opatrně přikryjeme. Čokoládový dort s krémem dáme na hodinku do lednice.
Před podáváním můžeme čokoládový dortík polít čokoládovou polevou nebo ozdobit dle naší fantazie.