Čočku připravíme podle návodu na obalu, ale dobu vaření zkrátíme o 10 minut. Čočku slijeme, ale vývar uchováme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme. Řapíkatý celer nakrájíme na drobnější kousky. Lahůdkovou cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata a papriku nakrájíme na kousky.
Slaninu pomalu vyškvaříme, pak do pánve přihodíme nakrájený řapíkatý celer a po asi 5 minutách i pokrájenou cibuli. Opékáme dalších 3 - 5 minut, přidáme předem uvařenou čočku. Přilijeme 100 ml čočkového vývaru, jeden zeleninový bujon (1 vanička gelového), trochu mletého černého pepře a zasypeme pískavicí rozemnutou mezi dlaněmi. Prohřejeme a nakonec do čočkového salátu s celerem přihodíme nakrájená rajčata a papriku. Přikryjeme na 10 minut pokličkou a stáhneme z plynu.
Čočkový salát s celerem podáváme s masem, dobrý je i jen tak samotný.