Cizrnový humus

30 min | pomazánka | 4 porce | arabská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 317161x
Recept na vynikající luštěninovou pochoutku k čerstvému tmavému pečivu nebo pita chlebu.
Komentáře receptu 30
Uvařil jsem to (Recept vařilo 15 lidí)


Postup přípravy receptu

Uvařenou, případně sterilovanou, cizrnu nameleme. Do mleté směsi přidáme citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, mletý římský kmín, sezamovou pastu a umixujeme do hladké hmoty.

Směs by měla mít konzistenci vyšlehaného tvarohu, proto je nutné přidávat podle potřeby olivový olej.

Cizrnový humus se hodí k pita chlebu nebo čerstvému tmavému pečivu.

Kjákoja autor receptu:

Cizrnový humus

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
4
skvělý recept
127 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Cizrnový humus

Celkový počet komentářů: 30
  • chyba v odkazu rosta 14.03.2017 14:07:45

    u prvniho vyrazu " dobra-chut je mezera mezi r a a navic - u posledniho vyrazu " _dobra-chut_glu " je mezera navic mezi d a o !!!! je nutne je smazat

  • recept od libanonce rosta 14.03.2017 14:04:49

    http://www.lidovky.cz/vysoka- skola-humusu-naucte-se-nejleps i-pomazanku-z-cizrny-pal-/dobr a-chut.aspx?c=A100126_105113_d obra-chut_glu

    • Re: recept od libanonce rosta 14.03.2017 14:05:42

      http://www.lidovky.cz/vysoka- skola-humusu-naucte-se-nejleps i-pomazanku-z-cizrny-pal-/dobr a-chut.aspx?c=A100126_105113_d obra-chut_glu

  • Recept má jednu podstatnou vadu. V žádném případě do směsi hummusu nepřidávejte olivový olej pro získání správné konzistence !! Místo něj použijte obyčejnou vodu. Pokud tam dáte olej, tak to bude jednak tučná kalorická bomba a nebude to k jídlu.

    • Ptc - má naprostou pravdu, voda je lepší, čím studenější, tím lepší. A přilévat pomalu při mixování. Ještě ideálnější je jemná drť z ledu. "Ředit" humus dalším olejem je naprosto zbytečné a takové... "české" :-D

      • Re: Re: Tomáš 07.10.2015 10:32:31

        O žádné "ředění" nejde. Sami libanonci do humusu olivový olej přidávají, zde:
        http://www.the-lebanese-kitche n.com/recipes/mezze/hummus/


        Takže to spíš to Vaše ředění vodou je takové "české" :-D

        • Re: Re: Re: Ctenar 16.12.2016 20:07:10

          Dejte tam pivo ať to je jo české!

        • Re: Re: Re: Hanka 07.10.2015 15:05:08

          Zajímalo mě to, tak jsem na tu stránku chtěla jít, ale je nedostupná.
          Myslím, že pro mě je jediný argument. Vařil jste to z doma vařené cizrny, nebo ne? Pokud ano, kolik oleje jste přidal? Jaké to pak bylo. Jakékoli řeči kolem typu, že je to české nebo jiné, že vodu nikdy, že olej je tučný, mixér špatný, nejsou zajímavé. Sem se zkušenostmi, jinak jsou to prázdné řeči.

          • Re: Re: Re: Re: Jan 13.04.2016 17:14:37

            Vařil jsem z cizrny, kterou jsem namočil přes noc. Přidával jsem trochu vody i trochu oleje, vodu na zředění, olej na chuť. Nemám sezamovou pastu (bte: kde jí dobře pořídit za nějakou lidskou cenu?) a tak jsem utřel sezamová semínka v hmoždíři. Nemám zkušenost s hummousem připraveným někým, kdo se vyzná, v restauraci ani čajovně jsem ho nikdy neměl, ale se svým výsledkem jsem spokojen. Olivový olej přidá na chuti, jestli je to původní recept, nebo ne, nevím...

        • Re: Re: Re: Hanka 07.10.2015 15:12:30

          Aha, tak záhada je rozřešena. Tomáš tvrdil, že do originálu patří olivový olej, a to "po kapkách", nebo po deci. Rozdíl je, že v tom libanonském receptu (v odkazu je překlep, takže se mi pořád nedařilo se tam dostat) se přidává citronová šťáva v takovém množství, ve kterém to lze šlehat (mluví se o šťávě ze dvou citronů). Přijde mi, že to může být docela kyselé, ale rozhodně do toho nelejí v takovém množství olivový olej.
          Takže podle originálu se to neprolívá olejem, ani se nešlehá suchá cizrna, ale ředí se to citronem.

Nalezeno receptů: 30
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Cizrnový humus
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept