Čokoládu a ořechy nasekáme nahrubo. V míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, nasekané ořechy a čokoládu. Ve větší míse vyšleháme krém z másla, cukru moučka, nastrouhané citronové kůry, vanilkového cukru a špetky soli. Zvlášť vyšleháme vejce do pěny a postupné je zašleháváme do krému. Nakonec postupně vsypeme a vmícháme mouku s ořechy a čokoládou. Máslo i vejce použijeme o pokojové teplotě.
Troubu rozehřejeme na 160 °C. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Místo mouky můžeme formu vysypat plátky mandlí. Pomocí stěrky těsto přesuneme do formy.
Bábovku pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut. Ještě teplou bábovku opatrné vyklopíme a můžeme ji pocukrovat nebo i posypat kakaem.
Císařskou bábovku podle tety nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem ke svačině.