Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Oloupaný zázvor nastrouháme a očištěnou chilli papričku drobně nasekáme.
Na oleji orestujeme za stálého míchání cibuli a papričky do tmavě zlatova. Pak vmícháme strouhaný zázvor, vše podlijeme vínem a ochutíme balzamikovým a vinným octem a cukrem. Směs osolíme, opepříme a zvolna vaříme za občasného míchání tak dlouho, dokud nezhoustne.
Vlažné chutney přendáme do předem sterilované sklenice a uzavřeme. Cibulové chutney skladujeme v chladu, kde vydrží alespoň měsíc.
Cibulové chutney podáváme jako přílohu k masům, ale samozřejmě najde uplatnění i při přípravě dalších pokrmů - jako jsou slané omelety se slaninou, toasty se sýrem. Výborně chutná i v nejrůznějších pomazánkách.