Recept na výborné lilkové chutney s řapíkatým celerem a piniovými oříšky.
1 hrst | rozinky |
1 lžíce | rajčatový protlak |
1 ks | lilek |
1 ks | velká cibule |
1 lžíce | kari koření |
2 lžíce | ocet vinný |
1 hrst | piniové ořechy |
2 lžíce | třtinový cukr |
0.5 ks | řapíkatý celer |
4 plátky | loupaný čerstvý zázvor |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
5 lžic | voda |
podle chuti | |
sůl | |
koriandr mletý | |
čerstvě mletý zelený pepř |
Cibuli, řapíkatý celer a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Zázvor oloupeme a jemně usekáme. Oříšky nasucho opražíme na pánvi. Rozinky podle potřeby pokrájíme. Na oleji zvolna orestujeme cibuli, celer a zázvor. Po 3 - 4 minutách vmícháme nakrájený lilek a opékáme dalších 5 minut. Potom směs ochutíme cukrem, octem a kari kořením. Vmícháme rajčatový protlak, rozinky, piniové oříšky podlijeme vodou a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Nakonec směs okořeníme, koriandrem, solí a pepřem. Lilkové chutney je výbornou přílohou ke steakům nebo grilované zelenině. Chutney podáváme teplé s rýží nebo pečivem.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena