Zatím ještě není dostatek čerstvé zeleniny, použila jsem proto zeleninu mraženou a sice směs brokolice, květáku, zelené fazolky, mrkve a zeleného hrášku, ale můžeme zvolit jakoukoliv zeleninu podle naší chuti.
Zeleninu necháme ve studené vodě rozmrazit, scedíme a v malém množství osolené vody zeleninu od bodu varu povaříme asi 5 - 7 minut, scedíme, necháme úplně vychladnout a část vody z vaření odložíme bokem. Zatím pokrájíme na kolečka očištěnou jarní cibulku i s natí a posekáme omytou pažitku.
Do mísy nalijeme asi 150 ml vody odložené z vaření zeleniny, rozklepneme 2 vejce, přilijeme 150 ml studeného mléka, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a všechno spolu dobře rozšleháme. Do vaječné směsi přidáme kurkumu, mletý muškátový květ, majoránku, posekanou jarní cibulku i s natí, posekanou pažitku a přidáme tolik mouky, aby vzniklo husté lité těsto. Těsto dobře promícháme, přidáme prášek do pečiva a znovu promícháme.
Do litého těsta vmícháme povařenou vychladlou zeleninu a necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi rozehřejeme olej, naběračkou dávkujeme těsto se zeleninou do oleje a hřbetem polévkové lžíce vytvarujeme karbanátky, které smažíme z jedné strany do zlato-červené barvy asi 5 až 7 minut. Když se okraje karbanátků začnou zbarvovat do červena, obracečkou obrátíme a vysmažíme i z druhé strany.
Smažené zeleninové karbanátky dáme odsát od nadbytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku. Zatím uvaříme nové brambory v osolené vodě, scedíme a pootáčíme potřesením v ohřátém másle s posekanou petrželovou natí.
Chutné zeleninové karbanátky servírujeme horké s novými brambory s máslem a posekanou petrželkou. Jde o rychlé jídlo s lehkou přípravou. Zeleninové karbanátky jsou nadýchané, lehoučké jako pírko, velmi chutné a lahodné s příjemným kořením. Pokrm je velmi variabilní, vhodný jako rychlý oběd či večeře.