reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Chutné bavorské knedlíky

Bavorské knedlíky jsou typickým tradičním jídlem Bavorska v Německu. Vyzkoušejte recept na přípravu těchto chuťově zajímavých knedlíků.


  • 2,8

    16×

    2,7 16
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 542 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 812 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 590 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 659 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na jakoukoli oslavu: Sýrová roláda krok za krokem

14. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Jak na pečení dortu

14. 9. 2019

Postup přípravy

V hrnci rozpustíme čerstvé máslo a na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou cibuli a necháme úplně vychladnout. Pečivo pokrájíme na kostky o hraně asi 1 cm, necháme volně proschnout a posypeme moukou. Použijeme tam skutečně jen tak málo mouky, v některých domácnostech ji vůbec nepřidávají.

Dále přidáme sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a čerstvě mletý černý pepř, opatrně promícháme, přidáme vychladlou orestovanou cibuli i s máslem, posekanou petrželovou nať a promícháme.

Potom přidáme dobře rozšlehaná vejce a pokropíme studeným mlékem. Mléko má být jen tak málo, jak je uvedené v receptu. Žemle nesmí být mokrá, ale jen trochu navlhlá. V některých domácnostech používají místo mléka jen vodu. Všechno pořádně, ale přitom opatrně promícháme, aby se kostky žemlí nerozpadly.

Pozor, kostky žemlí se nesmí opražit na másle, protože knedlíky by se během vaření rozpadly. Při bavorských knedlících se to vysloveně nesmí dělat tak jako při jiných žemlových knedlících (například kynutých a jiných). Směs odložíme odpočívat na 4 hodiny do chladničky, aby se dobře rozvinuly chutě a směs dobře spojila, za ten čas přiměřeně nasákne.

Směs vybereme z chladničky a rukama jemně navlhčenými vodou tvarujeme kulaté knedlíky o průměru asi 5 cm, více netřeba, neboť během vaření krásně zvětší svůj objem a budou nadýchané a lehoučké. Je dobře vidět, že kostky žemlí pěkně nasákly a hlavně, že zůstaly v celku a neporušené.

Osolenou vodu přivedeme do prudkého varu. Když voda prudce vře, stáhneme plamen na minimum, opatrně vložíme knedlíky po jednom, ne více než 4, aby se voda prudce neochladila. Bavorské knedlíky vaříme odkryté jen opravdu mírným varem za občasného otáčení asi 20 minut.

Potom je vybereme děrovanou naběračkou a necháme dobře odkapat od vody, aby neoslizly, dáme je na talíř. Je dobré uvařit na zkoušku nejprve jeden knedlík, když se nerozpadne, tak postupně uvaříme všechny.

Chutné bavorské knedlíky se podávají jednak jako příloha, nejčastěji k masům na omáčce (například svíčkové), houbám, dušené kapustě a podobně, ale podávají se i jako samostatné jídlo jednoduše jen přelité máslem a také posypané sýrem. Po uvaření a vyjmutí knedlíky roztrhneme vidličkou nebo překrojíme nožem, aby se odpařily.

Bavorské knedlíky jsou velmi chutné, jemné, lehoučké jako pírko a nadýchané, přímo se rozplývají v puse. Jsou známé vícerými obměnami, které se odlišují jen v maličkostech. Snažila jsem se provést vás úskalími přípravy a specifiky. Přeji vám, aby se vám vydařily a výborně chutnaly. V Bavorsku jsou mimořádně oblíbené a dokonce známé i ve světě.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chutné bavorské knedlíky

    Celkový počet komentářů: 1

    • Tonda
      Tonda

      bavorské žemlové knedlíky

      Bavorské knedlíky mě naučila moje babička , za kterou jsem jezdil do Mnichova. Podobný recept, místo mléka voda, bez cibule a másla ( většinou se tam ale cibule dává) na 10 žemlí tak dvě vrchovaté lžíce polohrubé mouky a max. dvě vejce. Místo petželky se dá použít i šnytlík, ale není to ono. Jako přílohu je dáváme i k pečenému kuřeti a nemá to chybu.

      08.06.2019 11:19:49


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Chutné bavorské knedlíky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.