reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Chlebová strouhanka

Vynikající surovina pro přípravu řady jídel, stále opomíjená.


  • 3,7

    13×

    3,6 13
  • 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 700 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 935 hodnocení

Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?

5. 4. 2020

Bábovka

4,7 1 676 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 754 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

4. 4. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!

3. 4. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 588 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 741 hodnocení

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

2. 4. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 282 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 628 hodnocení

Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

1. 4. 2020

Postup přípravy

Chlebová strouhanka je skvělou možností jak využít zbytky chleba. Podmínkou je, že si chléb na strouhání předem trochu připravíme.

Když vidíme, že zbylé kousky již nelze použít, nakrájíme je na menší díly a ty necháme dokonale přeschnout. Pak je chléb velmi křehký a lze jej úspěšně strouhat. Nedokonale vyschlý chléb se strouhá jen velmi obtížně a to mnohé odradí. Chléb vysychá asi 14 dní. Chléb na strouhanku strouháme s citem, abychom nezahltili mlýnek.

Strouhanku potom musíme prosít na hrubém sítu. Jemná část se výborně hodí k zahušťování gulášů, polévek a omáček, které se pak prakticky nepřipalují. Hrubší podíl použijeme s úspěchem k přípravě sekané. Rozmočíme ji v mléce a pak postupujeme obvyklým způsobem. Chlebovou strouhanku lze také použít k přípravě křehkých chlebových placiček, když nám doma dojde chléb. Připravíme je podobně jako karbanátky nebo podobné placky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chlebová strouhanka

    Celkový počet komentářů: 3
    • borovec
      borovec

      Po mnoha letech vaření vím jak opravdu zahustit guláš.Nikdo mi tento způsob neprozradil,každá kuchařka to tutlala.Moc a moc děkuji.

      01.07.2008 20:58:23

      • Eva
        Eva

        Re: konečně

        zrovna na zahuštění guláše? - chleba je zase jen mouka!!!! Já používám zásadně nastrouhanou bramboru a pěkně rozvařit. Tímto způsobem zahušťuju i zelí. 1000x lepší, než s moukou apod. :)

        30.04.2017 02:11:51

    • bataba
      bataba

      Vynikající

      záležitost! Guláš už si nedovedu jinak představit, než zahuštěný chleb. strouhankou. Na vyzkoušení: zkuste ji přidat do normální (bílé) strouhanky. Na smažení. Není to dnes z důvodu šetření, ale má to svůj půvab. :-) Moje zkušenost, že i větší kousky se po 5-10 minutách varu, taky bezpečně rozvaří. Zkrátka, hodí se všude, kde si chleba dovedeme (chutí) představit.

      24.06.2008 22:30:42



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Chlebová strouhanka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.