reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Chlebová strouhanka

Vynikající surovina pro přípravu řady jídel, stále opomíjená.


  • 3,7

    13×

    3,6 13
  • 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 040 hodnocení

Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?

21. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví

21. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

20. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 615 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Kvíz: Znáte historii kuchyňských spotřebičů?

20. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Výborná polévka z pečené mrkve krok za krokem

20. 10. 2020

Postup přípravy

Chlebová strouhanka je skvělou možností jak využít zbytky chleba. Podmínkou je, že si chléb na strouhání předem trochu připravíme.

Když vidíme, že zbylé kousky již nelze použít, nakrájíme je na menší díly a ty necháme dokonale přeschnout. Pak je chléb velmi křehký a lze jej úspěšně strouhat. Nedokonale vyschlý chléb se strouhá jen velmi obtížně a to mnohé odradí. Chléb vysychá asi 14 dní. Chléb na strouhanku strouháme s citem, abychom nezahltili mlýnek.

Strouhanku potom musíme prosít na hrubém sítu. Jemná část se výborně hodí k zahušťování gulášů, polévek a omáček, které se pak prakticky nepřipalují. Hrubší podíl použijeme s úspěchem k přípravě sekané. Rozmočíme ji v mléce a pak postupujeme obvyklým způsobem. Chlebovou strouhanku lze také použít k přípravě křehkých chlebových placiček, když nám doma dojde chléb. Připravíme je podobně jako karbanátky nebo podobné placky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chlebová strouhanka

    Celkový počet komentářů: 3
    • borovec
      borovec

      Po mnoha letech vaření vím jak opravdu zahustit guláš.Nikdo mi tento způsob neprozradil,každá kuchařka to tutlala.Moc a moc děkuji.

      01.07.2008 20:58:23

      • Eva
        Eva

        Re: konečně

        zrovna na zahuštění guláše? - chleba je zase jen mouka!!!! Já používám zásadně nastrouhanou bramboru a pěkně rozvařit. Tímto způsobem zahušťuju i zelí. 1000x lepší, než s moukou apod. :)

        30.04.2017 02:11:51

    • bataba
      bataba

      Vynikající

      záležitost! Guláš už si nedovedu jinak představit, než zahuštěný chleb. strouhankou. Na vyzkoušení: zkuste ji přidat do normální (bílé) strouhanky. Na smažení. Není to dnes z důvodu šetření, ale má to svůj půvab. :-) Moje zkušenost, že i větší kousky se po 5-10 minutách varu, taky bezpečně rozvaří. Zkrátka, hodí se všude, kde si chleba dovedeme (chutí) představit.

      24.06.2008 22:30:42



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Chlebová strouhanka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.