Sesypeme a smícháme všechny mouky, sušené droždí, sůl, cukr a kmín.
Těsto zaděláme vlažnou vodou s octem a olejem. Nejdřív mícháme vařečkou, ale pak je na to nejlepší rukama. Jako skvělý pomocník se mi osvědčila tvrdá umělohmotná stěrka. Těsto se na ni nelepí a dobře se s ní seškrabuje ze stěn mísy a zpočátku, dokud to je potřeba, i z ruky.
Těsto necháme kynout asi hodinu, pak ho vyndáme na pracovní desku a utvoříme šišku. Tu přendáme na plech s pečícím papírem posypaným hladkou moukou. Než znovu nakyne, necháme troubu předehřát na 200 °C.
Chlebovou šišku pečeme v silně vyhřáté trouby 15 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 50 minut.
Ještě horký chléb z trouby můžeme ještě potřít slanou vodou.