reklama
hledat uživatel
       

Chleba z trouby

Výborný chléb pečený v klasické troubě.


  • 4,6

    19×

    4,5 19
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Sesypeme a smícháme všechny mouky, sušené droždí, sůl, cukr a kmín.
Těsto zaděláme vlažnou vodou s octem a olejem. Nejdřív mícháme vařečkou, ale pak je na to nejlepší rukama. Jako skvělý pomocník se mi osvědčila tvrdá umělohmotná stěrka. Těsto se na ni nelepí a dobře se s ní seškrabuje ze stěn mísy a zpočátku, dokud to je potřeba, i z ruky.

Těsto necháme kynout asi hodinu, pak ho vyndáme na pracovní desku a utvoříme šišku. Tu přendáme na plech s pečícím papírem posypaným hladkou moukou. Než znovu nakyne, necháme troubu předehřát na 200 °C.

Chlebovou šišku pečeme v silně vyhřáté trouby 15 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 50 minut.

Ještě horký chléb z trouby můžeme ještě potřít slanou vodou.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chleba z trouby

    Celkový počet komentářů: 8
    • petr
      petr

      můžete mi někdo poradit? chleba mi vždycky tzn. pokaždé v troubě pukne v místě švu po překládání těsta. rozšklebí se jako nějaká velká jizva po celé délce. co proti tomu děláte? neříkejte mi, že vám nikde nepraskne. nemluvim o nějaké malé trhlince.to je v pohodě, ale o tom, že to vypadá jako mitóza:-) díky

      15.07.2014 19:00:53

    • Jarmila
      Jarmila

      Chleba z trouby.

      Tento chleba je chutný, vláčný. Přidala jsem tmavé vločky - je trošku tmavší,
      vypadá zdravější. Po vychladnutí jsem jej nakrájela, dala do mikroténového
      sáčku a šup s ním do mražáku. Kdykoliv potřebují, odeberu a tak mám stále
      čerstvý a chutný chleba. Vím, co jsem si do něj dala a moc mi chutná.

      08.09.2013 11:25:04

    • Rorejs
      Rorejs

      Chleba bílý

      Opravdu hezké recepty a pak že se nedá nic vylepšit na Božím daru .Moje maminka pekla chleba chleba z pšeničné mouky plu s brambor vařený kmín sůl voda droždí samozřejmě postup klasika a byl vždycky chutný.

      24.01.2013 14:25:16


    • klaun
      klaun

      Osobně peču chlebík pšenično žitný tak 2x týdně. Dávám 60-70 dkg mouky pšeničné a 40-30 dkg mouky žitné. Jelikož jsem nebyl líný a chtěl dobroučký chleba, který bych mohl jíst i nenamazaný jen tak sólo, vyrobil jsem si žitný kvásek. Opravdu kdo není líný, tak pozná co je dobrý chleba. Kvásek mám stále živý a další jako rezervu uspaný v chladničce. Občas ho probudím a oživím. Po tom jej zase uložím ke spánku. Mně normálně bochník chleba vydrží jen pod útěrkou celý týden a je stále dobře jedlý, žádné drobenení a praskání jako chleba kupovaný. Bochníčky peču v elektrické troubě bez jakékoli formy. Pouze klasika bochník. Chleba je živý a proto je potřeba při jeho výrobě s ním podle toho jednat. Nepřidávám žádné blbosti, neb se snažím upéci dobrý chléb pro sebe a své bližní,nikoli potravu pro čuňátka, a čtu li některé recepty, tak bych to ani čuňátkům nepodal s obavou o jejich život. Ta vůně čerstvě pečeného chleba se nedá ničím nahradit.

      12.03.2012 11:35:39

    • minďátko
      minďátko

      žitná mouka

      Prosím o radu,nevím,kde sehnat žitnou mouku.Dá se nahradit např. moukou hrubou?

      Děkuji za odpověď

      11.03.2012 08:27:38

      • bobeš
        bobeš

        žítná mouka

        Já žitnou chlebovou mouku kupuji v Tescu. Vzhledem k tomu že jsme celkem malé město o tím pádem máme i malé Tesko myslím že bude všude.
        A ještě k octu a oleji : octa asi tak velkou lžíci , oleje víc - tak dvě tři lžíce.
        A skladování. Jsme na to jen dvě tak jsem si zvykla chleba nakrájet a po dvou třech krajících zmrazit. V čerstvém stavu dlouho nevydží - je sněden. Při příštím pečení udělám výzkum trvanlivosti.

        11.03.2012 13:58:26

    • Saille
      Saille

      Jak ho doporučujete skladovat a jak dlouho vydrží čerstvý ?

      10.03.2012 19:08:25

    • Saille
      Saille

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      10.03.2012 19:07:44

    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Chleba z trouby

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.