reklama
hledat uživatel
       

8. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chleba z kvásku

Chleba z kvásku

Recept na chléb upečený ze 48 hodin starého žitného kvásku.


  • 4,6

    336×

    4,6 336
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Postup přípravy

Dva dny dopředu si smícháme hrnek žitné chlebové mouky s půl hrnkem vody. Necháme v uzavřené misce 48 hodin. Nejprve se nebude zdánlivě dít nic, pak začne těsto perlit a před pečením začne bouřlivě kynout, dělají se ve vysoké pěně bubliny.

Do hlubší mísy nasypeme po hrnku hladké, polohrubé, celozrnné pšeničné mouky a mouky na domácí chléb. Přidáme sůl, mahu koření (možno nahradit kmínem) a čtvrt lžičky sušeného droždí (pro jistotu), kvásek je mladý. Pak vmícháme kvásek a vodu. Smícháme a necháme 12 - 18 hodin kynout přikryté.

Na vál si nasypeme mouku a do ní vlijeme těsto. Rozetřeme pomocí stěrky na placku vysokou asi 3 cm. Pak párkrát přeložíme ze shora dolů, zdola nahoru, zprava doleva a zleva doprava (jako obálku). Pokusíme se vytvarovat kouli a necháme 2 hodiny kynout v otrubami nebo moukou vysypané utěrce, případně v míse pod utěrkou.

Po hodině a půl si zapneme troubu s nachystaným hrncem s poklicí. Remosce stačí na vyhřátí 10 minut. Pak do horkého hrnce sesuneme těsto, přiklopíme poklicí a dáme na 30 minut péct. Sundáme poklici a chléb dopečeme. Můžeme potřít slabě osolenou a octem okyselenou vodou. Tento kváskový chléb, který jsem pekla, se dopékal 15 minut.

Ihned po upečení můžeme chleba z kvásku opět přetřít ochucenou vodou. Je to sytý chlebíček se skvělou kůrčičkou. Čistá práce - umíchat těsto, překládat ho a strčit do trouby - mě stála 10 minut. Zbylou práci za nás vykoná dlouhé kynutí. Do doby přípravy jsem zahrnula práci s těstem a pečení.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chleba z kvásku

    Celkový počet komentářů: 17
    • veraricna
      veraricna

      Komentář k receptu Chleba z kvásku

      Popraskaná kůrka je normální u tohoto typu cleba

      18.05.2016 09:54:54

    • eva hadroušková
      eva hadroušková

      Komentář k receptu Chleba z kvásku

      chleba mi na povrchu hodně puká. co dělám špatně?poradíte? děkuji

      09.03.2015 19:06:54

    • eva hadroušková
      eva hadroušková

      Komentář k receptu Chleba z kvásku

      chleba mi na povrchu hodně puká. co dělám špatně?poradíte? děkuji

      09.03.2015 19:04:37


    • soreia8
      soreia8

      Chleba z kvásku

      Tento způsob přípravy chleba mi vyhovuje, chutná skvěle.Občas pozměním mouku za špaldovou nebo přidám jiné koření. Chutná výtečně i suchý :-D

      14.04.2014 10:12:59

    • Ondřej
      Ondřej

      Droždí? Kváskový chléb beru právě jako mnohem lepší alternativu vůči klasickému chlebu, nechápu proč dávat droždí do kváskového chleba. Mouka na domácí chléb je proboha co???

      08.02.2014 12:09:07

      • veraricna
        veraricna

        Re: Nechápu

        Mouka na domácí chléb je směs hladké mouky,která se k kilovém balení prodává v Kauflandu.Droždí jsem použila,protože kvásek byl mladý jen 48 hodin.Po týdnu jsem už používala pouze kvásek a používám dosud.Nyní oživuji lžící hladké žitné mouky a asi 2-3 lžícemi vody.

        11.02.2014 06:58:34

    • veraricna
      veraricna

      Komentář k receptu Chleba z kvásku

      Tak těsto nepřekládejte,ale prostě do mísy vmíchejte hrnek hladké mouky a nechte dokynout.Už jsem zcela upustila od polohrubé,dávám hrnek pšeničné chlebové a zbytek hladkou.Před pečením posypu kmínem nebo slunečnicovým semínkem

      05.02.2014 08:00:44

    • petra
      petra

      prosim pěkně, můžete mi někdo poradit? dodržuji přesně postup a když těsto vyliji po vykynutí, tak má hustotu jako s prominutím bláto. tak jak ho mám přeložit, když nejde za nic uchopit, nedrží, teče, natož z něho "VYTVAROVAT" bochánek???? díky

      04.02.2014 09:46:15

    • rem-ludmila
      rem-ludmila

      kváskový chleba ,

      CHlebíček si taky občas upečeme ale jen s kvasnicemi ,je taky moc dobrý ,ten kváskový určitě vyz kouším a potom napíši ,díky za recept

      14.01.2014 12:24:25

    • Petra
      Petra

      Komentář k receptu Chleba z kvásku

      Děláte chleba z kvásku a davate tam drozdi?jako proc?protoze vam nevykyne?na co teda mate kvasek?kvasek zastoupi prece drozdi v kynuti.p.s. sama pecu.

      13.01.2014 19:26:07


    Nalezeno receptů: 17
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Chleba z kvásku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.