reklama
hledat uživatel
       

Ingredience

na potření

Postup přípravy

Dva dny dopředu si smícháme hrnek žitné chlebové mouky s půl hrnkem vody. Necháme v uzavřené misce 48 hodin. Nejprve se nebude zdánlivě dít nic, pak začne těsto perlit a před pečením začne bouřlivě kynout, dělají se ve vysoké pěně bubliny.

Do hlubší mísy nasypeme po hrnku hladké, polohrubé, celozrnné pšeničné mouky a mouky na domácí chléb. Přidáme sůl, mahu koření (možno nahradit kmínem) a čtvrt lžičky sušeného droždí (pro jistotu), kvásek je mladý. Pak vmícháme kvásek a vodu. Smícháme a necháme 12 - 18 hodin kynout přikryté.

Na vál si nasypeme mouku a do ní vlijeme těsto. Rozetřeme pomocí stěrky na placku vysokou asi 3 cm. Pak párkrát přeložíme ze shora dolů, zdola nahoru, zprava doleva a zleva doprava (jako obálku). Pokusíme se vytvarovat kouli a necháme 2 hodiny kynout v otrubami nebo moukou vysypané utěrce, případně v míse pod utěrkou.

Po hodině a půl si zapneme troubu s nachystaným hrncem s poklicí. Remosce stačí na vyhřátí 10 minut. Pak do horkého hrnce sesuneme těsto, přiklopíme poklicí a dáme na 30 minut péct. Sundáme poklici a chléb dopečeme. Můžeme potřít slabě osolenou a octem okyselenou vodou. Tento kváskový chléb, který jsem pekla, se dopékal 15 minut.

Ihned po upečení můžeme chleba z kvásku opět přetřít ochucenou vodou. Je to sytý chlebíček se skvělou kůrčičkou. Čistá práce - umíchat těsto, překládat ho a strčit do trouby - mě stála 10 minut. Zbylou práci za nás vykoná dlouhé kynutí. Do doby přípravy jsem zahrnula práci s těstem a pečení.

reklama

Podobné recepty

Komentáře k receptu Chleba z kvásku

Celkový počet komentářů: 17
  • veraricna
    veraricna

    Komentář k receptu Chleba z kvásku

    Popraskaná kůrka je normální u tohoto typu cleba

    18.05.2016 09:54:54

  • eva hadroušková
    eva hadroušková

    Komentář k receptu Chleba z kvásku

    chleba mi na povrchu hodně puká. co dělám špatně?poradíte? děkuji

    09.03.2015 19:06:54

  • eva hadroušková
    eva hadroušková

    Komentář k receptu Chleba z kvásku

    chleba mi na povrchu hodně puká. co dělám špatně?poradíte? děkuji

    09.03.2015 19:04:37

  • soreia8
    soreia8

    Chleba z kvásku

    Tento způsob přípravy chleba mi vyhovuje, chutná skvěle.Občas pozměním mouku za špaldovou nebo přidám jiné koření. Chutná výtečně i suchý :-D

    14.04.2014 10:12:59

  • Ondřej
    Ondřej

    Droždí? Kváskový chléb beru právě jako mnohem lepší alternativu vůči klasickému chlebu, nechápu proč dávat droždí do kváskového chleba. Mouka na domácí chléb je proboha co???

    08.02.2014 12:09:07

    • veraricna
      veraricna

      Re: Nechápu

      Mouka na domácí chléb je směs hladké mouky,která se k kilovém balení prodává v Kauflandu.Droždí jsem použila,protože kvásek byl mladý jen 48 hodin.Po týdnu jsem už používala pouze kvásek a používám dosud.Nyní oživuji lžící hladké žitné mouky a asi 2-3 lžícemi vody.

      11.02.2014 06:58:34

  • veraricna
    veraricna

    Komentář k receptu Chleba z kvásku

    Tak těsto nepřekládejte,ale prostě do mísy vmíchejte hrnek hladké mouky a nechte dokynout.Už jsem zcela upustila od polohrubé,dávám hrnek pšeničné chlebové a zbytek hladkou.Před pečením posypu kmínem nebo slunečnicovým semínkem

    05.02.2014 08:00:44

  • petra
    petra

    prosim pěkně, můžete mi někdo poradit? dodržuji přesně postup a když těsto vyliji po vykynutí, tak má hustotu jako s prominutím bláto. tak jak ho mám přeložit, když nejde za nic uchopit, nedrží, teče, natož z něho "VYTVAROVAT" bochánek???? díky

    04.02.2014 09:46:15

  • rem-ludmila
    rem-ludmila

    kváskový chleba ,

    CHlebíček si taky občas upečeme ale jen s kvasnicemi ,je taky moc dobrý ,ten kváskový určitě vyz kouším a potom napíši ,díky za recept

    14.01.2014 12:24:25

  • Petra
    Petra

    Komentář k receptu Chleba z kvásku

    Děláte chleba z kvásku a davate tam drozdi?jako proc?protoze vam nevykyne?na co teda mate kvasek?kvasek zastoupi prece drozdi v kynuti.p.s. sama pecu.

    13.01.2014 19:26:07

Nalezeno receptů: 17
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Chleba z kvásku