Chleba z kvásku

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 37572x
Recept na chléb upečený ze 48 hodin starého žitného kvásku.
Komentáře receptu 17
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Dva dny dopředu si smícháme hrnek žitné chlebové mouky s půl hrnkem vody. Necháme v uzavřené misce 48 hodin. Nejprve se nebude zdánlivě dít nic, pak začne těsto perlit a před pečením začne bouřlivě kynout, dělají se ve vysoké pěně bubliny.

Do hlubší mísy nasypeme po hrnku hladké, polohrubé, celozrnné pšeničné mouky a mouky na domácí chléb. Přidáme sůl, mahu koření (možno nahradit kmínem) a čtvrt lžičky sušeného droždí (pro jistotu), kvásek je mladý. Pak vmícháme kvásek a vodu. Smícháme a necháme 12 - 18 hodin kynout přikryté.

Na vál si nasypeme mouku a do ní vlijeme těsto. Rozetřeme pomocí stěrky na placku vysokou asi 3 cm. Pak párkrát přeložíme ze shora dolů, zdola nahoru, zprava doleva a zleva doprava (jako obálku). Pokusíme se vytvarovat kouli a necháme 2 hodiny kynout v otrubami nebo moukou vysypané utěrce, případně v míse pod utěrkou.

Po hodině a půl si zapneme troubu s nachystaným hrncem s poklicí. Remosce stačí na vyhřátí 10 minut. Pak do horkého hrnce sesuneme těsto, přiklopíme poklicí a dáme na 30 minut péct. Sundáme poklici a chléb dopečeme. Můžeme potřít slabě osolenou a octem okyselenou vodou. Tento kváskový chléb, který jsem pekla, se dopékal 15 minut.

Ihned po upečení můžeme chleba z kvásku opět přetřít ochucenou vodou. Je to sytý chlebíček se skvělou kůrčičkou. Čistá práce - umíchat těsto, překládat ho a strčit do trouby - mě stála 10 minut. Zbylou práci za nás vykoná dlouhé kynutí. Do doby přípravy jsem zahrnula práci s těstem a pečení.

veraricna autor receptu:

Chleba z kvásku

Počet přidaných receptů: 301

Ingredience

Recept Chleba z kvásku byl 11.11.2013 na 8. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,6
skvělý recept
335 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chleba z kvásku

Celkový počet komentářů: 17
  • veraricna
    Komentář k receptu Chleba z kvásku veraricna 18.05.2016 09:54:54

    Popraskaná kůrka je normální u tohoto typu cleba

  • Komentář k receptu Chleba z kvásku eva hadroušková 09.03.2015 19:06:54

    chleba mi na povrchu hodně puká. co dělám špatně?poradíte? děkuji

  • Komentář k receptu Chleba z kvásku eva hadroušková 09.03.2015 19:04:37

    chleba mi na povrchu hodně puká. co dělám špatně?poradíte? děkuji

  • Chleba z kvásku 14.04.2014 10:12:59

    Tento způsob přípravy chleba mi vyhovuje, chutná skvěle.Občas pozměním mouku za špaldovou nebo přidám jiné koření. Chutná výtečně i suchý :-D

  • Nechápu Ondřej 08.02.2014 12:09:07

    Droždí? Kváskový chléb beru právě jako mnohem lepší alternativu vůči klasickému chlebu, nechápu proč dávat droždí do kváskového chleba. Mouka na domácí chléb je proboha co???

    • veraricna
      Re: Nechápu veraricna 11.02.2014 06:58:34

      Mouka na domácí chléb je směs hladké mouky,která se k kilovém balení prodává v Kauflandu.Droždí jsem použila,protože kvásek byl mladý jen 48 hodin.Po týdnu jsem už používala pouze kvásek a používám dosud.Nyní oživuji lžící hladké žitné mouky a asi 2-3 lžícemi vody.

  • veraricna
    Komentář k receptu Chleba z kvásku veraricna 05.02.2014 08:00:44

    Tak těsto nepřekládejte,ale prostě do mísy vmíchejte hrnek hladké mouky a nechte dokynout.Už jsem zcela upustila od polohrubé,dávám hrnek pšeničné chlebové a zbytek hladkou.Před pečením posypu kmínem nebo slunečnicovým semínkem

  • dotaz petra 04.02.2014 09:46:15

    prosim pěkně, můžete mi někdo poradit? dodržuji přesně postup a když těsto vyliji po vykynutí, tak má hustotu jako s prominutím bláto. tak jak ho mám přeložit, když nejde za nic uchopit, nedrží, teče, natož z něho "VYTVAROVAT" bochánek???? díky

  • kváskový chleba , rem-ludmila 14.01.2014 12:24:25

    CHlebíček si taky občas upečeme ale jen s kvasnicemi ,je taky moc dobrý ,ten kváskový určitě vyz kouším a potom napíši ,díky za recept

  • Komentář k receptu Chleba z kvásku Petra 13.01.2014 19:26:07

    Děláte chleba z kvásku a davate tam drozdi?jako proc?protoze vam nevykyne?na co teda mate kvasek?kvasek zastoupi prece drozdi v kynuti.p.s. sama pecu.

Nalezeno receptů: 17
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chleba z kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept