reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chleba pečený v hrnci

Chleba pečený v hrnci

Další recept na dlouho kynutý chleba, který se připravuje bez hnětení a upeče se v rozpáleném hrnci.


  • 4,1

    315×

    4,1 315
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 576 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 839 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 608 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na domácí krtkův dort krok za krokem

10. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 683 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

9. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně

9. 11. 2019

Postup přípravy

Do větší mísy vsypeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme otruby, drcený kmín, sušené droždí, sůl, ocet a vodu. Dobře promícháme a přikryté těsto necháme 12 - 18 hodin kynout.

Na více pomoučněný vál vylijeme těsto a pomocí namočené stěrky ho rozetřeme do 2 - 4 cm vysoké placky. Těsto necháme 15 minut odpočinout a potom ho několikrát přeložíme. Třetinu těsta zespodu natáhneme nahoru a vrchní část těsta položíme na něj. Dále zleva doprava a zprava doleva. Pokusíme se vytvarovat kouli a tu dáme do pomoučněné utěrky. Bochánek poprášíme moukou zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout.

Do studené trouby vložíme litinový, titanový nebo silnostěnný kastrol s poklicí, případně lze použít zapékací mísu z varného skla. Zapneme troubu a chléb v hrnci pečeme 30 minut. Následně musíme pracovat velmi rychle. Kastrol vyndáme z trouby ven a pokličku sundáme. Vložíme do něj kolečko pečícího papíru, které jsme si předem vystřihli podle dna kastrolu. Z utěrky sesuneme bochánek do kastrolu, přiklopíme poklicí a vrátíme do trouby na prostřední rošt.

Chleba pečeme zakrytý 30 minut, pak pokličku sundáme a chleba můžeme potřít lehce octem okyselenou a osolenou vodou. Pečeme dalších 20 - 30 minut podle toho, jak propečený chléb máme rádi.

Chleba pečený v hrnci je moc dobrý, skvělá je hlavně kůrka! Vychladlý chleba nakrájíme a podáváme k různým pokrmům. Chléb je dobrý i jen tak namazaný a obložený podle chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chleba pečený v hrnci

    Celkový počet komentářů: 8
    • moncherry44
      moncherry44

      doba pečení chleba

      Zdravím všechny dóm. pekaře dobrého chleba. Zjišťuji, že čímkoli více jsem jich upekl
      tak tím snad horší. ( už 36 à cca 1.98 kg)
      Potřebují fakt už nutno poradit co děláme špatně. Je fakt, že ten poslední
      jsem pekl bez poklice dost dlouho aby měl správnou barvu, ale kůrka tím pádem
      byla tak silná (asi 4 mm) že to 3.den ani el. kráječ neukrojí.
      Do 30.. chleba to bylo pořád OK.
      Peču je v litinovými oválném vyšším pekáči, který vždycky po vyhřátí vyloučí
      než tam šupnu těsto.
      Dík za každou radu a ať se dílo daří.

      10.04.2014 16:28:53

      • veraricna
        veraricna

        Re: doba pečení chleba

        Někdy je to tak,že čím jednodušší postup tím lépe.Pokud pečete v rozpáleném litinovém hrnci možná bude lepší obrácený postup.Zapomeňte poklici i na 35-40 minut a pak ji sundejte a chleba dopečte.I když bude kůrka zlatavá a ne hnědá chleba bude měkký a kůrka křupavá.Pokud použijete droždí bude více celistvá.Použijete-li kvásek kůrka více popraská.I když je chleba světlý pokud ze spodu ,,duní" při poklepu je dobře upečený.Základní recept:3 hrnky hl,mouky,21 g (1/2 kostky)droždí nebo lžíce kvásku nebo lžička sušeného droždí,2 lžičky soli,lžička kmínu a 1.5 hrnku vody-smíchat nechat minimálně 12 hod kynout pak vmíchat 1 hrnek hladké mouky (celozrnné nebo smíchané s otrubami, v této chvíli lze přidat semínka) a nechat alespoň 1 hodinu v klidu.Dno rozpáleného hrnce poprašte hladkou moukou pak tam šupněte těsto přiklopte a pečte.Doufám,že se Vám tentokrát chlebíček podaří tak,abyste si pochutnali a měli z pečení radost.

        11.04.2014 05:54:40

      • moncherry
        moncherry

        Re: doba pečení chleba

        ještě dodatečně se omlouvám za ty nesmyslné překlepy a slovní obraty, ale za vše může můj mobil na kterém to píšu, jelikož pokud to nezkontroluji tak tam sám zadá podobný tvar slova.
        A z toho pak vznikají takové nesmysly.

        14.04.2014 20:19:32



    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Chleba pečený v hrnci

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.