reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Chléb z žitného kvásku

Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.


  • 4,5

    195×

    4,5 195
  • 21×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 817 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 033 hodnocení

Mřížkový jablečný koláč s ořechy krok za krokem

30. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 756 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 852 hodnocení

První příkrmy pro nejmenší - 6 receptů, které vám usnadní život

30. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 219 hodnocení

Videorecept: Pohankové muffiny s ořechy a polevou tahini. Zdravé mlsání, které si můžete dopřát bez výčitek!

29. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 613 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Podpořte imunitu: 6 nejlepších receptů z kysaného zelí

29. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 698 hodnocení

Jak naučit děti milovat ovoce a zeleninu

29. 9. 2020

Postup přípravy

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

    Celkový počet komentářů: 169
    • Láďa
      Láďa

      žádost o recept

      Prosím o recept na chleba a rohliky /ne ze špaldové mouky/. DěkujiLáďa

      17.09.2020 06:01:35

    • Zbynek
      Zbynek

      Radost ze zdraveho chleba

      Pecu roky chleba, protoze nejim ten jedovatej od pekaru. Kvasek si udelejte sami z celozrnne zitne mouky. Pouzijte 3/4 litrovou sklenici. Na dve lzice nalejte trochu vlazne vody zamichejte na hustou kasi zabalte do igelitoveho sacku a vlozte do lednice, pristi den pridejte trochu mouky a vodu...........atd. Kvasnice jsou v jakekoliv mouce vzdy pritomne. Aspon obden musite kvasek michat, protoze kvasinky potrebuji k zivotu kyslik a aspon obden jim dejte mouku na papani, treba jednu lzici. Cim je kvasek ridci, tim potrebuje vic jidla. Mne kvasek nedela bubliny, protoze je daleko hustsi, takze vyjede nahoru, kdyz ma mouku a kdyz nema co jist spadne dolu. Z prebytku kvasku si udelejte Kyselo. V zivote jsem nemel sebemensi problem s kvaskem. Z receptu vyhodte beznou psenici, protoze je davno preslechtena, bilkoviny jejiho zrna coz je lepek neboli gluten jsou pro lidska tela vice nebo mene CIZI slouceniny a tim padem tiz stravitelne ( alergie - celiakie ).
      Kdyz psenice, tak jenom Spalda o kterou se slechtitele nezajimaji. K vasemu receptu: pryc s psenici, zjednodusit postup, pridat 1lzici medu a asi 5 lzic oleje plus semena a koreni. Pecu chleba a housky a pokud bude zajem zverejnim detaily. My jsme Cesi my umime vsechno.
      Pokud nekdo nema duvod si udelat vlastni pecivo k tomu jen polotajnou informaci, ze rohliky obsahuji 30 skodlivych chemikalii. Na rozdil od ostatnich, ja doma pecu a manzelka mi zobe z ruky.

      12.02.2019 20:26:10

      • Libuše
        Libuše

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den, Zbyňku. Pridávám se s přáním o poslání Vašeho receptu. Děkuji. L

        04.01.2020 18:51:36


      • Uherkovi
        Uherkovi

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Také prosím o zaslání Vašeho receptu a postupu.
        Děkuji
        Uherka

        07.01.2020 14:19:54

      • Jana
        Jana

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den,
        už asi tři roky peču vlastní chleba z žitného kvásku - většinou pak přidám k žitné ještě špaldu a pšeničnou chlebovou - od oka - Večer před pečením dělám rozkvas s žitnou moukou
        Nevím proč, ale i když těsto nakyne - hotový chléb klesne - nevím, kde dělám chybu.
        Poraďte prosím
        Zdraví Jana Krejčová

        09.02.2020 13:40:35

      • Šárka
        Šárka

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den, Zbyňku. Pridávám se s přáním o poslání Vašeho receptu. Dě[email protected]

        23.03.2020 06:51:52

      • Michal
        Michal

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den, mohl bych Vás poprosit o recept na chléb jak ho pečete Vy? Rohlíky už máme se ženou zmáknuté a rádi bychom zkusili chleba. ¨
        Předem děkuji
        S pozdravem
        Michal

        23.03.2020 10:06:35

      • Jitka
        Jitka

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den Zbyňku, píšete o špaldě. Mohla bych poprosit o nějaký recept na chleba kde je obsažená špalda, nebo Kubásek ze špaldy? Jde to vůbec? Děkuji,

        31.03.2020 18:10:45

      • David Vykydal
        David Vykydal

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den, rád bych též poprosil o váš recept. Děkuji David

        10.04.2020 10:08:54

      • Helena
        Helena

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den,

        můžu poprosit o recept na chléb, housky a taky na kvásek.Strašně ráda bych podle Vás něco upekla. Děkuji moc a moc se těším . Helena

        12.08.2020 06:52:13


    Nalezeno receptů: 169

    Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.