Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 320855x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 132
Uvařil jsem to (Recept vařilo 20 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 5877 běžně 11302 Kč sleva 48 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
148 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 530 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4343 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů: 10
  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku 13.06.2017 23:44:25

    chleba byl perfektní,ale protože jsem pekla v horkovzdušné troubě,snížila jsem teplotu z 200 st. na 150 st.

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Pavlína 05.03.2017 21:07:17

    https://recepty.vareni.cz/chl eb-z-zitneho-kvasku/fotografie /16249/#photo
    Takto vypadá dobře napěněný kvásek...

  • Hotovo Dušan 22.01.2017 14:59:05

    Tak jsem ho udělal přesně podle návodu, vodu i mouku na kvásek přesně, teplotu přesně, a výsledek? Vhozeno do kýblu pro koně. Větší humus jsem v hubě neměl.. někde se stala chyba, nebo chybí v návodu nějaká veticka.

    • Re: Hotovo Pavlína 22.01.2017 16:27:21

      Dobrý den, jsem autorka tohoto receptu a peču tento chlebík už několik let :-) Doma jiný jíst nechtějí :-) Dělejte vše podle návodu, jen do těsta někdy přidávám dle potřeby mouku, aby se mi tolik nelepil. Něco jste musel udělat špatně...

      • Re: Re: Hotovo Dušan 24.01.2017 19:01:50

        Díky za radu. Udělal jsem dva. Ten jeden jsem hodil pro koně, ale manželka mě vynadala, že jsem cholerik, tak ten druhý zmoulam. Má ten kvásek jakoby penit? Jako když dám kvasnice? Díky.

        • Re: Re: Re: Hotovo Pavlína 05.03.2017 21:02:44

          Ano, klásek má pěnit a hodně. Pokud nepění, chlebík vám nikdy nevykyne jak má. Pak je " těžký " a zdaleka není tak dobrý. Chce to trošku praxe, ale vlastně opravdu dobrý výsledek ovlivňuje převážně kvásek!! Zdá se to složité, ale není a výsledek opravdu stojí za to :-) Vydržte!! Ještě jedna rada, kvásek udržuji tak, že si vždy při zadělalávání nového chleba malinko kvásku oddělám a dám do lednice. Stačí opravdu malé množství. Když chci zase udělat nový chléb, tak vyndám kvásek z lednice, nechám ho " ohřát " na pokojovou teplotu (tak tři hodiny), pak dokrmím a on krásně vzejde. Takto jej udržuji již několik let ;-)

  • Nedrží Dušan 22.01.2017 13:20:21

    Nevíte co mám udělat, aby se mi neroztekal?

  • GENIÁLNÍ!!! kubiq 20.11.2016 20:34:11

    Jedním slovem GENIÁLNÍ!!! Poprvé v životě jsem zadělával žitný kvásek " také dle Vašeho receptu " a povedl se. Pak pekl chleba dle tohoto receptu a chléb(y) byl vynikající!!!

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Pavel 21.03.2016 07:25:20

    Mrkněte na tento recept: www.kvaskovy-chleb.cz

  • Chleba z kvasku Martina Tumova 12.02.2016 07:34:46

    Tak jsem zkusila podle Vaseho receptu, nádherně vyskočil, ale bochnik po obvodu prasknul, na kráse mu to ani neubralo.
    Nevím čím to, ani si nemyslím, že je to nějak na závadu.
    Diky za recept

Nalezeno receptů: 132
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept