Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 337944x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 136
Uvařil jsem to (Recept vařilo 20 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
4,5
skvělý recept
150 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů: 136
  • Zjednodušení a pečení v remosce Lidka 24.09.2017 19:30:30

    Dobrý den,
    zjednodušila jsem recept pana Cuketky. Poměr surovin zachovávám, přidávám lněné semínko. Kvásek mám v ledničce a vždycky po jeho odebrání přidám trochu žitné mouky a vodu. Jeden den v týdnu kvásek nechávám při pokojové teplotě. Zadělávám vlažnou vodu. Kvásku dávám asi 1-2 lžičky, jinak se mi zdá chleba nakyslý. Mísu přikrývám táckem nebo talířem a po vykynutí (většinou přes noc) hned zpracuji (bez odpočívání pod mísou) a dávám vytvarovaný bochník do mísy (nebo oválné ošatky) na moukou vysypaný textilní ubrousek. Opět přikryji talířem. Velmi dobře se mi daří pečení chleba v remosce (mám od Top Moravie): asi 5-10 minut remosku předehřívám (nejen horním víkem, ale i malým plamínkem na sporáku), chleba pak do remosky překlopím, naříznu a peču cca jen 25-30 minut. Vypnu rmosku i plotýnku a 5 minut nechám přiklopené dojít. Vždycky se mi v remosce chleba (na rozdíl od klasické trouby a přikrytého hrnce) povedl. A nespotřebuji tolik energie na pečení...

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Pavel 21.03.2016 07:25:20

    Mrkněte na tento recept: www.kvaskovy-chleb.cz

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku 13.06.2017 23:44:25

    chleba byl perfektní,ale protože jsem pekla v horkovzdušné troubě,snížila jsem teplotu z 200 st. na 150 st.

    • Re: Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku 27.06.2017 09:58:26

      Mám zaděláno ale bohužel jsem nesehnala nikde ošatku.
      Mohu chlebík na poslední kynutí dát do misky ??díky za oifo

      • Re: Re: Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Trizonia 27.06.2017 21:36:36

        Na poslední kynutí můžete chlebík dát do větší misky, kterou vyložte utěrkou vysypanou moukou, aby se těsto nepřilepilo.

        • Re: Re: Re: Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku 06.07.2017 21:40:46

          Já měla chleba moc krásný na poprvé se hned povedl.
          Recept nemá chybu.
          Hned jsem dala foto na facebook tam pečou chleba dělenky a dostala jsem pochvalu

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Pavlína 05.03.2017 21:07:17

    https://recepty.vareni.cz/chl eb-z-zitneho-kvasku/fotografie /16249/#photo
    Takto vypadá dobře napěněný kvásek...

  • Hotovo Dušan 22.01.2017 14:59:05

    Tak jsem ho udělal přesně podle návodu, vodu i mouku na kvásek přesně, teplotu přesně, a výsledek? Vhozeno do kýblu pro koně. Větší humus jsem v hubě neměl.. někde se stala chyba, nebo chybí v návodu nějaká veticka.

    • Re: Hotovo Pavlína 22.01.2017 16:27:21

      Dobrý den, jsem autorka tohoto receptu a peču tento chlebík už několik let :-) Doma jiný jíst nechtějí :-) Dělejte vše podle návodu, jen do těsta někdy přidávám dle potřeby mouku, aby se mi tolik nelepil. Něco jste musel udělat špatně...

      • Re: Re: Hotovo Dušan 24.01.2017 19:01:50

        Díky za radu. Udělal jsem dva. Ten jeden jsem hodil pro koně, ale manželka mě vynadala, že jsem cholerik, tak ten druhý zmoulam. Má ten kvásek jakoby penit? Jako když dám kvasnice? Díky.

Nalezeno receptů: 136
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept