reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Chléb z žitného kvásku

Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.


  • 4,6

    176×

    4,5 176
  • 21×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 576 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 839 hodnocení

Recept na smaženou cuketu v sýrovém těstíčku s dýňovým pyré

12. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 608 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 683 hodnocení

Recept na domácí krtkův dort krok za krokem

10. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

9. 11. 2019

Postup přípravy

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

    Celkový počet komentářů: 154
    • František
      František

      Chleba a rohlíky.

      Postavil jsem si pec na 20 kilových chlebů, Žito je, chlebová mouka také. Z jaké mouky děláš rohlíky no a tam se dává droždí a pšeničná mouka. Špalda je u nás těžko k sehnání a když tak je to drahé.

      František

      28.06.2019 01:46:44

    • Petra
      Petra

      Holky jak dlouho péct když mám zadělano z poloviční dávky

      16.04.2019 11:56:15

    • Zbynek
      Zbynek

      Radost ze zdraveho chleba

      Pecu roky chleba, protoze nejim ten jedovatej od pekaru. Kvasek si udelejte sami z celozrnne zitne mouky. Pouzijte 3/4 litrovou sklenici. Na dve lzice nalejte trochu vlazne vody zamichejte na hustou kasi zabalte do igelitoveho sacku a vlozte do lednice, pristi den pridejte trochu mouky a vodu...........atd. Kvasnice jsou v jakekoliv mouce vzdy pritomne. Aspon obden musite kvasek michat, protoze kvasinky potrebuji k zivotu kyslik a aspon obden jim dejte mouku na papani, treba jednu lzici. Cim je kvasek ridci, tim potrebuje vic jidla. Mne kvasek nedela bubliny, protoze je daleko hustsi, takze vyjede nahoru, kdyz ma mouku a kdyz nema co jist spadne dolu. Z prebytku kvasku si udelejte Kyselo. V zivote jsem nemel sebemensi problem s kvaskem. Z receptu vyhodte beznou psenici, protoze je davno preslechtena, bilkoviny jejiho zrna coz je lepek neboli gluten jsou pro lidska tela vice nebo mene CIZI slouceniny a tim padem tiz stravitelne ( alergie - celiakie ).
      Kdyz psenice, tak jenom Spalda o kterou se slechtitele nezajimaji. K vasemu receptu: pryc s psenici, zjednodusit postup, pridat 1lzici medu a asi 5 lzic oleje plus semena a koreni. Pecu chleba a housky a pokud bude zajem zverejnim detaily. My jsme Cesi my umime vsechno.
      Pokud nekdo nema duvod si udelat vlastni pecivo k tomu jen polotajnou informaci, ze rohliky obsahuji 30 skodlivych chemikalii. Na rozdil od ostatnich, ja doma pecu a manzelka mi zobe z ruky.

      12.02.2019 20:26:10


      • Lucie
        Lucie

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobry den, rada bych poprosila o vas recept. Chystam se pect svuj prvni (a doufam, ze ne posledni) kvaskovy chleb a chtela bych ho bez psenicne mouky. Predem dekuji za recept :-) Lucie

        18.03.2019 21:43:35

      • Simona
        Simona

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den pane Zbynek, mohla bych poprosit o recept a postup vašeho pečiva? Děkuji moc a hezky den S.

        16.04.2019 09:27:29

      • kacka
        kacka

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den
        zastávám totožný názor s Vaším akorát recepty teprv vychytávám mohu poprosit o zaslání těch Vašich na můj mail? Předem děkuji a přeji krásný den
        mail: kde-mail@seznam.cz

        04.05.2019 09:35:52

      • Ivana
        Ivana

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den chtěla jsem Vás požádat o recept na Váš chleda.
        S přáním hezkého dne Ivana

        08.05.2019 07:04:10

      • František
        František

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Nazdárek, peču chléb asi 15 let. Udělal jsem si vlastní pec na 20 kilových chlebů. Žito zvládneme, ale rohlík musíš udělat z bílé mouky. No a buchty se dělají z droždí. To je jasné. Ty děláš rohlíky z čeho?

        František

        28.06.2019 01:43:23

      • Jana
        Jana

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Dobrý den, chtěla bych Vás též poprosit o Váš recept na kváskový chléb + postup. Dnes jsem koupila kvásek a o víkendu bych ho chtěla poprvé zkusit upéct. mám koupenou pekárnu. Předem moc děkuji. jana

        28.08.2019 18:35:40

      • enka
        enka

        Re: Radost ze zdraveho chleba

        Zdravím pane Zbynku,můžu poprosit o Váš recept na chléb? Zaujal mě,děkuji.Na e-mail enka.bene@seznam.cz

        13.10.2019 19:26:26


    Nalezeno receptů: 154

    Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.