reklama
hledat uživatel
       

Chléb plecovník

Výborný recept na chléb plněný uzeným masem, klobásami a dalšími dobrotami. Plnění je je jen na naší chuti a fantazii.


  • 4,2

    25×

    4,2 25
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Hrnek je v receptu myšlen o obsahu 250 ml. Do mísy vsypeme mouky, smícháme se solí, drceným kmínem a sušeným droždím. Zalijeme vodou, promícháme, přikryjeme utěrkou a poklicí a na 8 - 16 hodin necháme odstát při pokojové teplotě. Těsto se dá měnit poměrem žitné a pšeničné mouky, ale také použitými přísadami jako jsou semínka, sušený česnek a různé koření.

Po odstátí těsta vložíme do trouby zatím prázdnou nádobu na pečení s víkem. Nádobu použijeme o obsahu asi 2,5 - 3 l. Troubu zahřejeme na 230 °C. Než se tak stane, připravíme si oblíbené uzeniny. U nás dáváme přednost krkovici a málo tučným klobásám.

V tomto receptu se variabilitě a fantazii nekladou meze. Jako nádivka může posloužit bílá nebo vinná klobása, párky a anglická slanina. Nahoru se nemusí sypat žádná semínka, ale třeba na sádle zesklovatělá cibule. Jako u většiny starých receptů i tady platí, že co rodina, to trošku jiný předpis.

Když je trouba i s nádobou nahřátá, nádobu vyjmeme, sejmeme poklici a do rozpálené nádoby rychle přendáme za pomoci stěrky o něco méně než polovinu nakynutého těsta. Na něj naskládáme uzeniny a na ně dáme zbylé těsto. Takto máme chléb plecovník připravený na pečení. Povrch můžeme podle chuti posypat různými semínky.

Přikryjeme pokličkou a formu s plecovníkem dáme zpět do trouby na přibližně 30 minut. Po půlhodině poklici sejmeme a necháme ještě 15 minut dopékat. Ještě teplý chléb opatrně vyklopíme z nádoby a necháme zchladnout na kuchyňské mřížce.

Chléb plecovník po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako neodolatelnou chuťovku.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb plecovník

    Celkový počet komentářů: 8
    • Handasek
      Handasek

      Slezský velikonoční plecovník

      Recept na plecovník jsem podědila po babičce. Pečeme na Bílou sobotu a jí se až na vzkříšení. Je to taková tradiční velikonoční pochoutka. Nevím, jestli se peče všude, nebo se to dá považovat za slezskou specialitu. My dáváme rovnou celé kilo žitné chlebové mouky a žádná voda, ale pivo. A klobásek a uzeného, co se vejde. :-)

      18.03.2019 18:34:24

    • ivan14
      ivan14

      Já to peču

      jen jako chlebík v malé " rakvičce " , plněný dobrou klobásou položenou doprostřed. Ale, sakra, už jsem to dlouho nedělal, nemohu sloužit množstvím ingrediencí...No co, pokud těsta přebyde, uděláme bochánek vedle na plechu, ne?

      10.04.2017 19:51:51

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Chléb plecovník

      krásny recept, 5*, ukladám :-)

      07.04.2016 09:03:39


    • Radmila
      Radmila

      uzeniny v celku. Je dobré si pak, pokud pečete v kulaté nádobě, směr pokládání klobásek vyznačit třeba zářezy na těstě nahoře, abyste nedopadli jako já - neoznačila jsem si a po rozkrojení měl někdo jeden druh klobásky, jiný pásek bůčku... místo chuťové i vzhledové mozaiky.

      Pokud se uzeniny nakrájejí, je dobré je vmíchat do těsta a nechat ještě 15 minut nakynout - vznikne vynikající pochoutka, ale z jiné rodinky než plecovník :-)

      19.07.2013 10:13:24

    • sulcova (tecka) slavka
      sulcova (tecka) slavka

      Chléb plecovník

      Recept na tento chleba peču už dost dlouho, skoro každý víkend, ale bez klobásek a bez uzeného - to musím zkusit. Druhý den už není jeden jediný kousek chleba. Dá se jíst i suchý. Peču jak kulatý, tak šištičku.

      15.07.2013 20:45:07

    • Honzka
      Honzka

      Tuto voňavou pochoutku s uzeným a klobáskami u nás děláme jako velikonoční pochoutku již dlouhé roky. Jako základ - těsto na chleba, se dají použít i jiné recepty na chleba, třeba z domácí pekárny, nebo i jiné recepty na chleba , ale výsledek je vždy voňavý chleba s uzeným a klobásami. Moc dobré.

      10.07.2013 09:35:08


    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Chléb plecovník

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.