reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chléb bez hnětení

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.


  • 4,8

    427×

    4,8 427
  • 1 hod

  • 95×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

    Celkový počet komentářů: 332
    • Susan
      Susan

      jo já teda jak jsem to pekla,tak když se ten chleba den odležel, tak to droždí z něj šíleně bylo cítět, aji chuťově ,takže doporučuji max půl lžičky toho droždí

      03.05.2013 08:46:25

    • Petra
      Petra

      chléb bez hnětení

      ráda se podělím i o mou zkušenost s tímto chlebem. Vlastně zázrakem. Já jsem tento recept objevila náhodou, ale s tím, že se přidává 1,5 hrnku vody. Trochu jsem recept ještě upravila. Někdy peču jen z hladké, jak se udává, jindy dám 1 hrnek hladké světlé, 1 hrnek hladké pšeničné tmavé a 1 hrnek žitné tmavé mouky. Dávám 2 lžičky soli. Nechávám kynout 12 hod, ale zkoušela jsem péct už po 8 hodinách, vůbec nepřekládám, po nahřátí ohnivzdorné mísy ihned přendám stěrkou těsto, posypu hl. moukou a peču 30 min přikryté a pak cca 30 min. odkryté. A výsledek? Kupovaný už nechceme, peču, peču a peču. Ať ho zkouším jakkoliv, pokaždé se povede. Vřele doporučuji, už jsem zkoušela i jiné recepty, ale tento nemá konkurenci, Ani v kupovaném. Skvělý!!!!!!!

      27.04.2013 11:57:35

    • ina (tecka) vilimova
      ina (tecka) vilimova

      chlebový kvásek

      Prosím o radu, zda lze místo droždí použít chlebový kvásek, který se prodává na uvaření polévky kyselo? Za zkušenosti děkuji. J. Vilímová

      11.04.2013 11:36:18


    • Venom
      Venom

      dělávám ho, je výbornej, jen dávám 1/2 balíčku sušeného droždí.

      10.04.2013 21:48:13

    • Jana
      Jana

      Litinový hrnec nevlastní

      Včera jsem narazila na tyto stránky - nyní jsem vyzkoušela chleba bez hnětení - nyní čekám na upečení. Ale nemám litinový hrnec, tak jsem zde našla:
      "oliva332 02.02.2013 23:04:43
      Výborný recept! - díky...já dneska jsem prvně pekla v římském hrnci a vypadá ještě lépe než minule... snad bude i chutnat"
      Tak jsem jej taky dala do římského hrnce, tak čekám, jak to dopadne. Římský hrnec se před použitím má máčet - už jsem ho také leta nepoužívala - kdysi pouze několikrát na kuře na soli - a nyní vyhrabala když jsem četla, že "Oliva332" v něm tento chleba pekla - tak jsem v očekávání, jak se povede mně. Před dvěma roky jsem se namíchla na nabízený výběr a cenu chleba a koupila pekárnu, ale do dnes jsem ji ještě ani nerozbalila protože když jsem se s koupí pochlubila mamce, tak mě nasměrovala kam chodí pro dobrý chleba ona a skutečně od pekařství Cais nemá jejich malý chlebík chybu. Ale někdy o víkendu jsme bez chleba, tak zkusím jestli tímto pochodím. Musím ještě vyřešit to pečení - nebo jestli má někdo zkušenosti s pečením chleba v římských hrnci - jestli se má tedy skutečně hrnec před pečením máčet.

      09.04.2013 00:41:45

      • Jana
        Jana

        Re: Litinový hrnec nevlastním

        Dobrý den, tak tento chleba nedopadl, ale neřekla bych, že by to bylo kvůli tomu hrnci, sice nešel vyklopit, jak všichni uvádíte, ale je pravda, že byla chyba na mé straně, protože po vychladnutí a "dolování" chleba jsem zjistila, že byl přichycen pouze ve čtyřech bodech po straně, ale je moc hutný a i bych řekla nedopečený, ale asi jsem dala špatný poměr té "zdravé" mouky. Tak dnes hold budou zdravý slepice.
        Ale zkusím dnes ještě jednou přesně podle receptíku.

        09.04.2013 08:32:52

      • Jája
        Jája

        Re: Litinový hrnec nevlastní

        Nemusí být zrovna litinový, stačí Simax, ale u tohoto chleba je důležité aby se ten KASTROL, 1/2 hod. nahříval na 220°C, i s poklicí, do horkého, suchého vložit vykynutý bochánek a péci, vždyť je to tu popsané Xx ,i já to tam píši polopatě a stále stejné dotazy, to fakt nechápu. Péct tento CHLÉB BEZ HNĚTENÍ v Římském hrnci je hloupost, hrnec se musí máčet ve vodě a vkládá se do studené trouby, pak se nedivte, že je nedopečený a přilepený. Držte se receptu, projděte si to zde a na tomto chlebu neexperimentujte, chcete-li ho mít takový, jaký mám zde také na fotce, už se k tomuto chlebu nebudu více vyjadřovat. HOWG!!!

        09.04.2013 14:34:47


    Přidat příspěvek k receptu Chléb bez hnětení

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.