reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chléb bez hnětení

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.


  • 4,8

    454×

    4,8 454
  • 1 hod

  • 99×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 800 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 015 hodnocení

10+1 otázek: Jak vybrat tu nejlepší zmrzlinu?

14. 8. 2020

Bábovka

4,7 1 745 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 830 hodnocení

Tip na víkend: Perníková bábovka se švestkami krok za krokem

14. 8. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 212 hodnocení

Recept na švestkové čatní krok za krokem

13. 8. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 609 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 789 hodnocení

Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!

12. 8. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 292 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 679 hodnocení

Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní

11. 8. 2020

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

    Celkový počet komentářů: 337
    • Karel
      Karel

      Zdravím distutující a mám dotaz : Jakým druhem dřeva doporučujete rozpálit starou zděnou pec kterou mám v chalupě ve Štramberku.
      Pec je vysoká 60cm široká metr a dlouhá 2metry.
      Předpokládám že nebude vhodné žádné smolnaté dřevo ale jen tvrdé
      Jse na pochybách o vhodnosti břízy nebo švestky.
      Názory sdělte prosím na drlik.k@seznam.cz protože je možné že odpovíte později. Mnoho štěstí v pečení přeje Karel z Kopřivnice

      01.06.2013 11:44:16

    • veronika (tecka) macenauerova
      veronika (tecka) macenauerova

      takový chléb dělávám i já,..je fakt super,už jsem znechucená tím hnusem,co prodávají v OC,tak dělám doma sama,..určitě doporučuji všem tento recept vyzkoušet! :)

      14.05.2013 13:07:51

    • Rdolla
      Rdolla

      Zajímalo by mě, kolik cca ten chleba s této dávky váží? Já mám zadělané těsto, no a zítra se uvidí :-)

      07.05.2013 19:27:19


      • miluše lidmanská
        miluše lidmanská

        Re: Dotaz...

        Já ho peču každý týden 2ks najednou, je fantastický. Zkoušela jsem ho i z chlebové mouky je trošku tmavší ale taky dobrej. Po upečení váží asi 950gramů.

        13.05.2013 20:44:07

    • Susan
      Susan

      jo já teda jak jsem to pekla,tak když se ten chleba den odležel, tak to droždí z něj šíleně bylo cítět, aji chuťově ,takže doporučuji max půl lžičky toho droždí

      03.05.2013 08:46:25

    • Petra
      Petra

      chléb bez hnětení

      ráda se podělím i o mou zkušenost s tímto chlebem. Vlastně zázrakem. Já jsem tento recept objevila náhodou, ale s tím, že se přidává 1,5 hrnku vody. Trochu jsem recept ještě upravila. Někdy peču jen z hladké, jak se udává, jindy dám 1 hrnek hladké světlé, 1 hrnek hladké pšeničné tmavé a 1 hrnek žitné tmavé mouky. Dávám 2 lžičky soli. Nechávám kynout 12 hod, ale zkoušela jsem péct už po 8 hodinách, vůbec nepřekládám, po nahřátí ohnivzdorné mísy ihned přendám stěrkou těsto, posypu hl. moukou a peču 30 min přikryté a pak cca 30 min. odkryté. A výsledek? Kupovaný už nechceme, peču, peču a peču. Ať ho zkouším jakkoliv, pokaždé se povede. Vřele doporučuji, už jsem zkoušela i jiné recepty, ale tento nemá konkurenci, Ani v kupovaném. Skvělý!!!!!!!

      27.04.2013 11:58:43

      • kkjana
        kkjana

        Re: chléb bez hnětení

        To je přesně to, co peču i já. 2 hrnky hladké 1 hrnek žitné 1,5 vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1,5 lžičky droždí, 12 hodin kynout, promíchat, nahřát litinový hrnec s poklicí, rovnou do hrnce, peču 30 min s poklicí, 30 min bez poklice, stále teplota 230 st, skvělé nejlepší :)

        23.05.2013 22:19:18

    • Petra
      Petra

      chléb bez hnětení

      ráda se podělím i o mou zkušenost s tímto chlebem. Vlastně zázrakem. Já jsem tento recept objevila náhodou, ale s tím, že se přidává 1,5 hrnku vody. Trochu jsem recept ještě upravila. Někdy peču jen z hladké, jak se udává, jindy dám 1 hrnek hladké světlé, 1 hrnek hladké pšeničné tmavé a 1 hrnek žitné tmavé mouky. Dávám 2 lžičky soli. Nechávám kynout 12 hod, ale zkoušela jsem péct už po 8 hodinách, vůbec nepřekládám, po nahřátí ohnivzdorné mísy ihned přendám stěrkou těsto, posypu hl. moukou a peču 30 min přikryté a pak cca 30 min. odkryté. A výsledek? Kupovaný už nechceme, peču, peču a peču. Ať ho zkouším jakkoliv, pokaždé se povede. Vřele doporučuji, už jsem zkoušela i jiné recepty, ale tento nemá konkurenci, Ani v kupovaném. Skvělý!!!!!!!

      27.04.2013 11:57:35

    • Jana
      Jana

      Litinový hrnec nevlastní

      Včera jsem narazila na tyto stránky - nyní jsem vyzkoušela chleba bez hnětení - nyní čekám na upečení. Ale nemám litinový hrnec, tak jsem zde našla:
      "oliva332 02.02.2013 23:04:43
      Výborný recept! - díky...já dneska jsem prvně pekla v římském hrnci a vypadá ještě lépe než minule... snad bude i chutnat"
      Tak jsem jej taky dala do římského hrnce, tak čekám, jak to dopadne. Římský hrnec se před použitím má máčet - už jsem ho také leta nepoužívala - kdysi pouze několikrát na kuře na soli - a nyní vyhrabala když jsem četla, že "Oliva332" v něm tento chleba pekla - tak jsem v očekávání, jak se povede mně. Před dvěma roky jsem se namíchla na nabízený výběr a cenu chleba a koupila pekárnu, ale do dnes jsem ji ještě ani nerozbalila protože když jsem se s koupí pochlubila mamce, tak mě nasměrovala kam chodí pro dobrý chleba ona a skutečně od pekařství Cais nemá jejich malý chlebík chybu. Ale někdy o víkendu jsme bez chleba, tak zkusím jestli tímto pochodím. Musím ještě vyřešit to pečení - nebo jestli má někdo zkušenosti s pečením chleba v římských hrnci - jestli se má tedy skutečně hrnec před pečením máčet.

      09.04.2013 00:41:45

      • Jana
        Jana

        Re: Litinový hrnec nevlastním

        Dobrý den, tak tento chleba nedopadl, ale neřekla bych, že by to bylo kvůli tomu hrnci, sice nešel vyklopit, jak všichni uvádíte, ale je pravda, že byla chyba na mé straně, protože po vychladnutí a "dolování" chleba jsem zjistila, že byl přichycen pouze ve čtyřech bodech po straně, ale je moc hutný a i bych řekla nedopečený, ale asi jsem dala špatný poměr té "zdravé" mouky. Tak dnes hold budou zdravý slepice.
        Ale zkusím dnes ještě jednou přesně podle receptíku.

        09.04.2013 08:32:52


    Přidat příspěvek k receptu Chléb bez hnětení

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.