reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chléb bez hnětení

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.


  • 4,8

    454×

    4,8 454
  • 1 hod

  • 99×

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 705 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

    Celkový počet komentářů: 339
    • klaun
      klaun

      Patlání chleba

      Neustále čtu vaše stesky a dotazy ohledně domácího chleba. Dovolte abych to vzal od kraje. Chleba není o tom, že něco někám napatlám, nechám to silou vůle jaksi vykynout , vrazím to do nějakého kýblíku a jakoby upeču. Těsto na chleba je potřeba dobře propracovat aby se prokysličilo a bylo životaschopné. Nemusíte ho pracně žmoulat v ruce, ale na to se hodí a též se k tomuto účelu vyrábí tzv. domácí pekárny. Tam se těstíčko řádně promích a potom ho vyndám, vyndám mísící háky a opět těstíčko trochu propracuji ručně. Takto znásilněné těsto vložím do pomoučené ošatky a nechám vykynout. Délka kynutí závisí na tom, zda je těsto zadělané s droždím nebo kváskem. Když těsto vykyne, opět jej mírně propracuji a nechám alespoň hodinu v ošatce kynout. Nechám si nahřát troubu a připravím si plech na který dám kus pečícího papíru. Na tento pečící papír vysunu vykynutý bochníček chleba, vršek bochníčku píchnu nebo říznu, jemně stříknu vodou se solí a posypu kmínem, načež strčím do trouby ohřáté na 220°C a pečuasi 20 min, chlebík opět postříknu slanou vodou a peču dál. Každá /každý/ trouba peče jinak, já osobně tak cca 40 min. Pokud se někomu nelíbíbochníček, může si udělat veku, ošatky na veky jseu též v prodeji. Toto je pouze ve zkratce.
      Vždy se mě upeče nádherný bochníček či večka s vynikající voňavou kůrčičkou. Chlebík je minimálně týden jedlý pokud ovšem vydrží žravost konzumentů, což se málo kdy podaří. Uchovávám jej pod vlhkou útěrkou /ne mokrou!!!/ JInak vždy peču z 60 dkg hladké mouky pšeničné a 40 dkg mouky žitné. Vzhledem ktomu, že si chci pochutnat na dobrém chlebu bez obsahu čínských vlasů a lamích kopyt, nepřidávám žádné humusy.

      26.10.2012 16:23:10

      • pulidu
        pulidu

        Tak to jsi na omylu, již peču třetí den a zítra další. Přidala jsem chlebovou mouku a nějaké to semínko a je dokonalý. Je sice hezké, že si dáváš takovou práci s hnětením, ale dokud nedáš chleba do pravé pekařské pece, pořád bude "jako" z pece. Napekla jsem už mnoho chlebíků podobně jako ty ale tenhle, právě, že rozpálená nádoba (v mém případě stará jenská mísa) zřejmě simuluje žár v peci, má dokonalou, křupavou kůrku, je moc dobrý a nevyžaduje tolik času. Podle původního, tedy i tvého receptu už nikdy.
        Odsuzuješ něco, co jsi nezkusil.

        26.10.2012 20:05:20

    • karin
      karin

      Už jsem pekla kdejaký chléb, ale tenhle je fakt nejlepší. Přidala jsem sůl, kmín a místo jednoho hrnku pšeničné, žitnou mouku.

      23.10.2012 23:11:56


    • Astheart
      Astheart

      Nejlepší nádoba je litina nebo jenské sklo, ale dá se i v silném smaltu.

      22.10.2012 15:09:47

    • Astheart
      Astheart

      Teplota přes 200 st. je skutečně moc. Nádobu sice vyhřeju, ale pak teplotu stáhnu. Peču v plynové troubě a tam je těžko nastavit teplotu. Přidám-li, často se stane, že chleba se od spodu spálí....... Takže opatrně vyzkoušet. Asi 20 min přikryté a pak dalších 20 bez pokličky.

      22.10.2012 15:07:33

    • Péťa
      Péťa

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      21.10.2012 09:13:19

    • bresta
      bresta

      chléb bez hnětení

      Ahojky.Tento chleba jsem jednou zkusila.Byl dobrý,ale zdál se mi dost světlý /vlasně je tam jen hladká mouka/.Příště jej zkusím zadělat půl hladké a půl žitné mouky.Doufám,že dopadne dobře.Má s tím někdo zkušenosti?

      15.10.2012 13:15:50

      • Honzka
        Honzka

        Chléb bez hnětení

        Dělala jsme ho ze tří druhů mouky - hladká, chlebová žitná a chlebová pšeničná.
        Je výborný, jen příště přidám ještě alespoň 1/2 lžičky soli a nějaká semínka. Jinak super bez problému, pekla jsem na 190 oC.

        15.10.2012 16:35:32

      • Astheart
        Astheart

        Pravidelně peču se žitnou moukou. Žitné mouky je možno dát až polovinu. Přidávám také lžíci octa a vody dávám na 3 hrnky mouky 150 ml. Někdy je problém chleba vyklopit. Na netu jsem našla způsob: Těsto dáme na čtverec pečícího papíru a šoupneme to do vyhřáté nádoby i s tím papírem. A je po problému. :)

        22.10.2012 15:03:43


    Přidat příspěvek k receptu Chléb bez hnětení

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.