reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chléb bez hnětení

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.


  • 4,8

    454×

    4,8 454
  • 1 hod

  • 99×

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 818 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 033 hodnocení

Aby byly děti zdravé 1.díl

1. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 757 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 854 hodnocení

Kvíz pro filmové labužníky! Poznáte filmové hlášky z filmů? Otestujte se

1. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 219 hodnocení

Rychlá příloha i chuťovka: Kuskusové placičky krok za krokem

1. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 614 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

1. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 698 hodnocení

Recept na smažené karbanátky krok za krokem

1. 10. 2020

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

    Celkový počet komentářů: 337
    • Mirka
      Mirka

      Muj chleba ...

      ... ktery si pecu doma je mnamozni, ale ja take pouzivam vic ingredienci ... dokonce i ocet, varenou bramboru atd. a ja ho ale hnetu, vlastne ne ja ale muj stroj ho hnete 5 minut. Urcite ale vyzkousim tento jednoduchy a uvidim, jestli bude take tak dobry.
      Ja jsu pres chleba fajnsmekr a me se jen tak lehce kdejakym chlebem nezavdecite.
      Mate nekdo obrazek tohoto receptu v rezu?

      01.11.2012 19:27:21

    • hana (tecka) jirankova86
      hana (tecka) jirankova86

      Chlebík je skvělý

      Tento recept je opravdu skvělý.... místo jednoho hrníčku hl. mouky jsem dala žitnou celozrnnou a posypala před pečením kmínem.
      Myslím si, že vykynuté bylo těsto opravdu o hodinku či dvě dříve, ale poprvé jsem raději dodržela postup. :))
      Jediné co jsem neudělala je skládání na třetiny. Z těsta jsem hned vytvarovala kulatý bochánek, který jsem nechala půl hodinky kynout pod utěrkou, a výsledek byl krásný kulatý bochník. :)

      29.10.2012 19:09:57

    • hamanek
      hamanek

      nechat kynout 6 hodin???? blbost....za 1,5 hod. mám těsto vykynuté, překlopím z mísy na plech, mašlovačkou ho přejedu (voda + trochu solamylu) a šoupnu do trouby. peču hodinu....chleba jak malovanej ....a ňam

      28.10.2012 15:15:27


    • Astheart
      Astheart

      Když necháte kynout asi 10 hodin, dá se to i a 1/4 lžičky sušeného droždí. Mám vyzkoušeno.

      27.10.2012 21:02:55

    • klaun
      klaun

      Patlání chleba

      Neustále čtu vaše stesky a dotazy ohledně domácího chleba. Dovolte abych to vzal od kraje. Chleba není o tom, že něco někám napatlám, nechám to silou vůle jaksi vykynout , vrazím to do nějakého kýblíku a jakoby upeču. Těsto na chleba je potřeba dobře propracovat aby se prokysličilo a bylo životaschopné. Nemusíte ho pracně žmoulat v ruce, ale na to se hodí a též se k tomuto účelu vyrábí tzv. domácí pekárny. Tam se těstíčko řádně promích a potom ho vyndám, vyndám mísící háky a opět těstíčko trochu propracuji ručně. Takto znásilněné těsto vložím do pomoučené ošatky a nechám vykynout. Délka kynutí závisí na tom, zda je těsto zadělané s droždím nebo kváskem. Když těsto vykyne, opět jej mírně propracuji a nechám alespoň hodinu v ošatce kynout. Nechám si nahřát troubu a připravím si plech na který dám kus pečícího papíru. Na tento pečící papír vysunu vykynutý bochníček chleba, vršek bochníčku píchnu nebo říznu, jemně stříknu vodou se solí a posypu kmínem, načež strčím do trouby ohřáté na 220°C a pečuasi 20 min, chlebík opět postříknu slanou vodou a peču dál. Každá /každý/ trouba peče jinak, já osobně tak cca 40 min. Pokud se někomu nelíbíbochníček, může si udělat veku, ošatky na veky jseu též v prodeji. Toto je pouze ve zkratce.
      Vždy se mě upeče nádherný bochníček či večka s vynikající voňavou kůrčičkou. Chlebík je minimálně týden jedlý pokud ovšem vydrží žravost konzumentů, což se málo kdy podaří. Uchovávám jej pod vlhkou útěrkou /ne mokrou!!!/ JInak vždy peču z 60 dkg hladké mouky pšeničné a 40 dkg mouky žitné. Vzhledem ktomu, že si chci pochutnat na dobrém chlebu bez obsahu čínských vlasů a lamích kopyt, nepřidávám žádné humusy.

      26.10.2012 16:23:10

    • pestounka
      pestounka

      chléb bez hnětení

      Chtěla bych se optat kolik chléb po upečení váží. Máme doma hodně hladových krků, tak mám strach aby nám jeden stačil

      25.10.2012 22:07:37


    Přidat příspěvek k receptu Chléb bez hnětení

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.