reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chléb bez hnětení

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.


  • 4,8

    427×

    4,8 427
  • 1 hod

  • 95×

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 828 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 671 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

    Celkový počet komentářů: 332
    • Astheart
      Astheart

      Když necháte kynout asi 10 hodin, dá se to i a 1/4 lžičky sušeného droždí. Mám vyzkoušeno.

      27.10.2012 21:02:55

    • klaun
      klaun

      Patlání chleba

      Neustále čtu vaše stesky a dotazy ohledně domácího chleba. Dovolte abych to vzal od kraje. Chleba není o tom, že něco někám napatlám, nechám to silou vůle jaksi vykynout , vrazím to do nějakého kýblíku a jakoby upeču. Těsto na chleba je potřeba dobře propracovat aby se prokysličilo a bylo životaschopné. Nemusíte ho pracně žmoulat v ruce, ale na to se hodí a též se k tomuto účelu vyrábí tzv. domácí pekárny. Tam se těstíčko řádně promích a potom ho vyndám, vyndám mísící háky a opět těstíčko trochu propracuji ručně. Takto znásilněné těsto vložím do pomoučené ošatky a nechám vykynout. Délka kynutí závisí na tom, zda je těsto zadělané s droždím nebo kváskem. Když těsto vykyne, opět jej mírně propracuji a nechám alespoň hodinu v ošatce kynout. Nechám si nahřát troubu a připravím si plech na který dám kus pečícího papíru. Na tento pečící papír vysunu vykynutý bochníček chleba, vršek bochníčku píchnu nebo říznu, jemně stříknu vodou se solí a posypu kmínem, načež strčím do trouby ohřáté na 220°C a pečuasi 20 min, chlebík opět postříknu slanou vodou a peču dál. Každá /každý/ trouba peče jinak, já osobně tak cca 40 min. Pokud se někomu nelíbíbochníček, může si udělat veku, ošatky na veky jseu též v prodeji. Toto je pouze ve zkratce.
      Vždy se mě upeče nádherný bochníček či večka s vynikající voňavou kůrčičkou. Chlebík je minimálně týden jedlý pokud ovšem vydrží žravost konzumentů, což se málo kdy podaří. Uchovávám jej pod vlhkou útěrkou /ne mokrou!!!/ JInak vždy peču z 60 dkg hladké mouky pšeničné a 40 dkg mouky žitné. Vzhledem ktomu, že si chci pochutnat na dobrém chlebu bez obsahu čínských vlasů a lamích kopyt, nepřidávám žádné humusy.

      26.10.2012 16:23:10

      • pulidu
        pulidu

        Tak to jsi na omylu, již peču třetí den a zítra další. Přidala jsem chlebovou mouku a nějaké to semínko a je dokonalý. Je sice hezké, že si dáváš takovou práci s hnětením, ale dokud nedáš chleba do pravé pekařské pece, pořád bude "jako" z pece. Napekla jsem už mnoho chlebíků podobně jako ty ale tenhle, právě, že rozpálená nádoba (v mém případě stará jenská mísa) zřejmě simuluje žár v peci, má dokonalou, křupavou kůrku, je moc dobrý a nevyžaduje tolik času. Podle původního, tedy i tvého receptu už nikdy.
        Odsuzuješ něco, co jsi nezkusil.

        26.10.2012 20:05:20


    • pestounka
      pestounka

      chléb bez hnětení

      Chtěla bych se optat kolik chléb po upečení váží. Máme doma hodně hladových krků, tak mám strach aby nám jeden stačil

      25.10.2012 22:07:37

    • karin
      karin

      Už jsem pekla kdejaký chléb, ale tenhle je fakt nejlepší. Přidala jsem sůl, kmín a místo jednoho hrnku pšeničné, žitnou mouku.

      23.10.2012 23:11:56

    • Astheart
      Astheart

      Nejlepší nádoba je litina nebo jenské sklo, ale dá se i v silném smaltu.

      22.10.2012 15:09:47

    • Astheart
      Astheart

      Teplota přes 200 st. je skutečně moc. Nádobu sice vyhřeju, ale pak teplotu stáhnu. Peču v plynové troubě a tam je těžko nastavit teplotu. Přidám-li, často se stane, že chleba se od spodu spálí....... Takže opatrně vyzkoušet. Asi 20 min přikryté a pak dalších 20 bez pokličky.

      22.10.2012 15:07:33

    • bresta
      bresta

      chléb bez hnětení

      Ahojky.Tento chleba jsem jednou zkusila.Byl dobrý,ale zdál se mi dost světlý /vlasně je tam jen hladká mouka/.Příště jej zkusím zadělat půl hladké a půl žitné mouky.Doufám,že dopadne dobře.Má s tím někdo zkušenosti?

      15.10.2012 13:15:50


    Přidat příspěvek k receptu Chléb bez hnětení

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.