reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Chléb bez hnětení

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.


  • 4,8

    452×

    4,8 452
  • 1 hod

  • 99×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 774 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 004 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

9. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

8. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 602 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 776 hodnocení

Proč jíst maliny? Zlepší vám pleť a odbourají cholesterol

7. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 673 hodnocení

Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem

6. 7. 2020

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chléb bez hnětení

    Celkový počet komentářů: 337
    • jana
      jana

      3 ks chleba ve formách pečeme najednou

      CHLÉB PEČENÝ V TROUBĚ, recept na 3 ks ve formě cca 700 g typu Moskevský - obdélníková hranatá forma. Vše se peče najednou, 3 formy se naskládají na plech.

      „KVÁSEK“ Z DROŽDÍ: 2 dcl teplé vody, 1 lžička cukru, 6 lžic hladké mouky, 1 kostka droždí, vše vymíchat do hladka. Na teplém talíři položeném na misce s horkou vodou vykyne během 15ti minut.

      TĚSTO: Všechny ingredience hněteme nejlépe el. hnětačem. Těsto nezpracovávat rukama, žitná mouka se lepí - příp. měchačku máčet dle potřeby ve vodě. 1kg žitné chlebové mouky, 1 kg obyčejné hladké mouky, 2 rovné lížce kmínu, 1 rovná lžička soli (více / méně), 2 lžíce vinného / jablečného octa, 4 lžíce oleje, "kvásek" z droždí. Postupně přidávat cca 1 l teplé vody - těsto nesmí být řídké, musí být pevné.

      K DOCHUCENÍ LZE PŘIDAT např. oregano, majoránku, libeček, drcený orestovaný česnek. Různá semínka = sezam, lněné semínko, drcené slunečnice a dýně, mák, vločky...aj. Strouhanou, krátce smaženou mrkev, nasekané škvarky, pokrájenou anglickou slaninu, nadrobno pokrájenou osmahnutou cibuli, ...aj, Do těsta pak dáme méně oleje, protože některé tyto přísady již tuk obsahují.

      PRVNÍ KYNUTÍ TĚSTA (mísa na teplém talíři, přikrýt pokličkou - pod ním miska s horkou vodou)cca 30 minut. Po vykynutí znovu prohněteme, rozdělíme na 3 stejné díly do 3 ks forem - vymazat tukem, lze vysypat vločkama nebo je vyložit pečícím papírem. Nebo vytvarujeme bochánky (3 se na plech nevejdou, péct postupně). Povrch potřít vodou.

      DRUHÉ KYNUTÍ ve formách nebo bochánky na plechu. Na teplém sporáku, když předehříváme troubu kynutí trvá cca 15 minut.

      PEČENÍ -Trouba je po celou dobu pečení na 220°C – 250°C: 3 ks forem chleba poskládáme na plech za sebou – pečeme najednou. Doba pečení závisí na velikosti forem, cca 40 - 45 minut. Závisí také na funkci trouby (plynová, elektrická), musí se individuálně vyzkoušet. Propečení se kontroluje špejlí – nesmí se na ní těsto lepit. Případně několikrát dopékáme po 5ti minutách. Chléb vyklápíme z formy horký, max. 3 minuty po upečení. Znovu potřeme povrch vodou.

      CHLÉB UKLÁDÁME do sáčku až po minimálně 12ti hodinách chladnutí. Lze ho zamrazit v mrazničce a znovu (nejlépe přes noc) rozmrazit – je jako čerstvý.



      28.11.2012 19:50:21

    • mis
      mis

      Pekárna \ trouba

      Naprosto souhlasím s Karin, chléb i pečivo z trouby je výrazně lepší. Pekárny jsem měla 2. Obě skončily u kamarádek. Možná je to dobré na zadělání těsta, ale to mohu stejně tak v míse - je jedno jestli člověk zašpiní jedno či druhé. Kůrka chleba z trouby se nedá srovnat s tím co se vyndá z pekárny.

      27.11.2012 21:30:07

    • Dana, kv
      Dana, kv

      Pekárnu nemám (zatím), prý má velkou spotřebu energie. Recept se mi moc líbí, je jednoduchý a obrázky jen se zakousnout. Jen kdyby měl někdo poměr nebo množství mouky při použití celozrnné přeničné mouky, byla bych moc ráda :-)

      27.11.2012 14:59:55


      • pulidu
        pulidu

        Chleba peču nejméně 2x týdně a vždy jiný. Dva hrnky hladké pšeničné a jeden žitné, celozrnné, přidávám i slunečnicová dýňová semínka, občas rozmixuji lněné. Zkusila jsem vmíchat i škvarky, no, jedna báseň. Ještě se mi nestalo, abych nedostala pochvalu.

        28.11.2012 10:46:50

    • Sunny
      Sunny

      mám takový pocit, že se tady dohadujete zbytečně. Jeden je přesvědčený o tom, že pekárna je nejlepší a druhý na troubu nedá dopustit... proč vnucovat druhým něco o co nemají zájem... ať si to každý udělá jak chce. Já osobně mám pekárnu a dlouho jsem chleba pekla jen v ní, ale jen proto, že jsem neměla odvahu se pustit do vlasního chlebíka pečeného v troubě. Takže teď to kombinuji tak, že těsto mi umíchá a vykyne pekárna a pak šup s tím do trouby. Nedám dopustit na zpracování těsta v pekárně, protože pak se nemusíte bát v kuchyni vyvětrat, protože jinak by vám těsto spadlo a nevykynulo. Navíc je to krásně propracované. Ale vždycky v pekárně byla moc silná kůrka i při nastavení světlého chleba... navíc dolování chleba z pekárny, pokud nevytahnete před pečením hnětací háky, je fakt jenom k nasrání. A hlídat si čas abych je vytahla před pečením... to fakt je lepší, když to pak upeču v troubě. Chuť chlebíka z trouby je opravdu jiná. Ale nezavrhuji ani pekárnu ani troubu. A počítat kde co ušetřím... to bych akorát ztratila chuť vůbec něco dělat a radši si ten kus chleba půjdu koupit do pekárny. Tak nechápu o čem se tady lidi vůbec dohadujete... chápu jednu i druhou stranu, ale nevím proč někomu něco vnucovat. Každý recept je pouze nabídnutá rada a ať si s tím každej udělá co chce nebo to nemusí dělat vůbec. A tečka.

      27.11.2012 13:59:32

    • Mansfeld41
      Mansfeld41

      Poznámka k receptu

      Recept je velmi dobrý,já do něj ještě přidávám lžíci octa a lžíci oleje mouku dávám jeden hrnek žitné dva hrnky hladké.Čau mějte se fajn.

      27.11.2012 10:25:00

    • Iva
      Iva

      Díky za dobrý recept! Dávám hrníček žitné a dva pšeničné, trochu víc soli asi lžičku a půl, napoprvé se mi zdál takový nijaký...a peču na více, ale to je třeba si vyzkoušet. Děkuji autorovi a doporučuji k vyzkoušení těm, co nemají pekárnu, nebo nemají čas si zajít do obchodu případně se jim tam nechce jen kvůli chlebu, ale doma mají spoooustu mouky!.;)

      27.11.2012 07:40:54

    • kirka
      kirka

      Nikoho nechci urazit, ale tomuhle někdo říká chléb??? Já si peču chléb doma sama a to po staru. Je dělaný pěkně z kvásku bez droždí, pouze přírodní kvašení. Je to chléb převážně žitný a může se dělat i ze směsí různých mouk. Chleba je zdravý, skvělý a hlavně klasicky vyroben. Tento recept je na slanou buchtu ve tvaru chleba. Nic proti ničemu, ale nazývat recept z obyčejné bílé hladké mouky chlebem, mi přijde jako urážka chleba! Bohužel v dnešní době se už prakticky pravý chléb nedá sehnat, jen snad už u nějakých poctivých pekařů, které bohužel stejně v té naší zemi převálcuje nechutná masa hnusných tzv."chlebů" ze super a hyper marketů, které jsou upečeny ze starých usušených a bohužel většinou i plesnivých chlebů a bůh ví ještě čeho. Je smutné, že to co kdysi byla naše chlouba je dnes jen nějaká buchta, ze které je unešena hromada lidí,kteří už snad ani nepoznali to pravé kouzlo chleba. Každopádně všem přeji dobrou chut a snad jen poradím, kupte si alespon místo té hladké mouky, mouku žitnou a lehce se chlebu přiblížíte. Pěkný večer :)

      26.11.2012 23:19:50


    Přidat příspěvek k receptu Chléb bez hnětení

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.