reklama
hledat uživatel
       

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Cheeseburger

Cheeseburger

Hambáč podle tohoto receptu je připravený tak, jak má být - šťavnatý, voňavý a chuťově úžasný. Recept je jednoduchý.


  • 4,4

    33×

    4,3 33
  • 35 min

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Hamburger je klasika už sama o sobě. Evergreen, který nikdy neomrzí, který udělal Ameriku Amerikou. A stejně jako jiná velmi oblíbená jídla, i tento se po světě postupně mění podle kraje, kde se kdokoliv rozhodne si tuhle bombu v housce uvařit. Zkuste ho a zapomenete na přidávání vajíčka, strouhanky a majoránky.

První důležitou věcí je bulka. Ideální je udělat si domácí, jejich chuť je o třídu výše než u kupovaných. Ale i ty v případě nouze postačí. Já volím z bílého těsta sypané sezamem (víkendové pečivo). Bulku rozkrojíme a každou půlku opečeme dozlatova. Opékáme ideálně na grilu, ale pokud není, tak pánev postačí - bez oleje, jen nasucho. Bez opečení nepokračujeme. Je to nejen kvůli chuti, ale zejména proto, aby se zbytek ingrediencí a šťáva z masa nedostaly do housky, která se následně rozpadá.

Na spodní část opečené bulky dáme burger majonézu. Je to vlastně majonéza se solí, pepřem, troškou citronové šťávy, dijonské horčice a čerstvé petrželky. Můžeme použít i tatarku. Dále přidáme zelený salát (římský, ledový), tenká kolečka rajčete, pár tenkých rozebraných koleček červené cibule. Cibuli můžeme osmahnout, ale já mám rád čerstvou, je ostřejší.

Na horní část si připravíme trochu kečupu, rozetřeme a přilepíme na něj 2 - 3 tenká kolečka sterilované kyselé okurky.

Na pánvi si opečeme slaninu, kterou si odložíme na kuchyňkou papírovou utěrku, aby pustila zbytečný tuk.

Připravíme si maso na cheeseburger. Na burger používáme jedině hovězí! Ano, existují jiné varianty, ale dnes děláme klasiku. Hovězí by mělo být z vyvěseného kusu, vyzrálé, ideálně doma mleté. Důležitý je obsah tuku. Tuk je chuť. Ve státech se původně do masa na burgry mlely odřezky od čištění hovězího na jiné pokrmy. Odřezky tedy byly tučnější, což dalo vzniknout tomuto pravidlu. Ze samotného mletého masa si vytvoříme v ruce kuličku, kterou následně mezi dlaněmi stlačíme na placičku velikosti o něco větší než je průměr bulky. Na tloušťku by měla mít minimálně 0.5 cm. Prostředek placičky palcem trochu zmáčkneme, maso se bude při grilování lehce nafukovat, tak ať ho máme potom rovné. Připravené placky lehce osolíme a z mlýnku jen trochu opepříme. Můžeme připravit na grilu, což se mi jeví nejideálnější, ale nic nezkazíme ani přípravou na pánvi. Pánev necháváme suchou, bez oleje a na maso musí být rozpálená. Maso nesmí přijít na studenou pánev, jinak pustí šťávu. Maso tedy zprudka opečeme po každé straně, až z klasické šedavé barvy lehce ztmavne. Podle teploty zhruba 2 minuty každá strana. Kdo má rád maso "medium", tak poradím malý trik - když maso otočíte a budete ho pozorně sledovat, tak na povrchu se začnou tvořit krůpěje krve a šťávy - to je náš čas. Na hotové maso položíme plátek čedaru (případně goudy), vyndáme z pánve a než je vložíme do bulky, necháme ho tak půl minuty až minutu stát, šťáva se dostane do celého masa a to se "vzpamatuje" z teplotního šoku. Tím opět povolí a zlepší se jeho chuť. Ale ne déle, jinak šťáva vyteče.

Maso posadíme do bulky na připravenou spodní část, poklademe pár kousky opečené slaniny a přiklopíme druhou půlkou bulky. Ideální je kombinace s domácími frity (hranolky) a sklenicí vychlazené limonády nebo mléčného shaku.

Teď už stačí jen pořádně otevřít pusu a zakousnout se do té božské many, doma připraveného cheeseburgeru.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Cheeseburger

    Celkový počet komentářů: 1

    • Daniel
      Daniel

      Komentář k receptu Cheeseburger

      Tak tohle je opravdu skvostný recept.Radost číst.Těším se až si tuhle manu připravím. : )

      23.04.2017 01:32:06


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Cheeseburger

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.