Zbyly vám na chalupě špekáčky a máte několik brambor a cibuli? Zajděte do lesa pro čerstvé houby a připravte si houbový buřtguláš. Pokrm podáváme jako hlavní chod s pečivem.
2 stroužky | česnek |
400 g | brambory |
1 lžička | kmín |
400 g | špekáčky |
1 ks | velká cibule |
800-1000 ml | zeleninový vývar |
250 g | houby čerstvé |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
150 ml | smetana na vaření |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
cibulová nať |
Na chalupářský buřtguláš si připravíme všechny uvedené suroviny. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Houby očistíme a pokrájíme na kousky. Špekáčky sloupneme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Ve smetaně rozkvedláme lžíci hladké mouky. Na oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem, vmícháme houby, kmín, pepř a vše krátce opečeme. Orestované houby zasypeme červenou paprikou, kterou necháme zpěnit, přidáme brambory, vše podlijeme vývarem a zvolna uvaříme doměkka. K měkkým bramborám přidáme špekáčky, povaříme ještě asi 10 minut a nakonec vmícháme smetanu s moukou. Chalupářský buřtguláš s houbami ještě krátce povaříme a podle chuti osolíme a opepříme. Chalupářský buřtguláš s houbami rozdělíme na porce, posypeme natí jarní cibulky a podáváme s pečivem.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena