reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Chalupářský bažant

Recept na úpravu bažanta, který bude chutnat celé rodině. Žádné složité ingredience!


  • 4,5

    75×

    4,5 75
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem.
Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.

Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.

Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.

Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku.
Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.

Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chalupářský bažant

    Celkový počet komentářů: 9
    • Soptík
      Soptík

      Výborný recept. Vyzkoušela jsem a můžu říct, že tak dobře ochuceného bažanta jsem ještě neudělala. Jen poznámka. Nepekla jsem ho, ale dusila. Maso se jen rozpadalo, bylo šťavnaté, nevysušené, prostě mana nebeská.Doporučuji vyzkoušet.

      02.01.2018 12:30:40

    • Lenka
      Lenka

      Dělala jsem již podruhé a je náš oblíbený. Doporučuji jablko nastrouhat na jemno a podlít. Vznikne tak dokonalá omáčka! Jinak peču ani ne hodinu-poprvé byl hodně vysušený, ale tleskám receptu, je jeden z našich nejoblíbenějších.

      10.03.2017 11:50:10

    • Moravanda
      Moravanda

      Recept výborný, moc děkuji. Stejně můžeme upravit i divokou kachnu.

      03.02.2016 12:33:22

    • Jitka
      Jitka

      Nemá chybu!

      Naprosto vynikající recept :-)) Držela jsem se návodu + jsem přidala více koření podle paní Lucky koment viz výše a výsledek perfektní :-) Až vyhrajete bažanta v tombole jako já, vůbec se toho nebojte, s tímhle receptem to nemůže dopadnout špatně :-) Přidávám ještě návod na stažení bažanta, je to rychlejší než škubání: http://ekucharka.net/stahovani -bazanta-video

      19.01.2016 09:01:12

    • martuan
      martuan

      Komentář k receptu Chalupářský bažant

      Děkuji za tento recept. Bažanta jsem vařila poprvé, nevěděla jsem si rady a tento recept je úžasný. Všem chutnalo.

      01.02.2015 20:34:28

    • Mirek
      Mirek

      Chalupářský byžant

      Rád tento recept doporučuji, asi jako většina jsem v něm udělal drobné změny, ale základ jablka med a cibule zůstal. Rozhodně doporučuji zkusit stojí to zato.

      13.03.2014 15:24:53

    • wmail
      wmail

      skvělá kombinace!

      Doporučuji do pekáče k jablkám přidat ružickovou kapustu, stejné množství jako jablkem, nechat pomalu pect, nemusíte podlevat, jablka a kapustička pustí štávu a pokud chcete,po vyjmuti masa smes propasirujete, máte úžasnou omáčku!

      12.03.2014 23:02:55

    • Lucka
      Lucka

      Luxusní dobrota

      Takto připravovaný bažant je naprosto úžasný, jen jsem si dovolila recept trošku pozměnit...do marinády jsem přidala majoránku, tymián a citronový pepř a přímo do hrnce jsem eště přihodila bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, pár kuliček jalovce a trochu divokého koření - kořenící směs v sáčku a jako přílohu pečené brambory, jen se po něm u nás zaprášilo :-)

      27.06.2013 18:15:28

    • Martina
      Martina

      Je to vynikající recept, udělala jsem ještě k tomu ořechovou omáčku a vše zmizelo z pekáče, opravdu výborné!!

      04.01.2013 12:52:35

    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Chalupářský bažant

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.