Chalupářský bažant

2 h 40 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 132964x
Recept na úpravu bažanta, který bude chutnat celé rodině. Žádné složité ingredience!
Komentáře receptu 8
Uvařil jsem to (Recept vařilo 5 lidí)


Postup přípravy receptu

Bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem. Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.

Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.

Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.

Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku. Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.

Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.

Mik autor receptu:

Chalupářský bažant

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

Vaše cena 1699 běžně 3480 Kč sleva 51 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
61 hlasujících
  • Recept Chalupářský bažant - Chalupářský bažant s pohankou.
  • Recept Chalupářský bažant - Bažant s jablíčkama (stejný recept můžeme použít i na divokou kachnu).
  • Recept Chalupářský bažant - Upečeno
  • Recept Chalupářský bažant - Servírované
  • Recept Chalupářský bažant - Bazant jeste za syrova :)

Kuchařky obsahující recept Chalupářský bažant

Recept se nachází v 80 kuchařkách
myš1
recepty 4616 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2734 receptů
zjirousek
Zvěřina 175 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chalupářský bažant

Celkový počet komentářů: 8
  • Perfektní Lenka 10.03.2017 11:50:10

    Dělala jsem již podruhé a je náš oblíbený. Doporučuji jablko nastrouhat na jemno a podlít. Vznikne tak dokonalá omáčka! Jinak peču ani ne hodinu-poprvé byl hodně vysušený, ale tleskám receptu, je jeden z našich nejoblíbenějších.

  • Recept výborný, moc děkuji. Stejně můžeme upravit i divokou kachnu.

  • Nemá chybu! Jitka 19.01.2016 09:01:12

    Naprosto vynikající recept :-)) Držela jsem se návodu + jsem přidala více koření podle paní Lucky koment viz výše a výsledek perfektní :-) Až vyhrajete bažanta v tombole jako já, vůbec se toho nebojte, s tímhle receptem to nemůže dopadnout špatně :-) Přidávám ještě návod na stažení bažanta, je to rychlejší než škubání: http://ekucharka.net/stahovani -bazanta-video

  • Komentář k receptu Chalupářský bažant martuan 01.02.2015 20:34:28

    Děkuji za tento recept. Bažanta jsem vařila poprvé, nevěděla jsem si rady a tento recept je úžasný. Všem chutnalo.

  • Chalupářský byžant Mirek 13.03.2014 15:24:53

    Rád tento recept doporučuji, asi jako většina jsem v něm udělal drobné změny, ale základ jablka med a cibule zůstal. Rozhodně doporučuji zkusit stojí to zato.

  • skvělá kombinace! 12.03.2014 23:02:55

    Doporučuji do pekáče k jablkám přidat ružickovou kapustu, stejné množství jako jablkem, nechat pomalu pect, nemusíte podlevat, jablka a kapustička pustí štávu a pokud chcete,po vyjmuti masa smes propasirujete, máte úžasnou omáčku!

  • Luxusní dobrota Lucka 27.06.2013 18:15:28

    Takto připravovaný bažant je naprosto úžasný, jen jsem si dovolila recept trošku pozměnit...do marinády jsem přidala majoránku, tymián a citronový pepř a přímo do hrnce jsem eště přihodila bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, pár kuliček jalovce a trochu divokého koření - kořenící směs v sáčku a jako přílohu pečené brambory, jen se po něm u nás zaprášilo :-)

  • Martina 04.01.2013 12:52:35

    Je to vynikající recept, udělala jsem ještě k tomu ořechovou omáčku a vše zmizelo z pekáče, opravdu výborné!!

Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Chalupářský bažant
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept