Chalupářský bažant

2 h 40 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 131008x
Recept na úpravu bažanta, který bude chutnat celé rodině. Žádné složité ingredience!
Komentáře receptu 8
Uvařil jsem to (Recept vařilo 5 lidí)


Postup přípravy receptu

Bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem. Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.

Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.

Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru. Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.

Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny. Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku. Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.

Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.

Mik autor receptu:

Chalupářský bažant

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

Vaše cena 5887 běžně 11321 Kč sleva 48 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
60 hlasujících
  • Recept Chalupářský bažant - Upečeno
  • Recept Chalupářský bažant - Servírované
  • Recept Chalupářský bažant - Bazant jeste za syrova :)
  • Recept Chalupářský bažant - upecenoucky..

Kuchařky obsahující recept Chalupářský bažant

Recept se nachází v 80 kuchařkách
myš1
recepty 4616 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2733 receptů
zjirousek
Zvěřina 174 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chalupářský bažant

Celkový počet komentářů u receptu: 8
  • Perfektní Lenka 10.03.2017 11:50:10

    Dělala jsem již podruhé a je náš oblíbený. Doporučuji jablko nastrouhat na jemno a podlít. Vznikne tak dokonalá omáčka! Jinak peču ani ne hodinu-poprvé byl hodně vysušený, ale tleskám receptu, je jeden z našich nejoblíbenějších.

  • Recept výborný, moc děkuji. Stejně můžeme upravit i divokou kachnu.

  • Nemá chybu! Jitka 19.01.2016 09:01:12

    Naprosto vynikající recept :-)) Držela jsem se návodu + jsem přidala více koření podle paní Lucky koment viz výše a výsledek perfektní :-) Až vyhrajete bažanta v tombole jako já, vůbec se toho nebojte, s tímhle receptem to nemůže dopadnout špatně :-) Přidávám ještě návod na stažení bažanta, je to rychlejší než škubání: http://ekucharka.net/stahovani -bazanta-video

  • Komentář k receptu Chalupářský bažant martuan 01.02.2015 20:34:28

    Děkuji za tento recept. Bažanta jsem vařila poprvé, nevěděla jsem si rady a tento recept je úžasný. Všem chutnalo.

  • Chalupářský byžant Mirek 13.03.2014 15:24:53

    Rád tento recept doporučuji, asi jako většina jsem v něm udělal drobné změny, ale základ jablka med a cibule zůstal. Rozhodně doporučuji zkusit stojí to zato.

  • skvělá kombinace! wmail 12.03.2014 23:02:55

    Doporučuji do pekáče k jablkám přidat ružickovou kapustu, stejné množství jako jablkem, nechat pomalu pect, nemusíte podlevat, jablka a kapustička pustí štávu a pokud chcete,po vyjmuti masa smes propasirujete, máte úžasnou omáčku!

  • Luxusní dobrota Lucka 27.06.2013 18:15:28

    Takto připravovaný bažant je naprosto úžasný, jen jsem si dovolila recept trošku pozměnit...do marinády jsem přidala majoránku, tymián a citronový pepř a přímo do hrnce jsem eště přihodila bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, pár kuliček jalovce a trochu divokého koření - kořenící směs v sáčku a jako přílohu pečené brambory, jen se po něm u nás zaprášilo :-)

  • Martina 04.01.2013 12:52:35

    Je to vynikající recept, udělala jsem ještě k tomu ořechovou omáčku a vše zmizelo z pekáče, opravdu výborné!!

Celkový počet komentářů: 8
Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Chalupářský bažant
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Měly by děti ve školách jíst jinak a zdravěji?

    Nutričně hodnotná strava je důležitá jako základ správného vývoje dítěte a jeho zdraví v dospělosti, s tím jistě všichni souhlasíme. Jak ale ovlivnit, zlepšit či obohatit stravování dětí ve školních jídelnách a jiných kolektivech?

  • Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Jak ulevit příliš namáhanému zraku?

    Často sami sobě nevěnujeme příliš pozornosti, dokud se někde neobjeví problém. Stejně tak zdravé oči, především v mladším věku, většina z nás považuje za samozřejmost. Naše oči jsou však každý den vystavovány mnoha nepříznivým vlivům, ať je to všudypřítomný prach, vítr, pyly, monitor počítače, klimatizace nebo dlouhodobé vypětí díky soustředění.




přidat nový recept