reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

na potření

těsto

Postup přípravy

Ingredience uvedené na těsto pouze promícháme a vypracujeme z nich hnětením těsto. Těsto vložíme do mísy a necháme je na teplém místě vykynout. Na tuto práci používám automatickou - domácí pekárničku chleba, ale jde to i ručně.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 dílů. Vyválíme prameny a upleteme 2 větší vánočky.

Chale potřeme bílkem, posypeme semínky podle chuti a v předehřáté troubě chale upečeme dozlatova.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Chale - židovský šábesový chléb

Celkový počet komentářů: 15
  • Lea
    Lea

    Komentář k receptu Chale - židovský šábesový chléb

    Peču chalot každý týden v pátek před Šabatem a používám jen hladkou mouku, vodu, olej, cukr, špetku soli a droždí FALA (které je 100% košer). Potírám je před pečením žloutkem a sypu sezamem a mákem. :) Do chalot se samozřejmě nedává hera, která není košer a ani mléko a máslo, protože na Šabat bychom měli jíst maso a to bychom s takovými chalot nemohli (zákaz míchání mléka a masa).

    02.06.2016 01:14:44

  • patka
    patka

    Nechapem preco je v tom recepte mlieko a maslo,piekla som chale pre zidov v zidovskom hoteli a v ziadnom pripade tam nesmelo ist nic co je milchig,teda ziadne mlieko a maslo.Teda tak je to u ortodoxnych zidov.

    05.09.2010 13:01:39

  • Petr V.
    Petr V.

    Není košer

    Nevím kde jste ten recept vzali, ale rozhodně není na košer pečivo, protože to nesmí být kynuté. Nevadí. Žid by to takto samozřejmě neupekl.

    07.12.2008 23:43:21

    • Aenigma
      Aenigma

      Re: Není košer

      zakaz kynuteho plati pouze pro Pesach (8 dni v celem roce), kdy se na sabes misto chaly pouzivaji MACESY (ty se jedi celkove celou dobu svatku), ktere jsou samozrejme nekynute. tudiz typische juedische chala JE samozrejme kynuta.

      26.07.2009 07:39:20

    • Martina
      Martina

      Re: Není košer

      Nepleťte si nekynuté těsto na macesy, které náleží ke svátku Pesach zhruba v dubnu, a s šabatovými chalami :-)

      03.01.2014 16:35:03

    • M.M.
      M.M.

      Re: Není košer

      Kvasnice tam patri, nepatri tam ovsem maslo, hera ani mleko. Vim to zcela presne, pekla jsem pro zidy v Temple Beth Sholom.

      28.03.2014 02:14:18

  • Ráchel
    Ráchel

    Nepochybuji, že výtvor podle toho receptu je chutný, ale mléko ani máslo tam bohužel nepatří. Chala se jídavala o šábesu i s masitými pokrmy. Když se podíváte na recept na chalu do opravdové židovské kuchařky, najdete tam místo mléka a másla vodu a olej. Hezký den.

    01.03.2007 15:25:25

  • doktort
    doktort

    Vážená paní Jano, ta fotka.Tak chale v jedné ze svých podob vypadá.

    13.01.2007 03:50:49

  • doktor
    doktor

    Ahoj Jano, sázím to po předehřátí na 200°C,čas je závislý na tom co se z těsta vytvaruje.V kibucu měli v tomhle směru velikou fantasii.Ale zlatavěhnědá kůrčička napoví.I když je bílý chléb dost zákeřný,po zaučení jsem chale upekl i doma. Nepoužívejte automat pro přípravu těsta a pečení.Možná jsem smolař,ale ručné zpracování je nejlepší. Napište jak jste dopadla.2-3 neúspěšné pokusy nejsou žádná tragedie.

    12.01.2007 09:34:31

Nalezeno receptů: 15
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Chale - židovský šábesový chléb

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.