reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Chale - židovský šábesový chléb

Bílý chléb, který se tradičně peče před šábesem. Může se ale dělat a jíst kdykoliv.


  • 3,4

    105×

    3,3 105
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 769 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 999 hodnocení

Zamilujte si kedlubny: 8 top receptů, které stojí za to vyzkoušet

2. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 728 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 812 hodnocení

Osvěžte se: Recepty na nejlepší domácí limonády

1. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 203 hodnocení

Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!

1. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 601 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 773 hodnocení

Naučte se efektní mramorování moučníků: Zebra koláč zvládne i začátečník

30. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 670 hodnocení

Poznáte pochoutky světa? Odpovězte na 5 otázek a zjistěte, jak na tom jste

29. 6. 2020

Postup přípravy

Ingredience uvedené na těsto pouze promícháme a vypracujeme z nich hnětením těsto. Těsto vložíme do mísy a necháme je na teplém místě vykynout. Na tuto práci používám automatickou - domácí pekárničku chleba, ale jde to i ručně.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 dílů. Vyválíme prameny a upleteme 2 větší vánočky.

Chale potřeme bílkem, posypeme semínky podle chuti a v předehřáté troubě chale upečeme dozlatova.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Chale - židovský šábesový chléb

    Celkový počet komentářů: 15
    • Lea
      Lea

      Komentář k receptu Chale - židovský šábesový chléb

      Peču chalot každý týden v pátek před Šabatem a používám jen hladkou mouku, vodu, olej, cukr, špetku soli a droždí FALA (které je 100% košer). Potírám je před pečením žloutkem a sypu sezamem a mákem. :) Do chalot se samozřejmě nedává hera, která není košer a ani mléko a máslo, protože na Šabat bychom měli jíst maso a to bychom s takovými chalot nemohli (zákaz míchání mléka a masa).

      02.06.2016 01:14:44

    • patka
      patka

      Nechapem preco je v tom recepte mlieko a maslo,piekla som chale pre zidov v zidovskom hoteli a v ziadnom pripade tam nesmelo ist nic co je milchig,teda ziadne mlieko a maslo.Teda tak je to u ortodoxnych zidov.

      05.09.2010 13:01:39

    • Petr V.
      Petr V.

      Není košer

      Nevím kde jste ten recept vzali, ale rozhodně není na košer pečivo, protože to nesmí být kynuté. Nevadí. Žid by to takto samozřejmě neupekl.

      07.12.2008 23:43:21


      • Aenigma
        Aenigma

        Re: Není košer

        zakaz kynuteho plati pouze pro Pesach (8 dni v celem roce), kdy se na sabes misto chaly pouzivaji MACESY (ty se jedi celkove celou dobu svatku), ktere jsou samozrejme nekynute. tudiz typische juedische chala JE samozrejme kynuta.

        26.07.2009 07:39:20

      • Martina
        Martina

        Re: Není košer

        Nepleťte si nekynuté těsto na macesy, které náleží ke svátku Pesach zhruba v dubnu, a s šabatovými chalami :-)

        03.01.2014 16:35:03

      • M.M.
        M.M.

        Re: Není košer

        Kvasnice tam patri, nepatri tam ovsem maslo, hera ani mleko. Vim to zcela presne, pekla jsem pro zidy v Temple Beth Sholom.

        28.03.2014 02:14:18

    • Ráchel
      Ráchel

      Nepochybuji, že výtvor podle toho receptu je chutný, ale mléko ani máslo tam bohužel nepatří. Chala se jídavala o šábesu i s masitými pokrmy. Když se podíváte na recept na chalu do opravdové židovské kuchařky, najdete tam místo mléka a másla vodu a olej. Hezký den.

      01.03.2007 15:25:25

    • doktort
      doktort

      Vážená paní Jano, ta fotka.Tak chale v jedné ze svých podob vypadá.

      13.01.2007 03:50:49

    • doktor
      doktor

      Ahoj Jano, sázím to po předehřátí na 200°C,čas je závislý na tom co se z těsta vytvaruje.V kibucu měli v tomhle směru velikou fantasii.Ale zlatavěhnědá kůrčička napoví.I když je bílý chléb dost zákeřný,po zaučení jsem chale upekl i doma. Nepoužívejte automat pro přípravu těsta a pečení.Možná jsem smolař,ale ručné zpracování je nejlepší. Napište jak jste dopadla.2-3 neúspěšné pokusy nejsou žádná tragedie.

      12.01.2007 09:34:31


    Nalezeno receptů: 15
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Chale - židovský šábesový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.