reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Česnekový olej extra kvalita

Recept na olej s jemně pikantní chutí a všestranným použitím.


  • 4,2

    21×

    4,1 21
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Energetická hodnota

22189 kJ / 5299,9 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 526 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Postup přípravy

Pokud chceme dosáhnout opravdu vysoké kvality a síly oleje, je nutné dodržet určitá pravidla pro výrobu. Použít pouze nejkvalitnější oleje, česnek pokud možno český a minimalizovat styk česneku s jakýmkoliv kovem a vzduchem. Ač to vypadá složitě, recept je celkem snadný.

Do uzavíratelné sklenky (3/4l) nalijeme oba druhy oleje. Kdo nemá rád olivový, použije 0,6l slunečnicového. 2 velké paličky česneku rozebereme na stroužky, ořízneme jim tupý konec (bubáka) a pokud možno prsty nebo plastovým nožem loupeme. Oloupané stroužky česneku v silnějším igelitovém sáčku rozdrtíme např. dřevěnou paličkou. Stačí stroužek na 3 - 4 kousky. Rozdrcené stroužky česneku nasypeme do oleje ve sklenici a řádně uzavřeme.

Sklenici uložíme na 14 dní na tmavé a chladnější místo, jednou denně ji otočíme dnem vzhůru, aby se česnek řádně prolnul s olejem. Poslední tři dny už sklenici neotáčíme, aby se ve sklenici vše usadilo.

Po 14 dnech sklenici s česnekovým olejem opatrně otevřeme a čistý česnekový olej velmi opatrně slijeme do jiné sklenky tak, abychom nezvířili usazeniny na dně sklenice. Raději tam část oleje ponecháme. Zbylý česnek i s olejem můžeme použít třeba do guláše.

Odlitý česnekový olej extra kvality uchováváme nejlépe v tmavé a dobře uzavřené lahvi či sklenici. Takovýto olej by měl mít výraznou a čistou česnekovou vůni s jemně pikantní chutí. Česnekový olej extra kvality se používá po kapkách.

Tento olej je vhodný na potírání pečiva před i po opečení, do salátů, na dochucení pečených či vařených brambor, rýže, těstovin a na pokapání hotových pokrmů s rybou, rajčaty a lilkem. A pizza jím potřená, ta chutná báječně!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Česnekový olej extra kvalita

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.