reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Česnekový olej extra kvalita

Recept na olej s jemně pikantní chutí a všestranným použitím.


  • 4,2

    22×

    4,2 22
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Energetická hodnota

22189 kJ / 5299,9 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 843 hodnocení

Letošní plán pečení vánočního cukroví

22. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Videorecept: Skvělý dýňový jahelník podle Anny

22. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

21. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Recept na originální kuřecí kari podle šéfkuchaře

21. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Postup přípravy

Pokud chceme dosáhnout opravdu vysoké kvality a síly oleje, je nutné dodržet určitá pravidla pro výrobu. Použít pouze nejkvalitnější oleje, česnek pokud možno český a minimalizovat styk česneku s jakýmkoliv kovem a vzduchem. Ač to vypadá složitě, recept je celkem snadný.

Do uzavíratelné sklenky (3/4l) nalijeme oba druhy oleje. Kdo nemá rád olivový, použije 0,6l slunečnicového. 2 velké paličky česneku rozebereme na stroužky, ořízneme jim tupý konec (bubáka) a pokud možno prsty nebo plastovým nožem loupeme. Oloupané stroužky česneku v silnějším igelitovém sáčku rozdrtíme např. dřevěnou paličkou. Stačí stroužek na 3 - 4 kousky. Rozdrcené stroužky česneku nasypeme do oleje ve sklenici a řádně uzavřeme.

Sklenici uložíme na 14 dní na tmavé a chladnější místo, jednou denně ji otočíme dnem vzhůru, aby se česnek řádně prolnul s olejem. Poslední tři dny už sklenici neotáčíme, aby se ve sklenici vše usadilo.

Po 14 dnech sklenici s česnekovým olejem opatrně otevřeme a čistý česnekový olej velmi opatrně slijeme do jiné sklenky tak, abychom nezvířili usazeniny na dně sklenice. Raději tam část oleje ponecháme. Zbylý česnek i s olejem můžeme použít třeba do guláše.

Odlitý česnekový olej extra kvality uchováváme nejlépe v tmavé a dobře uzavřené lahvi či sklenici. Takovýto olej by měl mít výraznou a čistou česnekovou vůni s jemně pikantní chutí. Česnekový olej extra kvality se používá po kapkách.

Tento olej je vhodný na potírání pečiva před i po opečení, do salátů, na dochucení pečených či vařených brambor, rýže, těstovin a na pokapání hotových pokrmů s rybou, rajčaty a lilkem. A pizza jím potřená, ta chutná báječně!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Česnekový olej extra kvalita

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.