reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: České tvarohové koláče

České tvarohové koláče

Klasické české koláče stále patří k nejoblíbenějším moučníkům a čerstvé domácí chutnají vždy nejlépe. Osvědčený recept.


  • 4,3

    169×

    4,2 169
  • 2 hod

  • 13×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

nádivka

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 771 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 003 hodnocení

Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem

6. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 817 hodnocení

Jak přežít horko: Zkuste melounovou limonádu!

5. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 203 hodnocení

Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu

5. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 602 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 775 hodnocení

Jen se po něm zapráší! Třešňový koláč z tvarohového těsta krok za krokem

4. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 673 hodnocení

Videorecept: Grilované smetanové brambory a cuketový salát

4. 7. 2020

Postup přípravy

Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme, tak aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, lžíce cukru a asi dvou lžic mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout.

Máslo rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kůru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme ve druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme rozpuštěné, ale ne horké máslo a vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka, tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by lepit. Správně vypracované těsto se "nechytá" mísy ani vařečky. Těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si připravíme nádivku podle receptu Tvarohová nádivka na koláče. Nádivku lze vylepšit rozinkami.
Koláče můžeme samozřejmě plnit i nádivkami jinými, vhodná je např. Povidlová nádivka na koláč.

Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném válu váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, nebo plech opatřený pečícím papírem.
Do každého bochánku vytlačíme střed, do kterého dáme nádivku. Doporučuji udělat si raneček z kousku čistého hadříku, naplněný moukou. Tímto ranečkem lze krásně vytlačit střed do každého koláče.
Vzniklé úzké okraje koláčů potřeme rozšlehaným bílkem. Připravené naplněné koláče necháme na plechu ještě chvíli kynout. Potom je dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.

Upečené české tvarohové koláče ještě posypeme moučkovým cukrem. Můžeme podávat čerstvě upečené nebo vychladlé.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu České tvarohové koláče

    Celkový počet komentářů: 7
    • Petra
      Petra

      Recept se mi nelíbí

      Náplň zcela vytekla

      10.05.2020 12:09:20

    • Jindra
      Jindra

      Moc dobré těsto.dėkuji za recept, právě jsem je vytáhla z trouby a chlapi je baští.snad jim z toho teplého nebude špatně.já si dám k snídani. Pekla jsem na 180

      24.04.2020 18:05:36

    • iv
      iv

      Komentář k receptu České tvarohové koláče

      a na kolik stupňů se koláče pečou?

      23.07.2013 20:16:03


    • Klára Pencáková
      Klára Pencáková

      Koláče jsem pekla sice větší, ne tak malé, ale byli výborné, nejlepší jsou teplé :-).

      07.07.2012 16:37:31

    • jindry
      jindry

      Kokrhéle-kynuté těsto

      Kynuté těsto 1/2 hl.mouky 1 dcl.oleje 2 žloutky 5 dkg ml.cukru 1/4 l mléka kvasnice sůl Těsto necháme nakynout a pak ho dáme na vál a rozválíme na placku kterou celou potřu herou a na čtyřikrát přeložím. Jak těsto na kyne tak ho rozválím a to tak 3x. po nakynutí rozválet těsto na placku a na jednu poůlku dám ořechovou nádivku a druhou půlkou přeložím a ještě trochu rozválím.Potřu máslem a dám drobenku.Rádlem pak krájím různé tvary a dám na plech.Ještě nechám trochu na kynout. pak je dám péct.To jsou nejlepší buchty co znám. Nádivka ořěchy van.cukr mléko 1 vejce Ořechy spaříme mlékem,a pak dáme vejce. Dobrou chuť

      14.12.2008 11:04:39


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu České tvarohové koláče

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.