reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Červená zelňačka s klobásou

Základem je kvalitní klobása, která je dobrá za tepla, a kvalitní kyselé zelí. Můj vlastní recept, který jsem za roky vybrousila.


  • 4,3

    42×

    4,3 42
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 541 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 812 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 590 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 659 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Recept na jakoukoli oslavu: Sýrová roláda krok za krokem

14. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 670 hodnocení

Jak na pečení dortu

14. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Recept na domácí rajčatové pyré krok za krokem

13. 9. 2019

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky. Tři stroužky česneku nakrájíme na plátky.

V největším hrnci si připravíme na sádle nebo oleji cibuli do zpěnění. Potom přidáme nakrájenou klobásu. Klobása by měla být velice kvalitní a třeba pálivá, já kupuji někdy čabajku. Osmažíme a zaprášíme červenou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, aby se nepřepálila.

Potom zalijeme asi do 2/3 hrnce vařící vodou z rychlovarné konvice. V části vody rozmícháme v jiné nádobě 2 kostky masoxu a vlijeme do hrnce. Přidáme brambory a na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Dále přidáme asi 6 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 6 listů bobkového listu a nakrájený česnek. Polévku přiklopíme pokličkou a vaříme na středním plameni do změknutí brambor. Bývá to tak 15 - 20 minut.

Přidáme kysané zelí z celé konzervy i s tekutinou. Zelí nevymačkáváme, polévka by pak nebyla dostatečně kyselá. Opatrně rozmícháme, mám už hrnec hodně plný a zelí se špatně rozmíchává do polévky. Přiklopíme pokličkou, necháme lehce odklopenou a necháváme probublávat do změknutí zelí. Trvá to tak 15 minut. Zelí není úplně měkké, prostě je uvařené a není syrové.

Když zelí změkne, vmícháme do polévky 12% smetanu s asi 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Červenou zelňačku pořádně promícháme. Necháme asi 10 minut provařit a pak vypneme plamen a odstavíme. Zelňačku můžeme dochutit octem nebo chilli.

Červená zelňačka s klobásou je nejlepší druhý až třetí den stará. Koření nechávám v polévce a varuji strávníky, případně ho vyndavám před servírováním.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Červená zelňačka s klobásou

    Celkový počet komentářů: 4
    • Lucie
      Lucie

      Komentář k receptu Červená zelňačka s klobásou

      Proč masox??

      15.03.2017 11:44:59

      • Jiří
        Jiří

        Re: Komentář k receptu Červená zelňačka s klobásou

        Masox protože to tak lidi mají bohužel naučené. Toto je lepší recept: https://recepty.vareni.cz/zeln acka-na-cerveno/

        Bujónu je tam méně, já vynechávám úplně, místo něj přidávám nové koření, bobkový list, více zelí a místo mouky hrašku. Dobrou chuť

        24.01.2019 12:54:57

    • Zuz
      Zuz

      Komentář k receptu Červená zelňačka s klobásou

      Výborná :)

      16.01.2017 15:36:34


    • Kumir
      Kumir

      Prima zelňačka

      Zelňačku jsem uvařil jako post novoroční polévku představující hlavní jídlo (s přílohou chleba nebo housky). Po vánoční rybí a novoroční ovarové to byla další "pecka", ale také velmi příjemná a vítaná změna. Moc to všem chutnalo!!!

      04.01.2014 13:28:50


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Červená zelňačka s klobásou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.