2-3 stroužky | česnek | |
1 lžička | petrželka | |
2 ks | rajčata | |
1 ks | cibule | |
1 lžička | tymián | |
2 lžíce | olivový olej | |
1 ks | paprika červená | |
1 ks | paprika zelená | |
1 ks | paprika žlutá | |
1.5 hrnku | loupaná červená čočka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
mletý barevný pepř | ||
podle potřeby | ||
zeleninový vývar |
Menší červenou, žlutou a zelenou papriku očistíme a nakrájíme na kostky nebo hrubší nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky jako papriky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku nasekáme. Čočku propláchneme. V hrnci rozpálíme olivový olej a nejprve na něm osmahneme cibulku, poté přidáme všechnu papriku a pár minut restujeme za občasného promíchání. Vsypeme propláchnutou čočku rajčata, osolíme, opepříme, přisypeme tymián, oloupané a nadrobno nasekané stroužky česneku a zalijeme zeleninovým vývarem asi 2 cm nad obsah v hrnci. Promícháme a na mírném ohni dusíme cca 15 minut, dokud není čočka měkká. Na závěr čočku s barevnou paprikou ochutíme rozemnutou majoránkou, petrželkou a podle potřeby dosolíme a dopepříme. Červená čočka s barevnou paprikou je lehkým a zdravým hlavní chodem, který můžeme podávat na oběd i večeři. Jedlíci si přidají čerstvý chléb jako přílohu.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena